fbpixel

Search icon
Search
Επενδύστε σε ένα ταπεινό super food ακόμα και τους ζεστούς μήνες
TASTE

Επενδύστε σε ένα ταπεινό super food ακόμα και τους ζεστούς μήνες

Φτιάξτε μία διαφορετική σαλάτα… με όσπρια


Τα όσπρια αποτελούν μία πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Είναι ατράνταχτα η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, περιέχοντας επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι διατροφικές συστάσεις τονίζουν τη σημαντικότητα της εβδομαδιαίας κατανάλωσής τους όλο τον χρόνο, κάτι που απορρέει από τα πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οι πιθανότητες να τα καταναλώσουμε στην κλασική τους εκδοχή τους ζεστούς μήνες του χρόνου μειώνονται για τους περισσότερους, αφού η ιδέα μας ζεστής σούπας είναι αποτρεπτική στους 30C.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Υπάρχουν χιλιάδες δροσερές εκδοχές για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας όσπρια! Παρακάτω σας προτείνουμε τρεις εύκολες κι ελαφριές συνταγές οι οποίες είναι πεντανόστιμες και αρεστές από όλες τις ηλικίες. Οι εναλλακτικές είναι πολλές, επιλέξτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας, ό,τι μπαχαρικά έχετε στο ντουλάπι σας και ανακατέψτε με το αγαπημένο σας όσπριο το οποίο απλά έχετε βράσει.

img-2746.jpg



Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα

Η πρόσφατη εμμονή μου (και ιδέα της μητέρας μου) αυτό το καλοκαίρι, ήταν αυτά τα φασόλια. Είναι πρακτικά επειδή δεν χρειάζονται μούλιασμα και είναι έτοιμα μόνο σε 30 λεπτά.

Η διαδικασία: Βράστε τα φασόλια για 30 λεπτά, στραγγίξτε και όσο είναι ακόμα ζεστά προσθέστε ελαιόλαδο, ξύδι και τα μυρωδικά της επιλογής σας. Όταν πλέον είναι ελαφρώς χλιαρά, προσθέστε ψιλοκομμένο αγγουράκι, κρεμμύδι και τοματίνια κομμένα στη μέση. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!

Φακοσαλάτα με κινόα

Η κλασική εναλλακτική της φακής σούπας, ένα από τα ελληνικά super foods, είναι το παραδοσιακό φακόρυζο. Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, αντί για ρύζι, προσθέστε κινόα, φαγόπυρο ή πλιγούρι! Παρακάτω βρείτε μία εύκολη εκδοχή με κινόα, η οποία περιέχει λιγότερο από 300 Kcals και μεταξύ άλλων μας προσφέρει το 70% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Η διαδικασία: Βράστε τις φακές μαζί με ένα κρεμμύδι και μία δάφνη (για να γίνουν πιο εύπεπτες, μπορείτε να αλλάξετε το πρώτο νερό στα 10 λεπτά). Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, στα 20-25 λεπτά, προσθέστε την κινόα, ανακατέψτε και αφήστε τα να βράσουν μαζί συνολικά για 30-35 λεπτά. Στραγγίξτε και αποσύρετε το κρεμμύδι και τη δάφνη. Προσθέστε μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν σας αρέσει το τρουφόλαδο, του πάει εξαιρετικά και μπορεί να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο.

red-beans-salad.jpg


Σαλάτα με κόκκινα φασόλια και dressing Sriracha

Δεν έχετε χρόνο να βράσετε όσπρια; Σε περίπτωση έλλειψης χρόνου, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μία σαλάτα με όσπρια από κονσέρβα. Παρά την παλιότερη άποψη ότι τα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι διατροφικά υποδεέστερα, η νέα τεχνολογία μας προσφέρει μία τεράστια γκάμα προϊόντων, όπως τα όσπρια, σε μία πολύ πρακτική συσκευασία και προστατεύοντας την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών τους. Το πιο κλασικό όσπριο που θα βρείτε σε κονσέρβα είναι πιθανώς τα κόκκινα φασόλια τα οποία γίνονται πεντανόστιμα αν τα ανακατέψετε με τραγανά λαχανικά και ένα πικάντικο dressing σριράτσας!

Η διαδικασία: Ανοίξτε την κονσέρβα και ξεπλύνετε τα όσπρια με άφθονο νερό. Ψιλοκόψτε πολύχρωμες πιπεριές, αγγουράκι, τοματίνια, φρέσκο κρεμμυδάκι και αν σας αρέσει και λίγο αγγουράκι τουρσί. Για το dressing ανακατέψτε σάλτσα sriracha, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα μπολ προσθέστε τα αγαπημένα σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα φασόλια και το dressing και ανακατέψτε. Βρείτε τις λεπτομέριες της συνταγής εδώ

Το πιο σημαντικό

Η υγιεινή διατροφή είναι δημιουργική, απολαυστική και μας προκαλεί χαρά. Βρείτε τα δικά σας αγαπημένα υλικά και δημιουργείστε γεύματα που χαίρεστε να τρώτε και απολαμβάνετε. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας προσφέρει μία τεράστια ποικιλία τροφίμων και νόστιμων συνδυασμών. Πειραματιστείτε στη κουζίνα σας και θα βγείτε κερδισμένοι!


Καλή όρεξη!

niki-athanasiadou.jpeg


Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.


ΦωτογραφίαΆρης Ράμμος