Η ευτυχία μπορεί να μαθευτεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bristol, αλλά θα έχετε διαρκή οφέλη μόνο αν συνεχίσετε να εξασκείστε.
Τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, με εκτεταμένες παγκόσμιες εντάσεις και εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς αισθάνονται ότι η ευτυχία είναι δυσεύρετη. Ναι, τα βράδια που γίνονται λίγο πιο φωτεινά φέρνουν μαζί τους αυτή τη μικρή σπίθα χαράς. Αλλά αληθινή ικανοποίηση; Αυτή μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί.
Σύμφωνα με μια έρευνα για την ποιότητα ζωής από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Μαΐου 2023, το ποσοστό των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανέφεραν πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους (23,3%) είχε μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που έγινε για πρώτη φορά στο είδος της απέδειξε τώρα ότι μπορούμε να μάθουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι - απλά πρέπει να καταβάλουμε λίγη προσπάθεια.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Higher Education, δείχνει ότι τεχνικές όπως η ευγνωμοσύνη, η άσκηση, ο διαλογισμός και η τήρηση ημερολογίου μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την ευεξία. Ωστόσο, τα οφέλη ισχύουν μόνο εάν οι συνήθειες αυτές διατηρούνται μακροπρόθεσμα.
Οι συμμετέχοντες στο μάθημα "Επιστήμη της ευτυχίας" του Πανεπιστημίου του Bristol - το οποίο διδάσκει στους φοιτητές τι λένε οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες ότι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους - ανέφεραν βελτίωση της ευημερίας τους κατά 10 έως 15%. Αλλά μόνο όσοι συνέχισαν να εφαρμόζουν τα διδάγματα του μαθήματος διατήρησαν αυτή τη βελτιωμένη ευημερία όταν ερωτήθηκαν ξανά μετά από δύο χρόνια.
"Είναι σαν να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο - δεν μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε ένα μάθημα και να είμαστε για πάντα σε φόρμα", εξηγεί ο καθηγητής Bruce Hood, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. "Όπως και με τη σωματική υγεία, πρέπει να δουλεύουμε συνεχώς για την ψυχική μας υγεία, αλλιώς οι βελτιώσεις είναι προσωρινές".
Έτσι, είτε η γυμναστική, ο διαλογισμός ή η χρήση journaling για να καταγράφετε τα συναισθήματά σας είναι η πρακτική της επιλογής σας, ο καθηγητής Hood επιμένει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Για να είναι μια μέθοδος πραγματικά αποτελεσματική, πρέπει να δεσμευτείτε να χρησιμοποιείτε αυτά που μαθαίνετε σε τακτική βάση.
Παράλληλα, το να αφιερώνετε χρόνο για να παρατηρείτε τα μικρά πράγματα (γνωστά και ως "μικροευχαρίστηση") μπορεί να ωφελήσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με την έρευνα. Η αποδοχή ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά μερικές φορές έχει επίσης αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους.
Φυσικά, η ευτυχία του καθενός έχει διακυμάνσεις και η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν όμως πάντα μικρές αλλά θετικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να φέρετε περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά σας.
Μην ξεχνάτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είστε χαρούμενοι!