fbpixel

Search icon
Search
Αισθάνεστε έντονη ψυχολογική πίεση; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
PSYCHOLOGY

Αισθάνεστε έντονη ψυχολογική πίεση; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όταν τα συναισθήματά μας μιλούν με γεγονότα


Η ζωή δεν είναι πλασμένη μόνο με όμορφες στιγμές, αλλά περιέχει και πολλές δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες χρειάζεται να βγούμε πιο δυνατοί. Θα έχετε ακούσει από αρκετό κόσμο να αναφέρει πως βιώνει ένα ολικό “mental breakdown”, είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Τις περισσότερες φορές, ακόμη και εμείς οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε εάν πραγματικά μας συνέβη. Έχουμε συνηθίσει να το αντιλαμβανόμαστε, όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα. Έτσι, λοιπόν, είναι πιθανόν να διανύουμε μια έντονη ψυχολογική περίοδο και στην ουσία να μην προσπαθούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό, αφού δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Το σώμα συνδέεται άρρηκτα με τα συναισθήματα. Όταν η ψυχή μας «πονάει», αυτό αποτυπώνεται αυτομάτως και με διάφορους τρόπους στη λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικότερα, όταν αυτή η ανυπόφορη αίσθηση δεν διακόπτεται, τότε παρουσιάζει συμπτώματα στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μας μεταφέρει το μήνυμα.

Μπορεί να έχετε περάσει ένα διάστημα, κατά το οποίο νιώθατε πως «πνίγεστε» μες την ίδια την ρουτίνα σας, ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά και το μέλλον παραμένει αβέβαιο και σκοτεινό. Ημέρες που το κλάμα ήταν ο καλύτερός σας φίλος, το άγχος σταθερό μέσα σας και η ελπίδα χαμένη. Δεν είναι δύσκολο να πιεστούμε ψυχολογικά, ούτε αντιπροσωπεύει κάποια διαταραχή. Είναι μια ανθρώπινη εξέλιξη σε περιπτώσεις που τα προβλήματα υπερισχύουν και αδυνατούμε να δούμε καθαρά, ώστε να δοθούν οι πιθανές λύσεις.

Γι' αυτόν το λόγο, συνιστάται όλοι μας κάποια στιγμή να συμβουλευτούμε έναν ειδικό. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε την ευκαιρία να βελτιωθούμε και να εκφράσουμε όσα πριν δεν μπορούσαμε, σκοπεύοντας στην οπτική ενός πιο θετικού τρόπου ζωής. Όπως φροντίζετε το σώμα σας, είναι αναγκαίο να κάνετε το ίδιο και με τη ψυχή σας. Ειδάλλως, τα σημάδια όλο και θα αυξάνονται και οι καταστάσεις όλο και θα χειροτερεύουν.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τα σημάδια που προκύπτουν από την ψυχολογική πίεση!

Αυξομειώσεις του βάρους

Αντιμετωπίζετε διαταραχές με το φαγητό και απέχετε από το να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα. Μπορεί από το να είστε τελείως νηστικοί, να περάσετε στο άκρως αντίθετο στάδιο, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο μεταβολισμός σας και να υπάρχουν έντονες διαφορές ανά τις ημέρες. Επιπλέον, είναι γνωστό πως το στρες συνδέεται με το βάρος, λόγω της ορμόνης του, την κορτιζόλη.

shutterstock-534972610.jpg

Τριχόπτωση

Σαφώς δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση που πολλές γυναίκες, όταν χτενίζονται, αφήνουν αρκετές τρίχες. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό, εξαιτίας ακόμη και της θερμότητας που ασκείται στο μαλλί. Ωστόσο, η έντονη πτώση μαλλιών σε διαφορετικές στιγμές μες την ημέρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Δηλαδή, στο μαξιλάρι, στο μπάνιο, κτλ. Συνήθως, είναι προσωρινό, παρόλα αυτά αποτελεί ένα ακράδαντο προειδοποιητικό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Απώλεια μνήμης

Αδυνατείτε να συγκρατήσετε πληροφορίες στο μυαλό σας, καθώς λόγω της πίεσης διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του κροταφικού λοβού. Επομένως, όσο πιο πολύ διατηρούμε στο εσωτερικό μας αυτά τα συναισθήματα, τόσο μας εμποδίζουν και έτσι εξασθενεί η μνήμη.

Πονοκέφαλοι

Άλλο ένα σημάδι είναι ο συχνός πόνος που νιώθετε και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ή και πίσω στον αυχένα, μέχρι και στον λαιμό. Βρίσκεστε σε μια συνεχή σύγχυση και δεν είναι εύκολο να χαλαρώσετε.

shutterstock-1673262934.jpg

Αϋπνία

Ο εγκέφαλος βρίσκεται σε μια μόνιμη υπερδιέγερση, δηλαδή σε νευρικότητα, ανησυχία και κινητικότητα. Επομένως, αυτό έχει επιπτώσεις το βράδυ και είναι αδύνατον να απολαύσετε ένα ποιοτικό ύπνο, για να ξεκουραστείτε. Επίσης, υπάρχει και έντονη υπεράναλυση στο μυαλό σας, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο.

Ταχυκαρδίες

Θα αντιληφθείτε πως αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ο ρυθμός της καρδιάς χτυπάει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει να προσέχετε, ώστε να μην σας εμφανιστούν αργότερα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πόνος στη κοιλιά

Σε πολλούς ανθρώπους, η ψυχολογική πίεση «χτυπάει» κατευθείαν στο στομάχι. Νιώθετε πρήξιμο, ενοχλήσεις και σαν να μην μπορείτε να φάτε, να πιείτε, αλλά και να κάνετε το οτιδήποτε.

shutterstock-591242858.jpg

Δυσκολία συγκέντρωσης

Κυριαρχούν τόσες σκέψεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι αρνητικές. Από το δημιουργικό άγχος, καταλήξατε στο να μην μπορείτε να κάνετε focus στις εργασίες σας και να μοιάζουν όλα ένα ατελείωτο βάρος. Ο εγκέφαλός σας αδυνατεί να συντονιστεί.