Υπάρχει μια φιλοσοφία που λέει πως οι αρνητικές σκέψεις δε μπορούν να φύγουν αν απλώς τις αγνοείτε. Πρέπει να τις διαχειριστείτε για να καταφέρετε να τις κάνετε παρελθόν. Πρέπει να βρείτε το κέντρο σας ώστε να μπορέσετε να τις εντοπίσετε, να τις αισθανθείτε και να κρατήσετε χώρο για όλες τις θετικές που μπορούν να έρθουν. Για να μάθετε τελικά να ελέγχετε τις συναισθηματικές αντιδράσεις σας. Αυτό δε σημαίνει πως θα βρίσκεστε σε μια κατάσταση συναισθηματικής ουδετερότητας. Αντιθέτως, σημαίνει πως απλώς θα έχετε τη διαύγεια για να διανύσετε τη ζωή σας με έναν τρόπο που δε θα σας εξαντλεί -μονίμως- την ενέργεια.
Ονομαστέ το άγχος σας
Το πρώτο κομμάτι της διαχείρισης του άγχους -ή τουλάχιστον ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε- είναι να αναπτύξετε μια κατανόηση αυτού. Η απλή αναγνώριση του άγχους σας ως άγχους είναι ένα καλό πρώτο βήμα καθώς θα σας δώσει το χώρο για να φέρετε στη ζωή σας την ηρεμία, στη συνέχεια. Το άγχος μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές. Αυτές περιλαμβάνουν το φόβο για το άγνωστο, την επιθυμία για απόλυτο έλεγχο, τα υπερβολικά νεύρα ή απλώς την υπερβολική ενέργεια. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τη ρίζα αυτού που αισθάνεστε και να παρατηρήσετε το άγχος ως αμυντικό μηχανισμό στο overdrive, μπορείτε να αρχίσετε να αναλύετε το πραγματικό επίπεδο απειλής που αντιμετωπίζετε. Έτσι, εστιάζοντας στο συναίσθημα και όχι στην ίδια την κατάσταση, θα δείτε πως τελικά όλο αυτό διαμορφώνεται εσωτερικά και όχι από την εμπειρία που βιώνετε. Εσείς, δηλαδή διαμορφώνετε αυτό που νιώθετε και το πως αντιδράτε. Αν μπορείτε να το αναγνωρίσετε αυτό, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για εξέλιξη.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε για να φροντίσετε περαιτέρω τον εαυτό σας.
Ρίξτε ρυθμούς
Μόλις καταλάβετε το άγχος και πώς λειτουργεί μέσα σας (ή εναντίον σας), μπορείτε να δημιουργήσετε λίγο χώρο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε κάποια ελευθερία για να αλλάξετε τη δική σας εμπειρία. Μπορείτε να κρατηθείτε απαλά και να εξασκηθείτε στο να είστε παρόντες. Αυτό συμβαίνει στις στιγμές που δεν μπορείτε να επιβραδύνετε τις σκέψεις σας, όταν ο φόβος σας εμποδίζει να κάνετε πράγματα που σας φέρνουν ευχαρίστηση ή όταν έχετε εξαντλήσει τα εσωτερικά σας κινητήρα. Φυσικά για να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο είναι σημαντικό να το κάνετε train τις μέρες που είστε καλά. Ξεκινήστε κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες:
1. Προσανατολίστε τον εαυτό σας στην τρέχουσα στιγμή: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Εάν χαθείτε στο μέλλον ή στο παρελθόν και βρεθείτε να "περιστρέφεστε", μπορείτε να γειωθείτε από την παρούσα αισθητηριακή εμπειρία. Ονομάστε πέντε πράγματα που βλέπετε, πέντε πράγματα που ακούτε και μερικά πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε. Προσέξτε τι βλέπετε, μυρίζετε και αισθάνεστε. Προσπαθήστε να εστιάσετε υπερβολικά σε ένα αντικείμενο με την όψη, τραβώντας την προσοχή σας πίσω στο αντικείμενο εάν οι σκέψεις σας απομακρυνθούν.
2. Φέρτε νοητά τον εαυτό σας σε ένα μέρος όπου αισθάνεστε ασφαλείς και ήρεμοι: Γράψτε για αυτό το μέρος, οραματιστείτε το και σχεδιάστε το. Προσέξτε τι σας συμβαίνει όταν αφιερώνετε χρόνο στο να φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα μέρος όπου αισθάνεστε ασφαλείς και ήρεμοι. Επιστρέψτε σε αυτό το μέρος όταν αισθάνεστε απόλυτα στρεσαρισμένοι.
3. Φανταστείτε τις "ενοχλητικές" σκέψεις σας καθώς τρένα περνούν σε μια σιδηροδρομική γραμμή: Στέκεστε στην πλατφόρμα, βλέπετε τις σκέψεις σας να έρχονται και να φεύγουν σαν τρένα που φτάνουν στο σταθμό και αναχωρούν. Μην ανεβαίνετε στα τρένα. Απλά δείτε τα να περνούν.
4. Σχεδιάστε το άγχος, το φόβο ή την ανησυχία σας: Ξεδιπλώστε αυτά τα συναισθήματα σαν να ήταν χαρακτήρες μιας ιστορίας. Σας βοηθά να κατανοήσετε τα συναισθήματα πληρέστερα και να αποκτήσετε κάποια αντικειμενικότητα, η οποία ιδανικά σας βοηθά να είστε λιγότερο συγκλονισμένοι όταν βρίσκεστε στον "κρατήρα" του φόβου σας.