fbpixel

Search icon
Search
Η νέα chocolaterie του maestro Cédric Grolet στο Παρίσι είναι ένας ύμνος στα αρώματα, στη γεύση και, πάνω απ’ όλα, στα παιδιά
PEOPLE & MOMENTS

Η νέα chocolaterie του maestro Cédric Grolet στο Παρίσι είναι ένας ύμνος στα αρώματα, στη γεύση και, πάνω απ’ όλα, στα παιδιά

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο γλυκιάς φαντασίας από τον θρυλικό ζαχαροπλάστη


Στην μαγευτική Πόλη του Φωτός, στην οδό Avenue de l’Opéra, ο Cédric Grolet προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μπουν στον μαγικό του κόσμο, εκεί όπου η φαντασία του παιδιού συναντά την τελειότητα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Μετά τις επιτυχημένες δημιουργίες του - το café στη rue Danielle Casanova και την pâtisserie που εγκαινίασε το 2019 - ο Grolet επιστρέφει με ένα εγχείρημα διαφορετικό, πιο παιχνιδιάρικο και συναισθηματικό: τη δική του σοκολατερί. Από τις 18 Οκτωβρίου 2025, το Παρίσι απέκτησε ένα νέο στολίδι, το “Cédric et la Chocolaterie”, ένα χώρο που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι και αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην παιδική χαρά και τη νοσταλγία.

Ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Η νέα σοκολατερί του Grolet είναι μια ειλικρινής επιστροφή στις πιο αθώες αναμνήσεις. «Δεν είμαι σοκολατοποιός, αλλά ήθελα να φτιάξω μια σοκολάτα που να καταλαβαίνουν τα παιδιά. Κανένας ενήλικος δεν ενέκρινε τη ιδέα μου, άκουσα μόνο τα παιδιά», εξομολογείται ο δημιουργός. Η έμπνευση ξεκινά από τις στιγμές που, παιδί ακόμη, έβλεπε τη μητέρα του να ξετυλίγει τις σοκολάτες στο σπίτι, αφήνοντας στον αέρα αυτό το γνώριμο, καθησυχαστικό άρωμα κακάο. Από τότε, η εικόνα αυτή έμεινε χαραγμένη μέσα του σαν μια υπόσχεση δημιουργίας.

Στο σήμερα, στον αριθμό 33 της Avenue de l’Opéra, ο Grolet στήνει έναν χώρο που μιλά απευθείας στην παιδική φαντασία, έναν τόπο όπου κάθε λεπτομέρεια αφηγείται μια ιστορία. Το όνομα “Cédric et la Chocolaterie” ήρθε φυσικά, σαν φόρος τιμής στην παιδικότητα και στην αμεσότητα που κουβαλούν οι αναμνήσεις. Ακόμη και το λογότυπο σχεδιάστηκε από ένα παιδί, τη μικρή κόρη της συνεργάτιδάς του, η οποία λαμβάνει και τα δικά της royalties, σε μια συμβολική χειρονομία που ενώνει γενιές μέσα από τη δημιουργία.

Ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι

Περνώντας την πόρτα της σοκολατερί, ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα σκηνικό που μοιάζει να ζωντάνεψε από τις σελίδες του “Charlie and the Chocolate Factory”. Ένα ασημένιο δέντρο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στην είσοδο, ενώ το εσωτερικό αποκαλύπτει ένα φαντασμαγορικό περιβάλλον επενδεδυμένο με τεράστιες σοκολάτες σε γεωμετρικά μοτίβα, τόσο ρεαλιστικές που μοιάζουν βρώσιμες. Το βλέμμα χάνεται στα χρυσά στοιχεία, στα στρογγυλεμένα σχήματα, στα απαλά φώτα που αγκαλιάζουν το χώρο.

Και τότε, το βλέμμα πέφτει στον τοίχο. Μια θεαματική εγκατάσταση- σιντριβάνι 150 κιλών λιωμένης σοκολάτας που κυλά αργά στους 45°C, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με μια γλυκιά, σχεδόν μαγική ευωδιά.

«Το όνειρό μου ήταν ο πελάτης να βλέπει μια σοκολάτα που λιώνει. Ήθελα να αισθάνεται τη σοκολάτα, να τη βλέπει και σε μορφή πλάκας και σε υγρή μορφή», εξηγεί ο Grolet.

