Η προσωπική οριοθέτηση είναι ένα βασικό συστατικό, προκειμένου να λειτουργήσει θεμιτά μια σχέση. Όταν αποφασίζουμε να χαράξουμε μια κοινή πορεία με έναν άνθρωπο, οφείλουμε να σεβαστούμε τη ζωή που είχε και πριν μας γνωρίσει. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ενεργούμε ατομικά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το σύντροφό μας. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποιοι είμαστε. Η λέξη-"κλειδί" είναι η ισορροπία.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να θέτονται εξαρχής τα όρια. Αυτά, μας υπενθυμίζουν τη διαφοροποίησή μας από τους υπολοίπους σε συναισθηματικό, σεξουαλικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των πράξεων μας, επιτρέποντας να ζούμε σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, χωρίς να καταπατούνται τα "θέλω" μας.
«Η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου»
Όταν, λοιπόν, μέσα σε ένα δεσμό δεν κυριαρχεί ο σεβασμός προς μια διαφορετική προσωπικότητα, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα καταλήξει σε μια τοξική σχέση, βασισμένη στη ζήλεια, την εμμονή, το άγχος και την εξάρτηση. Τα άτομα μέσα σε αυτήν επηρεάζονται και χάνουν όλο και περισσότερο την αυτοεκτίμησή τους. Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, ενώ πλέον για κάθε βήμα τους αναζητούν την αποδοχή από το ταίρι τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ένας εκ των δύο ή και οι δύο, έχασαν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μη ζουν βάσει των προτιμήσεών τους.
Η αληθινή αγάπη αναγνωρίζει τη μέγιστη σημασία του να προχωράμε με σύμμαχο το «μαζί», αλλά διασφαλίζοντας πάντοτε και το «εγώ» του καθενός ξεχωριστά. Η μη χρήση ορίων δημιουργεί εντάσεις, λόγω της πεποίθησης ορισμένων ατόμων πως ο σύντροφος τους, τούς ανήκει.
Υγιή όρια: Σε τι διαφέρουν;
Βέβαια, ακόμη και ως προς αυτό το θέμα, υπάρχουν και οι δύο κατηγορίες. Όταν, διατηρούμε μια σχέση είναι αυτονόητο πως στην προσωπική μας ζωή, θα προκύψουν ορισμένες αλλαγές. Αυτό, επειδή δε δύναται να πράττουμε χωρίς να υπολογίζουμε τον άνθρωπό μας. Σε αυτό φαίνεται και η διαφορά μεταξύ υγιών και μη ορίων.
Τα πρώτα, θέτουν γερά θεμέλια εμπιστοσύνης, μας εξελίσσουν και μας επιτρέπουν να πορευτούμε με αυτόν που αγαπάμε έχοντας ως βάση το σεβασμό και την αποδοχή. Δεν επικρατεί η σύγχυση και κυρίως ο σύντροφος δεν νιώθει παραγκωνισμένος. Από την άλλη, πολλοί θα εκμεταλλευτούν την οριοθέτηση προς όφελός τους. Τα όριά τους διακρίνονται από σκληρότητα, αδιαφορία και ψυχρότητα. Γεννιέται μια απόσταση μεταξύ του ζευγαριού.
Πώς μπορούμε να τα θέσουμε;
1. Να είστε ειλικρινής
Συνηθίζουμε το πρώτο διάστημα να κάνουμε υποχωρήσεις και να μεταποιούμε τις επιθυμίες μας, ώστε να γίνουμε αρεστοί. Είναι ένα μεγάλο λάθος για τη συνέχεια, επειδή αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί χαρακτήρες και ήδη η κατάσταση η σχέση μας θα δείχνει μπερδεμένη. Μιλήστε ανοιχτά και ουσιαστικά για αυτά που θέλετε. Μη φοβηθείτε να ξεκαθαρίσετε μέχρι που ανέχεστε.
2. Διεκδικείστε τον χώρο σας
Ένα ζευγάρι δε σημαίνει πως απαραίτητα πρέπει να είναι διαρκώς πάντα και παντού μαζί. Μη ξεχνάτε την ανάγκη να περάσετε χρόνο χώρια. Χρειάζεται να αφιερωνόμαστε και στον εαυτό μας.
3. Πείτε «όχι»
Η συνεχής θετική ανταπόκριση ακόμη και σε γεγονότα που δεν συμφωνείτε, δε βοηθάει. Αυτό συμβαίνει, προκειμένου να αποφευχθούν οι καβγάδες, ωστόσο δεν είναι λύση. Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να συζητάτε και να βρίσκετε μια ενδιάμεση επιλογή, η οποία θα ικανοποιεί το σύντροφό σας και δεν θα καταπατά τα δικά σας όρια.
4. Μπείτε στη θέση του απέναντι
Πόσες φορές αντιδράμε σε ένα γεγονός, ενώ δεν σκεφτόμαστε την αντίθετη περίπτωση; Πριν σκεφτείτε να λογομαχήσετε, αναρωτηθείτε εάν θα σας άρεσε να συνέβαινε το ίδιο και με εσάς. Βήμα – βήμα θα καλλιεργείται η κατανόηση, εκτιμώντας τις επιλογές του άλλου.