fbpixel

Search icon
Search
Ένας επιστήμονας του Harvard εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι
PSYCHOLOGY

Ένας επιστήμονας του Harvard εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι

Δίνει απάντηση για τη σύγχρονη ευτυχία


Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από όσα συμβαίνουν γύρω τους κι άλλοι, που έχουν μάθει να σηκώνουν γύρω τους τοίχους κι αντιμετωπίζουν τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο. Όλοι -ωστόσο- έχουν ένα κοινό σκοπό σε αυτή τη ζωή. Να βιώσουν την απόλυτη ευτυχία. Να βάλουν ένα τέλος στον αρνητισμό, στα δυσάρεστα συναισθήματα και σε όλα όσα τους ταλαιπωρούν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται να είναι τα παιδιά πραγματικά ευτυχισμένα; Δεν έχουν προσδοκίες, δεν έχουν επίπλαστες ανάγκες, δεν έχουν κοινωνικές δεσμεύσεις. Απλά ζουν την κάθε στιγμή, αναπνέουν βαθιά και συνεχίζουν. 

Πώς μπορούμε εμείς -ως ενήλικες- να φτάσουμε στην απόλυτη ευτυχία; Ο Shawn Achor, συγγραφέας και υποστηρικτής της θετικής ψυχολογίας, με σπουδές στο Harvard έρχεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα...

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Τhe theory

Οι κοινωνικοί επιστήμονες ορίζουν την ευτυχία ως «την κατάσταση του να είσαι ικανοποιημένος στη ζωή σου και να είσαι ικανοποιημένος με τη ζωή σου», σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει πλήρης απουσία αρνητικών συναισθημάτων. Η ευτυχισμένη ζωή βρίσκεται στο «τώρα», σε αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε κι αν κάνουμε. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, είναι εκείνοι που διαρκώς ψάχνουν την ευτυχία σε εξωτερικούς παράγοντες, είτε με την απόκτηση κάποιου καινούριου αγαθού, είτε μέσω κάποιας διαφορετικής κατάστασης, σε οτιδήποτε δηλαδή, συμβαίνει έξω από αυτούς. Κυνηγούν την ευτυχία μανιωδώς, την ψάχνουν σε λάθος μέρη και καταλήγουν στο τέλος να μένουν απασχολημένοι και να χάνονται μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό.

shutterstock-126337316.jpg

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να υιοθετήσει έναν θετικό τρόπο σκέψης και πόσο εύκολο είναι να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τον Shawn Achor, οι άνθρωποι είναι όντα που δύσκολα φτάνουν στην απόλυτη ικανοποίηση. Πάντα ζητούν κι αποζητούν το κάτι παραπάνω, έχουν την ανάγκη να εξελίσσονται, να γίνονται συνεχώς καλύτεροι, να πετυχαίνουν όλο και περισσότερα. «Κανείς δεν γίνεται ευτυχισμένος όταν επιτύχει. Αντίθετα πετυχαίνει όταν γίνεται χαρούμενος. Τα παιδιά του Harvard είναι εξίσου δυστυχισμένα με οποιονδήποτε άλλο. Το τι συμβαίνει στη ζωή σου -από τις σχέσεις, την εργασία, τα οικονομικά- επηρεάζει μόλις ένα 10% της ευτυχίας σου. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζεις όλα αυτά, σε επηρεάζει πολύ περισσότερο», εξηγεί και σημειώνει, ότι η ορμόνη της ευτυχίας, η ντοπαμίνη, την οποία παράγει ο εγκέφαλος όταν νιώθουμε χαρά, έχει μια πολύ σημαντική επίπτωση στον οργανισμό μας και μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα του εγκεφάλου κατά 30%.

Take action

shutterstock-2252199457.jpg

Η ευτυχία -λοιπόν- δε θα έρθει μόνη της, εκεί που δεν την περιμένουμε. Πρέπει να δουλέψει ο καθένας από εμάς ατομικά, να αφήσει ένα ελεύθερο πεδίο, να πιστέψει πραγματικά ότι όλο αυτό είναι εφικτό. Ο Shawn Achor -από τη δική του μεριά- έρχεται να προτείνει τέσσερα, πολύ απλά βήματα που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, καθώς θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την παραγωγή ντοπαμίνης και συνεπώς, να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

4 steps:

  • Γράψτε σε ένα λευκό χαρτί τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες
  • Συζητήστε ή κρατήστε σημειώσεις από μία θετική εμπειρία που είχατε τις τελευταίες 24 ώρες
  • Πείτε «ναι» στον διαλογισμό, που θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα
  • Μοιραστείτε τις θετικές σας σκέψεις με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας

Τhe big change

«Eυτυχία είναι ένας συνδυασµός του πόσο ικανοποιηµένος είναι κάποιος µε τη ζωή του και το πόσο καλά αισθάνεται σε καθηµερινή βάση», σημειώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Hiram του Οχάιο, Acacia Parks. Ένας διαρκής αγώνας, μία μάχη. Όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι απλά, εμείς οι άνθρωποι όμως αρνούμαστε να το αντιληφθούμε. Αφήνουμε για αύριο, αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Λέμε «όχι» σε ανθρώπους και καταστάσεις που μπορούν να μας προσφέρουν πολλά. Χτίζουμε τοίχους και στήνουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και μπαίνουμε μέσα σε στενά περιθώρια και μονοπάτια, που μας εγκλωβίζουν. Η λύση όμως είναι απλή! Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η ευτυχία βρίσκεται στην ευγνωµοσύνη για ό,τι έχουµε, στην απόλαυση του εαυτού µας, στην ειλικρίνεια, τη διασκέδαση, τον επαρκή ύπνο, τη δύναµη της συγχώρεσης, τη βοήθεια προς τους άλλους, στις υγιείς σχέσεις και στην πίστη για κάτι πιο µεγάλο από την καθηµερινότητα. Το make the long story short, η ευτυχία κρύβεται μέσα μας, αρκεί να την εντοπίσουμε...