Πλέον είναι βέβαιο ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ένας τρόπος ζωής που επιλέγουν συνειδητά άνθρωποι από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι πληροφορίες πολλές, κυρίως από το διαδίκτυο και τα social media, κάτι το οποίο δεν έχει αρνητικό πρόσημο, εφόσον η επιλογή τους γίνεται με εγκυρότητα από επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα.
Ωστόσο, ακόμα και οι άνθρωποι που θεωρούμε ότι τρώνε εξαιρετικά υγιεινά, μπορεί να πέσουν σε παγίδες που δεν αναγνωρίζονται με την πρώτη ματιά. Αυτά τα κρυμμένα λάθη συχνά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενέργεια και στη διαχείριση βάρους και μακροπρόθεσμα στο αίσθημα ευεξίας.
Βρείτε παρακάτω τα τέσσερα πιο συχνά λάθη στη διατροφή που κάνουν ακόμα και όσοι τρώνε γενικά υγιεινά!
Αναψυκτικά χωρίς θερμίδες
Τα αναψυκτικά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, η ασπαρτάμη κ.α., μπορεί να μας γλυτώνουν από τις θερμίδες που θα προσλαμβάναμε από τις κλασικές εκδοχές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και υγιεινά. Αντιθέτως! Σκεφτείτε, ότι αυτό το νόστιμο ρόφημα μέσα στο τενεκεδάκι ή στο πλαστικό μπουκάλι, δεν περιέχει κανένα θρεπτικό όφελος παρά μόνο άχρηστες -και μερικές φορές- βλαβερές χημικές ουσίες που χρησιμεύουν αποκλειστικά στη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αναψυκτικού (δηλαδή στη γεύση, στο χρώμα κ.λπ.). Προτιμήστε ένα φυσικό ανθρακούχο νερό με στημένο λεμόνι, το οποίο όχι μόνο έχει μηδενικές θερμίδες, αλλά παράλληλα είναι χωνευτικό και αποτελεί εξαιρετική αντικατάσταση των light αναψυκτικών.

Τυφλή εμπιστοσύνη στα τυποποιημένα προϊόντα
Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα (μπάρες δημητριακών, έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, σνακ παντός τύπου κ.α.) που επικαλούνται ότι είναι υγιεινά, ειδικά σε σύγκριση με παλαιότερες επιλογές. Ωστόσο προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο να αναγραφεί πάνω σε ένα πακέτο ένας ισχυρισμός υγείας (αν και πλέον υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες από την ΕΕ). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τα συστατικά και να επιβεβαιώνετε την αγνότητά του. Επιλέγουμε προϊόντα με φυσικά συστατικά και όχι χημικά πρόσθετα και αχρείαστα στοιχεία. Όπως αναφέρει ο γνωστός επί του θέματος Michael Pollan, τα συστατικά ενός τυποποιημένου προϊόντος πρέπει να είναι τόσο κατανοητά και απλά που να τα καταλαβαίνει ακόμα και η γιαγιά σας, αλλιώς οι πιθανότητες να είναι πραγματικά ένα αγνό προϊόν είναι μικρές.
Δεν μετράει μόνο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα
«Παν μέτρον άριστον» όπως έλεγε και ο αρχαίος ημών πρόγονος. Ακόμα και τα υγιεινά τρόφιμα, πρέπει να έχουν ένα μέτρο για να έχουν πραγματικό όφελος στην υγεία μας. Σκεφτείτε το εξής: το ελαιόλαδο είναι ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής πυραμίδας, το πιο θρεπτικό και ωφέλιμο λιπαρό παγκοσμίως. Pεριέχει καρδιοπροστατευτικά λιπαρά οξέα (δηλαδή τα καλά λιπαρά) και είναι πεντανόστιμο σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια του εμπορίου. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να υπερβούμε στην ποσότητα και να διαταραχθεί το ενεργειακό ισοζύγιο. Για παράδειγμα, 1 κουτάλι ελαιόλαδου περιέχει περίπου 120 θερμίδες αλλά είναι πολύ εύκολο αν βάλουμε κατευθείαν λάδι από το μπουκάλι να πέσουν περίπου 4 με 5 κουταλιές της σούπας. Οπότε... do the math!

Υπερβολική προσκόλληση στους «κανόνες»
Όσο παράλογο και αν ακούγεται, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δεν περιέχει μόνο υγιεινές επιλογές αλλά όλο το φάσμα των τροφών που επιθυμούμε. Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία και αφορά τη συχνότητα και την ποσότητα όλων όσων καταναλώνουμε. Φυσικά, σε περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που επιθυμούν να καταναλώνουν εξ' ολοκλήρου υγιεινές τροφές, χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο, δεν σας το απαγορεύει κανείς, αρκεί η συγκεκριμένη επιλογή να μην οδηγεί σε κοινωνικούς περιορισμούς, αίσθημα ενοχής στην περίπτωση «ατοπήματος» και εννοείται στην εμμονή στην ερώτηση «τι θα φάμε»; Όλα τα παραπάνω περιγράφονται με μία λέξη με τον όρο «ορθοδεξία», η οποία περιγράφει την εμμονή με την υγιεινή διατροφή.
Το πιο σημαντικό
Η έννοια του «τρώω υγιεινά» δεν είναι μονοσήμαντη. Η πραγματική υγιεινή διατροφή απαιτεί ποικιλία τροφών (ακόμα και τα «απαγορευμένα»), προσοχή στην ποιότητα των συστατικών, επίγνωση της ιδανικής μερίδας, ισορροπία μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και το πιο σημαντικό; Να βρίσκουμε τρόπους να το απολαμβάνουμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή!
Καλή όρεξη!
