fbpixel

Search icon
Search
Σας κυριεύουν οι άσχημες σκέψεις; Μάθετε πώς να τις περιορίσετε
PSYCHOLOGY

Σας κυριεύουν οι άσχημες σκέψεις; Μάθετε πώς να τις περιορίσετε

Βάλτε ένας τέλος στα αρνητικά συναισθήματα


Διαρκώς αναφερόμαστε στο πόση μεγάλη ανάγκη έχουμε να βλέπουμε τα πράγματα από την θετική τους όψη, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό να διατηρούμε αυτή τη στάση. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά ως κοινωνία είναι εξαιρετικά εύκολο να υποπέσουμε στην παγίδα του αρνητισμού. Μας βάζουμε σε μια διαδικασία αυτοκαταστροφής, κάνοντας κακό στη ψυχολογία μας. Τροφοδοτούμε τους εαυτούς μας με άσχημες σκέψεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τα οικονομικά, με την εξέλιξη της επαγγελματικής μας πορείας ή ακόμα και για την υγεία των δικών μας.

Εν μέρει είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες δεν νιώθουμε ευχάριστα και θέλουμε να απομονωθούμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, όμως, είναι όταν αυτές οι σκέψεις μας εμποδίζουν να ζήσουμε. Όταν, λοιπόν, είμαστε μες το άγχος για οτιδήποτε επικρατεί και για όσα πιθανόν θα προκύψουν, με αποτέλεσμα να μας ταλαιπωρεί σε ημερήσια βάση, τότε οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά μας τα συναισθήματα.

Σκεφτείτε πως μια τέτοια ποιότητα ζωής, η οποία κατακλύζεται από άσχημες σκέψεις, εάν δεν διορθωθεί στοχεύοντας στη χαρά, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δημιουργήσει ψυχολογικά θέματα στο άτομο. Για παράδειγμα, τα πιο πιθανά σενάρια είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Παρακάτω θα ανακαλύψετε πρακτικές που βοηθούν να αποβάλλουμε σταδιακά τα δυσχερή feelings. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν βλέπετε αποτελέσματα, συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό.

Τηρήστε τα 15 λεπτά

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Behavior Modification ερευνητές απέδειξαν πως οι άνθρωποι που έθεταν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κάθε μέρα, κατά το οποίο μπορούσαν να ανησυχούν, κατάφεραν τελικά να μειώσουν το άγχος τους. Επομένως, ακολουθήστε το ίδιο μονοπάτι. Ακριβώς, επειδή είναι λογικό να έχουμε τα προβλήματά μας, υιοθετήστε αυτόν τον κανόνα, βάζοντας χρονόμετρο 15 λεπτά. Εκείνη την ώρα είστε ελεύθεροι να σκεφτείτε οτιδήποτε σας στεναχωρεί, αλλά μόλις τελειώσουν, βάλτε μια τελεία και ασχοληθείτε με εσάς.

Επικεντρωθείτε σε όσα γνωρίζετε

Πολλές φορές, παρασυρόμαστε και ένα θέμα το μεγιστοποιούμε στο μυαλό μας. Δημιουργούμε φανταστικά σενάρια, τα οποία βεβαίως είναι αρνητικά, συνεπώς να παγιδευόμαστε μες το άγχος. Επομένως, προσπαθήστε να επικεντρώνεστε σε όσα ήδη ξέρετε, χωρίς υποθετικά σενάρια και αναζητήστε λύσεις για το πώς θα διορθώσετε την κατάσταση. 

img.jpg

Παρατηρήστε τις σκέψεις σας

Οι αρνητικές σκέψεις είναι προϊόν νοητικής παραμόρφωσης ή μοτίβα παράλογων σκέψεων. Όποτε σας κυριεύουν, μην τις αγνοείτε, αλλά εστιάστε σε αυτές ανακαλύπτοντας την κύρια αιτία που σας δημιουργούνται. Να τις αντιμετωπίσατε κατάματα και αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται. Πρέπει να αποδεχόμαστε αυτό που μας συμβαίνει για να φτάσουμε στο σημείο να το αποβάλλουμε.

Εμπιστευτείτε το σώμα σας

Τις στιγμές που είστε βαθιά βυθισμένοι στον αρνητισμό, μην επαναπαύεστε. Είναι μια ευκαιρία να πάτε για ένα περπάτημα, να κάνετε γυμναστική, να χορέψετε. Αφήστε τον οργανισμό να σας βοηθήσει με τον δικό του τρόπο. Δεν θα σταματήσετε να σκέφτεστε κατευθείαν, αλλά όσο θα περνάει η ώρα και το σώμα θα απασχολείται, θα σας οδηγήσει στο δικό του δρόμο.

Να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους

Όταν περικυκλωνόμαστε από αισιοδοξία, χαμόγελα, ελπίδα, κουράγιο και γενικότερα από άτομα που μας ευχαριστούν είναι πιο δυνατό να απομακρυνθούν οι άσχημες σκέψεις.

2-i9frs.jpg

Αντικαταστήστε τες με θετικά vibes

Κάθε φορά που βρίσκεστε στην ίδια θέση, κοιταχτείτε στον καθρέπτη, καθώς βοηθάει η οπτική επαφή και πείτε ακριβώς τα αντίθετα. Για παράδειγμα, «δεν θα καταφέρω να πάρω την προαγωγή» πείτε «Αξίζω, μπορώ και θα το κάνω» ή σε κάποιο τρέχον θέμα υγείας, το οποίο σας βασανίζει, μην επιλέγετε την αποστασιοποίηση. Το κλάμα βοηθάει να ξεσπάσουμε, αλλά παράλληλα επιλέξτε ενέργειες που θα προσφέρουν δύναμη σε εσάς και στον πάσχον.

Αποφύγετε τις συνήθειες που τις ενεργοποιούν

Γινόμαστε έρμαιο των αρνητικών σκέψεων, όταν πολλές φορές επιλέγουμε οι ίδιοι να το κάνουμε πιο δύσκολο για εμάς. Καλό θα ήταν να μην ασχολούμαστε με όσα πράγματα μπορούν να μας ξυπνήσουν άσχημες εικόνες στο μυαλό μας. Ένα τραγούδι, μια φωτογραφία, ένα πρόσωπο…