fbpixel

Search icon
Search
PSYCHOLOGY

Stimming: Ποιο είναι το φαινόμενο που ταλαιπωρεί ψυχολογικά πολλούς ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν

Μάθετε τα πάντα για τον νέο αυτό όρο που ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα της ψυχολογίας


Stimming: Ποιο είναι το φαινόμενο που ταλαιπωρεί ψυχολογικά πολλούς ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν

Ίσως να έχετε παρατηρήσει τόσο σε εσάς όσο και στους γύρω σας συμπεριφορές που, κατά κύριο λόγο, προκαλούνται ασυναίσθητα και δίνουν στοιχεία για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή το μυαλό. Για την ακρίβεια, οι συμπεριφορές αυτές δύσκολα μπορούν να παρατηρηθούν, ακριβώς επειδή πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο που παρουσιάζεται σαν μια φυσική κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος δείχνει μια κανονικότητα προς τον κύκλο που τον περιβάλλει. Βάσει των παραπάνω, παρατηρούνται κινήσεις όπως τρέμουλο των άκρων, αμήχανα χέρια που ψάχνουν ένα σημείο να σταθούν, ακόμα και ταχυκαρδία. Όλες αυτές οι συμπεριφορές, συγκεντρώνονται στον όρο "Stimming" που έχει ενταχθεί για τα καλά στα νέα δεδομένα της ψυχολογίας, την εποχή που αναζητούνται απαντήσεις για οτιδήποτε παρατηρείται στα ανθρώπινα όντα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για το stimming, πώς και γιατί προκαλείται, καθώς και πότε χρήζει αντιμετώπισης!
shutterstock-1040630677.jpg

Τι είναι το Stimming;

Σε μια εποχή που απορροφά σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση των ανθρώπων, τα φαινόμενα άγχους και συνεχούς στρες είναι πιο έντονα από ποτέ, με τον κόσμο να στέκεται σαν απλός παρατηρητής σε όλα όσα διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Τα αρνητικά αποτελέσματα που σταδιακά προκαλούνται στον καθένα, έχουν πολλά και διάφορα στοιχεία που αποδεικνύουν τα ζητήματα που καλείται ο οποιοσδήποτε να φέρει εις πέρας. Το Stimming αποδίδει τις αμήχανες κινήσεις που κάνει ασυναίσθητα το σώμα στην ύπαρξη αμείωτου άγχους, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και παρατηρείται διαφορετικά στον καθένα. Για παράδειγμα, πολλοί μπορεί να εκφράζουν τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκονται μέσα από το τρέμουλο που προκαλείται στα άκρα, το αντίστοιχο στη φωνή, την αμηχανία στις κινήσεις του κεφαλιού, το δάγκωμα των νυχιών και των χεριών, το στριφογύρισμα των μαλλιών γύρω από τα δάχτυλα, το σπάσιμο των αρθρώσεων, ακόμα και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα πράγματα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα: το άνοιξε-κλείσε από το καπάκι ενός στυλό, η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή το έντονο άγγιγμα στα ρούχα για να γίνει σίγουρη η αίσθηση ασφάλειας.

Γιατί οι άνθρωποι βρίσκουν τόσο «χαλαρωτικές» τις παραπάνω κινήσεις;

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί το stimming προκαλεί συναισθήματα χαλάρωσης, αλλά σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, η συμπεριφορά αυτή βοηθά στην ενεργοποίηση πολλών νευροδιαβιβαστών -γνωστοί και ως χημικές ουσίες εγκεφάλου- που ρυθμίζουν τα συναισθήματά μας. Εμβαθύνοντας, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και το γλουταμινικό είναι οι μεγάλοι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την αυτοδιεγερτική τάση που καλύπτεται μέσω των κινήσεων του stimming. Η εμπλοκή του ερεθίσματος προσφέρει ανακούφιση κι ευχαρίστηση και η κατάσταση αυτή εντάσσει το μυαλό σε έναν φαύλο κύκλο και σε μια συνήθεια που δεν ξεχνιέται εύκολα.

shutterstock-1709616139.jpg


Οι ομοιότητες που εντοπίζει με τον αυτισμό

Ας είμαστε ειλικρινείς! Σχεδόν όλοι μας έχουμε εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά με τις παραπάνω συμπεριφορές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για μια κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Άλλωστε, όπως ήδη έχει διατυπωθεί, το Stimming αποτελεί μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές δε γίνεται καν αντιληπτή -ειδικά από αυτόν που την πράττει. τη στιγμή που για τους περισσότερους είναι μια αβλαβής συνήθεια. Όσον αφορά την περίπτωση του αυτισμού που πολλοί είναι αυτοί που το συνδέουν άρρηκτα με τη συμπεριφορά που μας απασχολεί στην προκειμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι διαφορετικά: σε άτομα με αυτισμό, το stimming μπορεί να είναι πιο εμφανές και οι κινήσεις αυτού πολύ πιο έντονες. Συχνά, τα άτομα αυτά έχουν λιγότερη κοινωνική συνειδητοποίηση και τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνονται πως η συμπεριφορά που άθελά τους υιοθετούν μπορεί να είναι ενοχλητική για τους άλλους. 

Το stimming, λοιπόν, μπορεί να αποδοθεί ως επικίνδυνο μόνο εάν παρεμβαίνει στη μάθηση, οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό ή είναι καταστροφικό για τον άνθρωπο.

Τρόποι διαχείρισης

Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση εάν μπορείτε να μάθετε το λόγο πίσω από την πρόκληση αυτής. Η συμπεριφορά είναι μια μορφή επικοινωνίας και κατανόηση του τι προσπαθεί να πει το άτομο με που εμφανίζει stimming στην καθημερινότητά του ή σε μεμονωμένες χρονικές περιόδους αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά στάδια. 

Αξιολογήστε την κατάσταση, λοιπόν, και θέστε στον εαυτό σας τα εξής ερωτήματα: Τι φαίνεται να σας προκαλεί αυτήν τη συμπεριφορά; Συμβαίνει κάτι στη ζωή σας που είναι κάτι παραπάνω από άγχος; Μήπως δίνεται περισσότερο βάση από ό,τι πρέπει σε ορισμένες καταστάσεις; Έπειτα λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Κάντε ό,τι περνά από το χέρι σας για να εξαλείψετε οποιαδήποτε μορφή άγχους από τη ζωή σας
  • Εντάξτε την άθληση στην καθημερινότητά σας προκειμένου να αποφορτίζεστε
  • Δημιουργήστε χαλαρωτική ατμόσφαιρα κάθε φορά που σας κυριεύει το άγχος και προσπαθήστε να ηρεμήσετε
  • Σκεφτείτε μια ιδανική κατάσταση στην οποία θα επιθυμούσατε να βρίσκεστε
  • Εάν δείτε πως τα πράγματα έχουν τον τρόπο να γίνονται καταστροφικά για εσάς και τους γύρω σας, αντλήστε τις συμβουλές κάποιου ειδικού κι ακούστε με προσοχή όλα όσα έχει να σας πει

1

Ικιγκάι, Héctor García, Francesc Miralles

2

Ο τελευταίος πανικός, Βασιλική Πλωμαρίτου

3

Η τέχνη της ψυχραιμίας, Seneca, James S. Romm