fbpixel

Search icon
Search
Overthinking: Πώς μπορούμε να το αποβάλλουμε από τη ζωή μας;
PSYCHOLOGY

Overthinking: Πώς μπορούμε να το αποβάλλουμε από τη ζωή μας;

Μία κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητά μας


Πόσα βράδια μας έχουν φανεί ατελείωτα λόγω της διαρκής υπερανάλυσης που κάνουμε στο μυαλό μας; Εάν ανήκετε στην κατηγορία του «overthinker» θα αντιλαμβάνεστε ακριβώς το τι εννοούμε. Μια απλή και αθώα σκέψη μπορεί πολύ εύκολα να διογκωθεί και να καταλήξει σε ένα «βασανιστήριο» της ψυχολογίας μας. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται πρωτίστως από εμάς τους ίδιους, λόγω του ότι πολλές φορές τα επιτρέπουμε να εισχωρήσουν μέσα μας, εστιάζοντας στο χειρότερο σενάριο και όχι στη λύση τους. Κάπως έτσι, λειτουργεί και ένας άνθρωπος που αναλύει τα πάντα. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση είναι ικανός ακόμη κι ένα ασήμαντο γεγονός να το μετατρέψει σε μία στρεσογόνα κατάσταση.

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Είναι μια ερώτηση που όλοι κάνουν στον εαυτό τους. Γενικά, το overthinking θεωρείται συχνό στους περισσότερους από εμάς, καθώς έχουμε τη τάση να σκεφτόμαστε το πώς μπορεί να εξελιχθεί μια κατάσταση, τι συναισθήματα θα μας αποφέρει, πως θα την διαχειριστούμε εάν όντως συμβεί, εστιάζοντας κυρίως στο μέλλον. Σίγουρα, είναι καλό να διατηρούμε στο υποσυνείδητό μας και πιθανές εκδοχές, αλλά πάντοτε με μέτρο. Εάν φτάσετε στο σημείο να επικεντρώνεστε περισσότερο στις σκέψεις της φαντασίας σας, τότε σημαίνει πως δεν διαθέτετε τον πλήρη έλεγχο.

Αυτή η συνήθεια -να υπεραναλύουμε τα λόγια, τις συμπεριφορές, τις συνθήκες- δεν επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα απειλητική για αυτήν, αλλά μετέπειτα και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μας τοποθετεί σε έναν «λήθαργο» συναισθημάτων και μας κυριεύει το άγχος σε μέγιστο βαθμό, όπου αδυνατούμε να βρούμε το αδιέξοδο. Έτσι, λοιπόν, καταστρέφουμε ένα κομμάτι της ευεξίας και αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αμφισβήτησης για τους γύρω μας, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις καθημερινές μας στιγμές.

look6-social-look6-0.jpg

Το δύσκολο σημείο έρχεται τη στιγμή που ενώ αναγνωρίζουμε το πόσο κακό πράττουμε στον εαυτό μας, παρόλα αυτά δεν προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Θεωρούμε πως δεν γίνεται να απαλλαγούμε και επιλέγουμε να συμβιβαστούμε απλώς με την κατάσταση. Εκεί ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο λάθος. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι, η πρόοδος δεν σταματάει ποτέ. Το τι είμαστε εξαρτάται από εμάς. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε να ζούμε. Γεμάτοι από ανεξήγητες – χαοτικές σκέψεις ή ψυχικά γαλήνιοι;

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω πώς να ελαττώσετε το overthinking και πετύχετε αυτόν τον νέο στόχο!

Μείνετε απασχολημένοι

Όσο πιο πολύ επιλέγετε να περνάτε χρόνο μόνοι ξαπλωμένοι στον καναπέ του σπιτιού σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανεξαρτητοποιηθείτε από αυτήν τη συνήθεια. Επενδύστε στην καθημερινότητά σας και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα από πράγματα που σας αρέσουν. Σίγουρα, η δουλειά  βοηθάει το μυαλό να ξεχνιέται, αλλά τι γίνεται μετά; Φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους, να γυμνάζεστε, να μην αμελείτε την περιποίησή σας, να δοκιμάζετε νέες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά–σιγά θα σταματήσετε να εστιάζετε στις αρνητικές σκέψεις, καθώς το μυαλό σας θα απασχολείται σε ευχάριστες καταστάσεις. Μόλις, περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσετε πως ανεξάρτητα από το τι κάνετε έχετε καταφέρει να το μειώσετε σημαντικά.

Αποχωριστείτε τη τοξικότητα

Πολλές φορές ένας παράγοντας που μας ωθεί σε αυτή τη συνήθεια είναι άνθρωποι στον στενό μας κύκλο που μας δημιουργούν αποκλειστικά αρνητισμό. Είτε πρόκειται για μέλη της οικογένειας, της παρέας, ή ακόμη και σύντροφοί μας, εάν διαπιστώσετε πως περιβάλλεστε από τέτοια άτομα, τότε είναι απαραίτητο να τους αποβάλλετε. Σας βάζουν σε αυτήν τη διαδικασία, λόγω της απέραντης ανασφάλειας που σας κάνουν να αισθάνεστε. Ο κοινωνικός περίγυρος είναι εξαιρετικά σημαντικός και επηρεάζει κατά πολύ περισσότερο τη ψυχολογία μας από όσο πιστεύουμε. Όσοι έχετε βρεθεί σε τοξικές σχέσεις, θα διαπιστώσατε φεύγοντας πως το μυαλό σας ηρέμησε και δεν επικρατούσε πλέον αυτό το χάος μέσα σας.

Αποδεχθείτε πως δεν δύναται να ελέγχονται τα πάντα

op18101-am-mango-ss19-4931-03-crop-srgb.jpg

Με το να υπεραναλύουμε τα γεγονότα θεωρούμε πως είναι και ένας τρόπος για να προστατευτούμε από τυχόν ενέργειες που είναι πιθανόν να συμβούν. Αυτό σαφώς δεν γίνεται. Το τι μας προφυλάσσει το μέλλον είναι άγνωστο. Ας συμβιβαστούμε με την ιδέα πως ότι είναι να γίνει, θα γίνει.

Συμφιλιωθείτε με το παρελθόν

Έχετε αναρωτηθεί από πότε ξεκίνησε να σας συμβαίνει; Ενδεχομένως κάποιο βίωμα που σας στοίχισε, όπως μια προδοσία να σας ώθησε στο να αναλύετε τις σκέψεις σας, ώστε να μην ξανά απογοητευτείτε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δείτε το θέμα πιο βαθιά. Εάν δεν συγχωρήσουμε παλαιότερα σφάλματα, δεν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Επομένως, εντοπίστε την πηγή του προβλήματος και αναζητήστε τρόπους για να βάλετε ένα οριστικό τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει και η συμβολή ενός ψυχολόγου, ο οποίος θα σας δείξει τον δρόμο προς την ευημερία.