fbpixel

Search icon
Search
Negging: Ποια είναι η μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης;
PSYCHOLOGY

Negging: Ποια είναι η μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης;

Αναγνωρίστε τα σημάδια της & απαλλαγείτε από τον αρνητισμό


Μια φαινομενικά αθώα φράση μπορεί να κρύβει πίσω της πολλές φορές κακεντρέχεια, τις οποίες μπορεί να μην αντιληφθούμε απευθείας. Σε αυτό ακριβώς βασίζονται και όσοι ενεργούν βάσει του “Negging”. Σε όλους έχει συμβεί, έστω και μια φορά, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε. Από φίλους, οικογένεια, συντρόφους, συναδέλφους... σε όλους τους τομείς υπάρχουν οι άνθρωποι που αρέσκονται με το να «κακοποιούν» την ψυχολογία του άλλου.

Η συγκεκριμένη τακτική εντοπίζεται αρκετά στις μέρες μας και δυστυχώς τα αποτελέσματα για τον θύτη λειτουργούν συνήθως με επιτυχία. Τα άτομα αυτά διακατέχονται από τοξικότητα, επιθυμούν να αισθάνονται ανώτεροι και πως διαθέτουν τον πλήρη έλεγχο της συμπεριφοράς των υπολοίπων. Σαφώς, όλοι κάνουμε λάθη. Ποιοι από εμάς δεν έχουμε μιλήσει άσχημα ή δεν έχουμε πει πράγματα που έχουμε μετανιώσει; Όταν αυτό συμβαίνει, μαθαίνουμε να ζητάμε συγγνώμη και φροντίζουμε να μην ξανασυμβεί. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Οι θύτες γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που κάνουν. Επομένως, δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε απλώς ως μια κακή στιγμή. Εξακολουθούν να την επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά.

zara-springsummer-campaign-2016.jpg

Τι είναι όμως τελικά το “Negging”;

Κάνουμε λόγο για μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης, η οποία πραγματοποιείται με σχόλια που «ντύνονται» με αρνητικά συναισθήματα. Το διαχειρίζονται με πλάγιο τρόπο, προκειμένου να δυσκολέψουν το θύμα να το αντιληφθεί ή να τον φέρουν σε αμήχανη θέση, ώστε να αποφύγει την απάντηση. Αυτή η στάση συμβαίνει από όσους θέλουν να υπονομεύσουν, να μειώσουν τους ανθρώπους γύρω τους, για να γίνουν ευάλωτοι και να είναι πιο εύκολο να τους ελέγξουν. Το negging είναι ικανό να καταστρέψει τη ψυχική ηρεμία και να δημιουργήσει τοξικές εξαρτημένες σχέσεις.

Άπαξ και το διαπιστώσετε στο περιβάλλον σας, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν ευθύνεστε εσείς, δεν το προκαλέσατε και βεβαίως μη θεωρείτε τον εαυτό σας υπερβολικό. Πώς, λοιπόν, θα αναγνωρίσουμε τα σημάδια του;

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τη μέθοδο που ακολουθούν!

Βασίζονται στο στοιχείο του χιούμορ

Εκφράζουν τα λεγόμενά τους, με άσχημα υπονοούμενα και αμέσως τα ψευτο-αναιρούν με την πρόφαση του αστείου. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να σας μειώσουν, αλλά παράλληλα να ρίξουν και σε εσάς τις ευθύνες, εάν παρεξηγηθείτε. Αυτομάτως, βγαίνετε και οι κακοί που τα αντιμετωπίζεται όλα τόσο σοβαρά. 

Χρησιμοποιούν την ερώτηση

Είναι προσεκτικοί στο πως θα διατυπώσουν τις προσβολές τους, γι αυτό και τις περισσότερες φορές τις πραγματοποιούν με το να τις κρύβουν πίσω από τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα: «Είσαι σίγουρη ότι χρειάζεσαι μια δεύτερη μερίδα δείπνου;» ή ένα άλλο θα μπορούσε να είναι «Τα πήγες πολύ καλά στην εργασία. Δεν την έκανες μόνος σου, σωστά;».

Τα παρουσιάζουν ως συμβουλές

Θέλουν να σας πείσουν πως οτιδήποτε και αν λένε, το κάνουν αποκλειστικά για να σας βοηθήσουν και να γίνετε καλύτεροι. Μη ξεγελαστείτε. Μια προσβολή δεν περιέχει τίποτα το θετικό για εσάς. Οι άνθρωποι που πράγματι θέλουν να σας ασκήσουν εποικοδομητική κριτική δεν θα χρησιμοποιήσουν κακίες.

6427003300-2-5-1-sf.jpg

Σας συγκρίνουν

Φυσικά και σε κάθε βήμα σας, είτε πρόκειται για επιτυχία είτε όχι θα είναι αυτοί που θα σας βάζουν στη διαδικασία της σύγκρισης. Στοχεύουν στην μειωμένη αυτοεκτίμηση, υπενθυμίζοντας σας τα τυχόν μειονεκτήματά σας.

Πραγματοποιούν κακότροπες φιλοφρονήσεις

Εκείνη την ώρα πιθανόν να αισθανθείτε όμορφα και να πιστέψατε πως σας ξεχώρισαν. Στην πραγματικότητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Σας υπονομεύουν, τοποθετώντας ταυτόχρονα στην ίδια πρόταση κι ένα θετικό στοιχείο για να σας μπερδέψουν και να εστιάσετε εκεί. Χαρακτηριστικό είναι στο φλερτ, όπως το «Δεν μ’αρέσουν γυναίκες σαν και εσένα, αλλά επειδή είσαι εσύ θα κάνω μια εξαίρεση».

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Το βασικό είναι να μην υιοθετήσετε κι εσείς μία αντίστοιχη συμπεριφορά. Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας πράξεις. Επομένως, φροντίστε να μην απαντάτε με κακία, να αποφεύγετε άσκοπους καβγάδες που θα σας ρίξουν «ψυχολογικά» και ξεκαθαρίστε την πλευρά σας. Δηλαδή, μιλήστε ανοιχτά για αυτό που επικρατεί, το πώς νιώθετε, αλλά και πως εάν δεν αλλάξει η κατάσταση θα αναγκαστείτε να διακόψετε τις επαφές. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν τέτοιον άνθρωπο δίπλα μας. Θυμηθείτε τι αξίζετε και απαιτήστε να περιβάλλεστε από ευχάριστα feelings.