Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κόντρα σε όλο το κλίμα και την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργηθεί-καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα, η αριστερή παράταξη, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ήταν αυτή που επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας κι έφερε τη μεγάλη ανατροπή σε όλα τα επίπεδα.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ο ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος, Ανυπότακτη Γαλλία, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το momentum και είναι το πρόσωπο που όλες τις τελευταίες ώρες μαγνητίζει τα βλέμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο Γάλλος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας;
Μία διαφορετική ημέρα για τη Γαλλία
Η νέα σελίδα
Μετά τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, υπήρξε μεγάλη ανησυχία όχι μόνο στη χώρα, αλλά κι έξω από αυτήν, για την ευρεία επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen και η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν πολύ ιδιαίτερη. Ωστόσο, λίγοι περίμεναν το τι θα ακολουθούσε... Από την πρώτη στιγμή, η Marine Le Pen ζήτησε απόλυτη πλειοψηφία, στις δηλώσεις που έκανε μετά το πρώτο αποτέλεσμα, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις έδειχναν κάτι διαφορετικό, για να φτάσει η στιγμή της μεγάλης ανατροπής. Στα 72 του χρόνια, ο Jean-Luc Mélenchon βλέπει όλα τα βλέμματα να στρέφονται επάνω του, όντας ένα πρόσωπο γνωστό για τις ριζοσπαστικές θέσεις του, που δε διστάζει να μιλήσει με σκληρά λόγια και να τεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τα πιο ισχυρά πρόσωπα. Ο Γάλλος, έχει την στήριξη των κομμουνιστών ηγετών της γαλλικής ακροαριστεράς και μία από τις τοποθετήσεις του που έχουν μείνει στην ιστορία, από το παρελθόν, ήταν όταν χαρακτήρισε τη Γαλλία ως μια χώρα «με τεράστιο πλούτο που κατανέμεται άδικα».
Le soir où le soleil s'est levé à 20h !#VictoireNFP pic.twitter.com/ByCEbsGML8
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) July 7, 2024
Ο Mélenchon γεννήθηκε στην Ταγγέρη, το σημερινό Μαρόκο, όταν ήταν ακόμα διεθνής ζώνη και είναι γιος ενός υπαλλήλου των γαλλικών ταχυδρομείων και μιας δασκάλας, απογόνων Ισπανών και Ιταλών που μετανάστευσαν στη γαλλική Αλγερία στις αρχές του αιώνα. Μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 11 ετών, σπούδασε φιλοσοφία κι έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος, ενώ εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1976 σε ηλικία 25 ετών και εξελέγη σε διάφορες περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές θέσεις. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει αναπληρωτής επικεφαλής στην περιφέρεια Εσόν, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004, ενώ υπήρξε υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 έως το 2002. Αποχώρησε από τους Σοσιαλιστές το 2008, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει γίνει πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις και το 2016 ίδρυσε το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, ενώ το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας, για τρίτη φορά.
Πλέον, όσοι τον γνωρίζουν αλλά και όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, μιλούν για έναν ισχυρό πολιτικό παράγοντα της χώρας -από τους πιο ισχυρούς- αν και η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του, δεν έχει τις απαιτούμενες έδρες για να κυβερνήσει μόνη της. Ωστόσο, ο Mélenchon έχει ήδη ζητήσει από τον Emmanuel Macron να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, για να αποφύγει η Γαλλία να βρεθεί σε ένα πολιτικό τέλμα. Σε αυτή τη φάση, η επιλογή ανήκει επίσημα στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος δεν δεσμεύεται νομικά από τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά δέχεται πιέσεις.
Τα ερωτηματικά, η Ελλάδα και η πρώτη αντίδραση
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε και επίσημα μεγάλος νικητής του β' γύρου των γαλλικών εκλογών, κάνοντας την μεγάλη ανατροπή και πλέον, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες, είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, την ώρα που έχουν καταμετρηθεί 577 εκλογικές περιφέρειες, με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου να κερδίζει 182 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία απαιτεί 289 έδρες, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός «Μαζί» του Emmanuel Macron ήρθε δεύτερος με 168 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen εξασφάλισε 143 έδρες.
Τι είναι ακριβώς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο; Πρόκειται για μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστών, οικολόγων και κομμουνιστών, η οποία δημιουργήθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Jean-Luc Mélenchon να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνώριμο για την ελληνική αριστερά, καθώς ο Γάλλος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, αν και η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα κλονίστηκε μετά το τρίτο μνημόνιο. «Πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα σταματούσε τη λιτότητα… Δεν το έκανε. Δεν θέλω να τον δείξω με το δάχτυλο, αλλά δεν υπάρχει μόνο η αριστερά που υπογράφει συμφωνίες τις οποίες αποφασίζει η κυρία Merkel», είχε σημειώσει τότε ο Γάλλος πολιτικός, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας, αλλά και για την στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -από τη δική του μεριά- είχε πει μιλώντας σε γαλλικά media πως ο Mélenchon δεν του έδωσε ποτέ την αίσθηση ότι ήθελε πραγματικά να κυβερνήσει.
«Ο Macron πρέπει να παραδεχθεί αυτή την ήττα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. Δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης αλλά μαζική λαϊκή ψήφο δυσπιστίας. Ο Macron έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει. Ένα υπέροχο κύμα κινητοποίησης των πολιτών φάνηκε να έχει κερδίσει. Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα τη χειρότερη λύση. Η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. Κανένας άλλος συνδυασμός δεν θα είναι αποδεκτός. Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: η ήττα του Macron επιβεβαιώνεται με σαφήνεια», σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο Jean-Luc Mélenchon, μετά τα πρώτα exit poll, με τον Γάλλο να στέλνει το δικό του, ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τον Emmanuel Macron. Oι εξελίξεις τρέχουν στη Γαλλία και άπαντες έχουν στραμμένη την προσοχή τους εκεί, με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα...