Η επάρκεια των βιταμινών για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο η χειμερινή περίοδος, που το ανοσοποιητικό μας πέφτει και οι ιώσεις κυριαρχούν, μας δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για συμπληρώματα που θα μας θωρακίσουν. Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και εδώ, η υπερβολή και η υπερκατανάλωση έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε γι' αυτό θα πρέπει πάντοτε πρώτα να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.
Ποιες είναι όμως οι απαραίτητες βιταμίνες για τον χειμώνα και ποιος ο κατάλληλος τρόπος πρόσληψής τους;
Winter Vitamins
Κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του χρόνου, υπάρχουν τρία είδη βιταμινών, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να προστατευτούμε από κρυολογήματα, ιώσεις αλλά και για να ενισχύσουμε την ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Φυσικά θα τις βρείτε και σε διάφορες τροφές, ωστόσο τα συμπληρώματα θα προσφέρουν την επαρκή τους λήψη.
1. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Το σώμα μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο μόνο, όταν υπάρχει αυτή η βιταμίνη, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για τη διατήρηση γερών οστών. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, τη μυϊκή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο κυριότερος φυσικός τρόπος της βιταμίνης D είναι ο ήλιος, ωστόσο παρόλο που ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα η ανεπάρκειά της δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τη συναντάμε σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, στο αυγό και στο κόκκινο κρέας.
2. Βιταμίνη C
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη C δεν μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος, αλλά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και την ταχύτερη ανάρρωση. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βοηθά στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων, την υγεία του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και του χόνδρου, αλλά και την επούλωση των πληγών. Super πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές αλλά και το μπρόκολο.
3. Βιταμίνη B
Το σύμπλεγμα των βιταμινών B αποτελείται από οκτώ ξεχωριστές βιταμίνες και πιο συγκεκριμένα τις Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα η τελευταία έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται στενά και με την ψυχολογία, καθώς βοηθά σημαντικά όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τη συναντάμε στο κρέας, το γάλα και το τυρί.
Πώς και πότε να λαμβάνουμε τις βιταμίνες
Εκτός όμως από το κατάλληλο σύμπλεγμα, σημαντικό ρόλο για την αποτελεσματικότητά τους παίζει και ο τρόπος λήψης τους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσετε τις βιταμίνες σας είναι όταν η απορρόφηση από το σώμα σας είναι στο μέγιστο. Η αλήθεια είναι πως αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κατηγορία του συμπληρώματος που καταναλώνετε.
1. Πρωί
Όλες οι βιταμίνες Β (εκτός από το φολικό οξύ) εμπλέκονται στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας του σώματος. Επομένως, τα συμπληρώματα αυτών των βιταμινών μπορεί να έχουν τονωτική δράση γι' αυτό καλό θα ήταν να τις καταναλώνετε το πρωί. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη C και μάλιστα προτιμήσετε να έχετε άδειο στομάχι.
2. Μεσημέρι
Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες και συμβάλλουν στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών. Το να τα παίρνεις το μεσημέρι με το γεύμα είναι ιδανικό καθώς γίνεται καλύτερη απορρόφηση. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε η λήψη τους το βράδυ, καθώς μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο.
3. Βράδυ
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που προάγουν υγιείς μύες, νεύρα και οστά. Εάν τα παίρνετε ξεχωριστά, το ασβέστιο και το μαγνήσιο θα σας προσφέρουν τα οφέλη τους, ωστόσο μαζί, είναι ο τέλειος συνδυασμός. Και τα δύο χαλαρώνουν τους μυς και έχουν καταπραϋντική δράση. Η λήψη τους τις βραδινές ώρες θα συμβάλουν σημαντικά και στην βελτίωση του ύπνου σας.