Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ· πάνω σε αυτό το αρχαίο και αλάθητο απόφθεγμα βασίζεται η λεγόμενη MIND diet, η οποία πρωτο-δημιουργήθηκε το 2015, έχοντας ως βασικό στόχο τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και πιο συγκεκριμένα, τη μείωση γνωστικών δυσλειτουργιών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως το Alzheimer.
Γιατί αξίζει να την ακολουθήσει κανείς
Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που ακολουθούν τα χαρακτηριστικά της MIND diet έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα είδη άνοιας και πιο συγκεκριμένα, τη νόσο Alzheimer. Ενδιαφέρον; Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και εκείνοι που δεν την ακολουθούν με απόλυτη ακρίβεια και αυστηρότητα, απολαμβάνουν ως ένα βαθμό τα οφέλη της, σχετικά με την καλύτερη λειτουργία της μνήμης και τη μειωμένη φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας που παρατηρείται στην τρίτη ηλικία.
Που βασίζονται τα οφέλη της;
Αν και ακόμα χρειάζονται πολλές επιδημιολογικές έρευνες αλλά και μελέτες σε ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον για μία πιο αντιπροσωπευτική απάντηση, ένα από τα τρανταχτά χαρακτηριστικά που βασίζονται οι ισχυρισμοί των ερευνητών, είναι η υψηλή περιεκτικότατά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Το παρατεταμένο οξειδωτικό στρες δυσχεραίνει τις λειτουργίες του οργανισμού καταστρέφοντας κύτταρα του εγκεφάλου (όπως και γενικότερα του σώματος).
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της MIND diet;
Η MIND diet βασίζεται σε 10 διατροφικές συστάσεις που σχετίζονται με την αύξηση brain-friendly (όπως αναφέρουν) τροφίμων και άλλες 5 συστάσεις σχετικά με την αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
Καθημερινή (ή σχεδόν καθημερινή) κατανάλωση:
Προϊόντα ολικής άλεσης
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά
Φρούτα (με ειδική σύσταση για τα μούρα, ακολουθεί παρακάτω)
Ωμοί ξηροί καρποί
Όσπρια
Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
Κόκκινο κρασί (μέχρι 1 ποτήρι ημερησίως) ή εναλλακτικά χυμό κόκκινου σταφυλιού
Εβδομαδιαία κατανάλωση:
Μούρα όπως σμέουρα, φράουλες κ.λπ. (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) Δοκιμάστε ένα smoothie bowl με κατεψυγμένα μούρα εδώ
Ψάρι (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα) Δοκιμάστε μία συνταγή για ένα ολοκληρωμένο γεύμα εδώ
Πουλερικά (1-2 φορές την εβδομάδα) Βρείτε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή εδώ
Αποφυγή:
Λιπαρό κόκκινο κρέας
Βούτυρο ή μαργαρίνη (συστήνουν να προτιμούμε το βούτυρο, και αυτό το πολύ μέχρι 1 κ.σ. ημερησίως)
Τυρί, με πλήρη λιπαρά
Τηγανητά τρόφιμα, ειδικά εκείνα από τα fast food εστιατόρια
Τυποποιημένα προϊόντα
Προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη
Σας θυμίζει κάτι;
Δικαίως σε πολλά σημεία θυμίζει τη μεσογειακή διατροφή, αφού οι δημιουργοί της, επιστήμονες του ιατρικού κέντρου του Rush University του Σικάγο των ΗΠΑ, τη χρησιμοποίησαν ως βάση της MIND diet σε συνδυασμό με τη DASH διατροφή, μία διατροφή με αρχικό στόχο τη μείωση της υπέρτασης. Ιδιαίτερα η μεσογειακή διατροφή αλλά και η DASH, έχουν συνδεθεί από επιστημονικές έρευνες με τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου Alzheimer’s. Η λέξη MIND είναι η συντομογραφία του Mediterranean and DASH Intervention for Neurodegenerative Delay.
Το πιο σημαντικό
Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρούμε εκατοντάδες εξειδικευμένες διατροφές, η καθεμία με συγκεκριμένο σκοπό, διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους. Αν η διατροφή υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, όπως απώλεια 5 κιλών σε 1 εβδομάδα ή χάσιμο κιλών από τον καναπέ, καλύτερα να την αποφύγετε. Βρείτε διατροφές που είναι φτιαγμένες από σοβαρούς επιστήμονες και βασισμένες σε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα.
Ακόμα καλύτερα; Είμαστε αρκετά τυχεροί να ζούμε σε μία χώρα που μας προσφέρει απλόχερα πιθανώς την πιο πολυσυζητημένη και επιστημονικά αποδεδειγμένα ωφέλιμη για την υγεία διατροφή. Θέλετε έρευνες για αποδεδειγμένα καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μειωμένη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη; Τις έχει. Για καλύτερη μνήμη και μακροζωία; Επίσης τις έχει. Πιθανώς το κλειδί για υγεία σώματος και νου, να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας εδώ και χρόνια, με απλά ονόματα και ταπεινά υλικά (βλέπε όσπρια) και χωρίς κόλπα και έξυπνες συντομογραφίες.
Καλή όρεξη!
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος