fbpixel

Search icon
Search
Ταλαιπωρήστε από έντονη εφίδρωση; Οι απαραίτητες συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε
WELLNESS

Ταλαιπωρήστε από έντονη εφίδρωση; Οι απαραίτητες συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Δίνοντας προσωρινή λύση σε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα


Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία, η εφίδρωση είναι ένα κοινό και συχνά ενοχλητικό πρόβλημα. Αν και αποτελεί μια φυσική λειτουργία του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστη, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας. Ποια είναι η λύση λοιπόν;

Ακολουθούν παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της εφίδρωσης το καλοκαίρι!

1. Επιλογή των κατάλληλων ρούχων 

Η επιλογή των ρούχων είναι κλειδί για τη μείωση της εφίδρωσης. Προτιμήστε ελαφριά, χαλαρά και φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και το λινό. Αυτά τα υφάσματα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα. Αποφύγετε τα συνθετικά υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία. 

lino.jpg


2. Αντιιδρωτικά και σωστή χρήση

Τα αντιιδρωτικά μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της εφίδρωσης, και ειδικά αυτήν την εποχή κανείς δεν μπορεί να τα αποχωριστεί. Περιέχουν άλατα αλουμινίου που δημιουργούν ένα προσωρινό "stop" στους ιδρωτοποιούς αδένες, μειώνοντας την παραγωγή ιδρώτα. Εφαρμόστε το αντιιδρωτικό πριν πάτε για ύπνο, καθώς η εφίδρωση είναι μειωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας στα ενεργά συστατικά να δουλέψουν καλύτερα. Σε περίπτωση που έχετε ευαίσθητο δέρμα προτιμήστε φυτικά προϊόντα χωρίς καθόλου αλκοόλ και άλλα συστατικά που μπορεί να ξηράνουν την επιδερμίδα σας.

3. Καλή ενυδάτωση 

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών από τον ιδρώτα. Η ενυδάτωση βοηθά το σώμα να διατηρεί τη φυσιολογική του θερμοκρασία και μπορεί να μειώσει την ποσότητα ιδρώτα που παράγεται. 

shutterstock-2194577463-spnew.jpg


4. Μεγάλη προσοχή στη διατροφή 

Η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει την εφίδρωση. Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά, την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς αυτά μπορούν να αυξήσουν την εφίδρωση. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του σώματος. 

5. Διαχείριση άγχους 

Το άγχος και το στρες μπορεί να αυξήσουν εξίσου την εφίδρωση, και πολλές φορές είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι αναπνοές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και, κατ' επέκταση, της εφίδρωσης. Επίσης, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση όσων σας προβληματίζουν και σας προκαλούν στρες.

6. Κρατήστε το περιβάλλον σας δροσερό 

Δημιουργήστε ένα δροσερό περιβάλλον, τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά για να ρίξετε τη θερμοκρασία του χώρου. Επίσης, αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες κατά τις ώρες με την υψηλότερη θερμοκρασία, συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

shutterstock-739824505.jpg


7. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό 

Αν η εφίδρωση είναι υπερβολική και επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, μπορεί να πάσχετε από υπεριδρωσία. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν θεραπείες όπως το Botox, που μπορεί να μειώσει προσωρινά την εφίδρωση, και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να σας δώσουν τη λύση.

Κεντρική φωτογραφία: Zimmerman