Γι’ αυτό και απέρριψε την ιδέα του κλιματισμού: «Δεν ήθελα ψυχρό αέρα στη σοκολατερί. Προτιμώ η ζέστη να φέρνει στο νου τα αρώματα της σοκολάτας». Δύο μεγάλα δέντρα στο κέντρο του χώρου, με φιστίκια, καρύδια και φουντούκια φωτίζονται σαν πυγολαμπίδες. Ο επισκέπτης νιώθει ότι μικραίνει, σαν να έχει μπει σε μια σκηνή από την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, καθώς όλα γύρω του μοιάζουν υπερμεγέθη και μαγικά.

Η σοκολάτα στο επίκεντρο

Σε αυτή τη σοκολατερί τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι σοκολάτες δεν εκτίθενται πίσω από ψυχρές βιτρίνες, αλλά βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας, τόσο κοντά ώστε να μπορούμε να αισθανθούμε τη μυρωδιά τους. Το απόθεμα φυλάσσεται στο υπόγειο, σε σταθερή θερμοκρασία 17°C, και ανεβαίνει στο κατάστημα μέσα από μικρούς, διάφανους ανελκυστήρες, σαν να πρόκειται για σκηνή μαγείας.

Η ποικιλία είναι εντυπωσιακή: πραλίνες, mendiants, μαρέγκες “Cédrico” με γεύσεις βανίλια και σοκολάτα, σοκολάτες γάλακτος, μαύρες και λευκές, καθώς και πλάκες κακάο από Μαδαγασκάρη, Σάο Τομέ και Περού. Οι πραλίνες παίρνουν το σχήμα του ίδιου του συστατικού τους, φουντούκι, φιστίκι, αμύγδαλο ή καρύδα, σε μια χειρονομία απλότητας που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του Grolet: «Ήθελα να καταλαβαίνει κανείς τι τρώει από την πρώτη ματιά».

Το packaging, σχεδιασμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Pierre Betbeder, συνδυάζει ρετρό αισθητική με σύγχρονη κομψότητα. Χωρίς πλαστικό, με υλικά αποκλειστικά γαλλικής παραγωγής, οι συσκευασίες ντύνονται σε αποχρώσεις σοκολατί και φέρουν λεπτά φωτεινά μοτίβα που θυμίζουν ταπετσαρία της δεκαετίας του ’70.

Μια αρχιτεκτονική συνεργασία με ψυχή

Ο χώρος της σοκολατερί σχεδιάστηκε από τον Tom Bēnard του Atelier Cibē, τον αρχιτέκτονα που έχει υπογράψει όλες τις πρόσφατες δημιουργίες του Grolet. Από το Saint-Tropez και το Μονακό έως το Café Cédric Grolet στο Παρίσι. Ο σχεδιασμός συνδυάζει τη γλυκιά αισθητική του ζαχαροπλάστη με μια δομή που εκπέμπει θερμότητα και φως. Ο Grolet ήθελε έναν χώρο ζωντανό, γεμάτο ήχους και αρώματα, έναν χώρο όπου η εμπειρία του επισκέπτη ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Ο άνθρωπος πίσω από τη μαγεία

Μαθητής του Alain Ducasse και βραβευμένος το 2015 ως Meilleur Ouvrier de France, ο Cédric Grolet έχει χαράξει τη δική του πορεία στη σύγχρονη γαλλική ζαχαροπλαστική. Από το 2012 βρίσκεται στο τιμόνι του εμβληματικού Le Meurice, ενώ οι δημιουργίες του έχουν ταξιδέψει σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Μονακό και Saint-Tropez. Ο ίδιος είναι ο πρώτος που μετέφερε τη ζαχαροπλαστική στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, συνεργαζόμενος με προσωπικότητες όπως η Blake Lively, η Rosalía, η Zoe Saldana, ο David Beckham και ο Lewis Hamilton.

Με τη Cédric et la Chocolaterie, ο Grolet δημιουργεί μια εμπειρία, μια ωδή στην παιδική αθωότητα και στη μαγεία της απλότητας. Έναν τόπο όπου η σοκολάτα παύει να είναι απλώς γεύση και γίνεται ανάμνηση, συναίσθημα, εικόνα.

Η σοκολατερί άνοιξε στις 18 Οκτωβρίου 2025, στο 33, Avenue de l’Opéra, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, και από εκείνη τη μέρα, κανείς δεν βγαίνει από την πόρτα της χωρίς ένα χαμόγελο παιδιού

Info: 33, Avenue de l’Opéra, Παρίσι 2ο Διαμέρισμα

All Images Credits: Maïa Chamayou