fbpixel

Search icon
Search
Να λέτε περισσότερα όχι χωρίς ενοχές και θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας
PSYCHOLOGY

Να λέτε περισσότερα όχι χωρίς ενοχές και θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας

Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας


Τα "όχι" είναι μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας. Κοινωνικές υποχρεώσεις, ψυχική εξάντληση, ευκαιρίες που φαίνονται συναρπαστικές και εν ολίγοις μια συνολική εξωτερική πίεση σας οδηγούν συχνά σε καταστάσεις, αλλά και μέρη, που δεν επιθυμείτε. Αναλογιστείτε όλες εκείνες τις στιγμές που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει, διατηρώντας στο ακέραιο τις θέσεις σας και προσπαθώντας να εκφράσετε αυτό που πραγματικά νιώθετε. 

Η αναλογία είναι απλή, εάν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία ανθρώπων τότε χάνετε συστηματικά και με συνέπεια, αυτά που πραγματικά θα μπορούσατε να απολαμβάνετε. Τα περισσότερα -μη ηθελημένα- "ναι" στερούν από τον πολύτιμο χρόνο σας αρκετές ώρες κατά τις οποίες απόλυτη προτεραιότητα θα ήταν ο εαυτός σας αλλά και οτιδήποτε σας γεμίζει. Αφεθείτε σε αυτά που σας λέει η καρδιά σας και αφήστε στην άκρη τις τύψεις. Παρακάτω θα ανακαλύψετε μερικά εύκολα tricks για να κάνετε αυτό που σήμερα μοιάζει ακατόρθωτο... δυνατό! 

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πως να θέτουν τα όριά τους και αυτό είναι ίσως ένα από τα στοιχεία που τους οδηγούν στην κορυφή!

Προτεραιότητες πάνω από όλα

pos-na-po-oxi-5.jpg

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα τα οποία μπορούν καθημερινά να σας αποσπούν από τους πραγματικούς στόχους που έχετε θέσει. Είναι σημαντικό στη ζωή, να έχετε στραμμένο το βλέμμα εκεί που επιθυμείτε να φτάσετε. Κάντε κάθε πρωί μια απλή πρακτική, δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και σκεφτείτε πώς θέλετε να τον αντικρίσετε το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο. Για να είναι οι γύρω σας ικανοποιημένοι, πρέπει πρώτα εσείς (!) να έχετε λύσει όλα αυτά που σας απασχολούν. Θέστε από σήμερα κιόλας τις προτεραιότητές σας και θα δείτε πως, στο τέλος δε θα υπάρχει χώρος για αυτά που δεν επιθυμείτε να κάνετε.

Ειλικρίνεια σε κάθε βήμα

pos-na-po-oxi-4.jpg

Εάν αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη είναι να περάσετε χρόνο στο σπίτι ή εάν αυτό που στη συγκεκριμένη φάση της ζωή σας αναζητάτε είναι διαφορετικό από αυτό που σας προτείνουν, τότε μη διστάσετε να το πείτε. Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα εκτιμούνται όσο και αν στην αρχή μπορεί κάποιος να τις μπερδέψει με αγένεια. Μη διστάζετε, λοιπόν, να αποκαλύψετε αυτά που πραγματικά έχετε προγραμματίσει.

Ευγένεια και συνέπεια

pos-na-po-oxi-3.jpg

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα "όχι" δε σημαίνουν πάντα πως κλείνετε πόρτες και πως βγάζετε ανθρώπους και καταστάσεις από τη ζωή σας. Αντιθέτως, μπορεί να έχουν το νόημα ενός -μικρού ή μεγάλου- διαλείμματος ή μιας αναγκαίας παύσης. Για αυτό το λόγο, μετά την ειλικρίνεια, το επόμενο όπλο σας θα είναι το να πείτε με ευγένεια πως μπορούν να σας ενοχλήσουν αργότερα με την ίδια αφορμή. Αυτή η συνέπειά σας θα γίνει αντικείμενο αναφοράς και θα σας καταστήσει ένα άτομο άξιο εμπιστοσύνης. Ένα άτομο που γνωρίζει πως να εκμεταλλεύεται το χρόνο του καθώς και τις καταστάσεις που έχει να διαχειριστεί.

Απλές προτάσεις

pos-na-po-oxi-2.jpg

Να είστε απλοί, εκεί κρύβεται η πραγματική μαγεία. Όταν είστε αντίθετοι με ένα σχέδιο αλλά παρόλα αυτά υπεκφεύγετε με την ελπίδα πως θα κερδίσετε χρόνο, τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά. Οι καθαρές προτάσεις και οι σαφείς απαντήσεις εκτιμούνται δεόντως και σας απαλλάσσουν από μελλοντικές κουβέντες που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κάντε εικόνα όλες εκείνες τις φορές κατά τις οποίες είχατε αφήσει "ανοιχτούς λογαριασμούς" και τελικά αντί για να μειώσετε τις ευθύνες σας, καταλήξατε με συσσωρευμένη πίεση αλλά και σκέψεις που θα μπορούσατε να αποφύγετε. 

Ποτέ μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας με περαιτέρω έγνοιες από αυτές που του χρειάζονται. Εκτιμήστε τις δυνατότητές σας, δώστε χώρο στις πραγματικές σας ανάγκες και μην αφιερώνετε τις πολύτιμες στιγμές σε οτιδήποτε σας κάνει να μη νιώθετε... ο εαυτό σας.  

Μην αποφεύγετε τις συζητήσεις

pos-na-po-oxi-1.jpg

Συνεχίζοντας πάνω στην προηγούμενη βάση, σκεφτόμουν προσωπικά όλες τις στιγμές που, όχι μόνο δεν ήμουν ξεκάθαρη στις απαντήσεις μου, αλλά και δεν ξεστόμισα καν την άποψή μας. Ξεφύγετε από τη λογική των αναπάντητων μηνυμάτων στο messenger και από αυτή τη στιγμή κλείστε οριστικά όλες τις "ανοιχτές πληγές" που βασανίζουν τη σκέψη σας. Απαντήστε σε άτομα τα οποία αποφεύγατε και θα δείτε πως θα αλλάξει κάτι μέσα σας, ριζικά. 

Δώστε χώρο σε οτιδήποτε σας ανυψώνει

pos-na-po-oxi.jpg

Νιώθετε καλά όταν νιώθετε ο εαυτός σας και πάνω από όλα όταν λέτε ειλικρινή «ευχαριστώ». Μη διστάσετε, ούτε στιγμή, να πείτε «σε ευχαριστώ που με σκέφτηκες και που με «συμπεριέλαβες στα σχέδιά σου« -κι ας αρνηθείτε μετά την πρόταση. Όλα αυτά ίσως να ακούγονται περιττά αλλά σε σχέσεις που χτίζονται πάνω σε γερές βάσεις είναι σημαντικό η αντίθετη πλευρά να κατανοεί πως, έχετε επίγνωση της κατάστασης ακόμη και αν δε θέλετε να είστε μέρος της. 

Χαρίστε χρόνο, χαρίστε ειλικρίνεια και να είστε βέβαιοι πως όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται στην αρχή, όσο ακατόρθωτο και αν μοιάζει να λέτε "όχι" όσο και αν η κριτική ακολουθεί μετά από κάθε λέξη που ξεστομίζετε, με τον καιρό όλοι θα μάθουν πως η νέα εκδοχή σας, ήρθε για να μείνει!