fbpixel

Search icon
Search
Ακατάλληλος για κολύμπι ο ποταμός Σηκουάνας σχεδόν ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
HEALTH

Ακατάλληλος για κολύμπι ο ποταμός Σηκουάνας σχεδόν ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ποιότητα του νερού στον ποταμό εξακολουθεί να μην είναι αρκετά καλή για να χρησιμεύσει ως τόπος διεξαγωγής κολυμβητικών αγώνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέφερε μια σχετική έκθεση


Τα επίπεδα ρύπανσης στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι παραμένουν πολύ πάνω από αυτά που επιτρέπονται για κολύμβηση, σύμφωνα με έκθεση για την ποιότητα των υδάτων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και κυκλοφόρησε από το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, έρχεται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους η εμβληματική πλωτή οδός της γαλλικής πρωτεύουσας πρόκειται να δει αθλητές να βουτούν στα νερά για κολυμβητικούς αγώνες. «Η ποιότητα του νερού εξακολουθεί να υποβαθμίζεται λόγω των δυσμενών υδρολογικών συνθηκών - βροχοπτώσεις, υψηλή ταχύτητα ροής, χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασίες κάτω από τον εποχιακό κανόνα και ρύπανση στις ανώτερες περιοχές του ποταμού», ανέφερε.

Ποιο είναι το επίπεδο μόλυνσης;

shutterstock-2398194493.jpg

Τα δεδομένα έδειξαν ότι βακτήρια όπως οι εντερόκοκκοι και το E. coli παρέμειναν πολύ πάνω από τα νόμιμα όρια και στα τέσσερα σημεία δοκιμών κατά μήκος του ποταμού την Κυριακή. Στη γέφυρα Alexandre III, έναν από τους χώρους για το κολυμβητικό σκέλος ενός αγώνα τριάθλου, οι εντερόκοκκοι ξεπέρασαν τη συγκέντρωση των 1000 μονάδων σχηματισμού αποικιών (cfu)/100 ml την Κυριακή. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ορίου των 400 cfu / 100ml που ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το E. coli ήταν επίσης σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο.

Οι γαλλικές αρχές έχουν επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Η γαλλική πρωτεύουσα προσπαθεί να καθαρίσει τον Σηκουάνα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κολυμπήσουν ξανά σε αυτόν, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 1900.

Το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων έντονων βροχοπτώσεων, όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερα επίπεδα νερού, οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μπορούν να διασπαστούν πιο γρήγορα, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης. Έτσι, τώρα ελπίζουν σε καλύτερο καιρό. «Είχαμε μια περίοδο ιστορικών βροχοπτώσεων τον Μάιο και πολλών βροχοπτώσεων τον Ιούνιο. Αλλά αυτό δεν μας ανησύχησε, γιατί γνωρίζαμε ότι με μια σημαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα επιστρέφαμε σε καλοκαιρινά επίπεδα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ανησυχία των κολυμβητών

shutterstock-2260873639.jpg

Ο 23χρονος Αμερικανός κολυμβητής Ivan Puskovitch, είναι ένας από τους πολλούς μαραθωνοδρόμους κολυμβητές και τριαθλητές που ετοιμάζονται να κολυμπήσουν στον ποταμό Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ωστόσο, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα «η μεγαλύτερη ανησυχία μου, ειλικρινά, είναι αν ο αγώνας πρόκειται να διεξαχθεί ή όχι. Προφανώς, η υγεία και η ασφάλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Είναι αρκετά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν πραγματικά κλειδώσει στον καθαρισμό αυτού του χώρου όσο νωρίτερα θα έπρεπε, σε σημείο που τώρα όλος ο κόσμος αναρωτιέται αν πρόκειται να συμβεί εγκαίρως».

Ο Puskovitch, η κολυμβήτρια 10k γυναικών Katie Grimes και ο προπονητής ανοιχτής θάλασσας της Team USA Ron Aitken δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει για εφεδρικούς χώρους, μόνο εφεδρικές ημερομηνίες. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν «τόσο ανένδοτοι», σημείωσε ο Puskovitch, σχετικά με το ότι δεν έχουν εφεδρικό πλάνο. «Αυτό είναι εξαιρετικά ανεύθυνο», δήλωσε ο Puskovitch. «Νομίζω ότι ακόμα κι αν υπάρχει ένα τοις εκατό πιθανότητα ότι ο αγώνας δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί λόγω καθαριότητας ή έλλειψης καθαριότητας, πρέπει να έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο. Πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Κεντρική φωτογραφία: Olympics.com