Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που επηρεάζεται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες. Κανένας δεν μπορεί να την αποφύγει, αντιθέτως το πιο όμορφο πράγμα είναι να αγκαλιάζουμε την κάθε περίοδο της ζωής μας και να τη ζούμε με τον καλύτερο και πιο αληθινό τρόπο που μπορούμε.
Ωστόσο, η πρόωρη γήρανση – η εμφάνιση σημαδιών γήρανσης νωρίτερα από το αναμενόμενο – συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας επιλογές. Οι διατροφικοί παράγοντες αποτελούν μία από τις βασικότερες μεταβλητές για την επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος και της εξωτερικής εμφάνισης ενώ άλλα τρόφιμα δρουν προστατευτικά.
Βρείτε παρακάτω πέντε διατροφικές επιλογές που συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση!
Αλκοόλ
H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, αυξάνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, μειώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και αλλοιώνει τα όργανα του οργανισμού, όπως το ήπαρ. Η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ειδικά στα πλαίσια μίας μη ισορροπημένης διατροφής, οδηγούν σε απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, πρόωρη χαλάρωση και στη θαμπή επιδερμίδα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Δυστυχώς δεν υπάρχει αλκοολούχο ποτό που προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο όφελος αν και κάποια μπορεί να έχουν μερικά πλεονεκτήματα. Η αποχή είναι η ιδανική λύση, εναλλακτικά η μείωση στο βαθμό που μπορούμε είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή.

Tηγανητά & τρανς λιπαρά οξέα
Tα τηγανητά τρόφιμα, ειδικά εκείνα από αλυσίδες εστιατορίων που δε γνωρίζουμε την προέλευση των λαδιών που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών οξέων. Τα trans λιπαρά αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τέτοιες τροφές επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως ψητά, φούρνου, κατσαρόλας, αχνιστά κ.α. για την καθημερινή σας διατροφή. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία. Το ελαιόλαδο περιέχει μονο- και πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν προστατευτική δράστη στα κύτταρα και μειώνουν τη φλεγμονή. Προσπαθήστε να καταναλώνετε το ελαιόλαδο όσο γίνεται λιγότερο μαγειρεμένο ώστε να διατηρούν το περισσότερο δυνατόν την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.
Ζάχαρη & επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
H υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, κατά την οποία τα σάκχαρα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του σώματος, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελαστικότητας και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα. Συγχρόνως μία διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και αντίστοιχα πλούσια σε επεξεργασμένους «λευκούς» υδατάνθρακες, συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονές.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Επιλέξτε στη καθημερινότητα σας κυρίως ακατέργαστους υδατάνθρακες και προϊόντα ολικής άλεσης και αφήστε τα αντίστοιχα «λευκά» προϊόντα για πιο σπάνιες περιστάσεις. Αναφορικά με την πρόσθετη απλή ζάχαρη, περιορίστε την όσο γίνεται, για παράδειγμα καταναλώστε μόνο συγκεκριμένες μέρες, όπως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Επεξεργασμένα κρέατα
Όταν λέμε επεξεργασμένα κρέατα, αναφερόμαστε στα αλλαντικά, όπως το μπέικον, το σαλάμι αλλά ακόμα και τα λουκάνικα (μερικές φορές ξεχνάμε ότι είναι σε αυτή την κατηγορία). Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν νιτρικά άλατα και υψηλές ποσότητες αλατιού και εκτός ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνουν το δέρμα, προκαλώντας πρήξιμο και μείωση της υγειούς εμφάνισής του. Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και ταχύτερη φθορά του οργανισμού.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Ιδανικά αυτή η κατηγορία τροφίμων θα μπορούσε να λείπει από τη διατροφή μας. Αν ωστόσο θέλουμε να επιλέγουμε κάτι περιστασιακά, ας είναι υψηλής ποιότητας (διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα για επιλογές με λιγότερα συστατικά) ή να προέρχεται από ατόφιο κομμάτι κρέατος (π.χ. προσούτο) το οποίο δεν περιέχει προσμίξεις όπως τα κλασικά αλλαντικά.

Υπερβολική καφεΐνη
Αν και ο καφές περιέχει σε μέτριες ποσότητες αντιοξειδωτικά, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και διαταραχές ύπνου, που με τη σειρά τους επιταχύνουν τη γήρανση. Η καφείνη προέρχεται και από άλλες πηγές όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας κ.ά.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 καφέδες ημερησίως και μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση.
Το πιο σημαντικό
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι σωτήριο ή θα μας καταστρέψει ολοκληρωτικά αν το επιλέξουμε περιστασιακά. Η μεσογειακή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ακατέργαστα τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, άλλες πρωτεϊνες χαμηλής λιποπεριεκτηκότητας, ελαιόλαδο και άλλα, είναι ικανή να βοηθήσει στη λαμπερή εξωτερική εμφάνιση αλλά να ενισχύσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Η επαρκής ενυδάτωση
και ο ποιοτικός επαρκής ύπνος αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους και συμμάχους της διατροφής σε αυτό τον σκοπό.

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
