fbpixel

Search icon
Search
Βιταμίνη D: Γιατί την αποκαλούν το «όπλο» του οργανισμού μας & πώς μπορούμε να την πάρουμε αυτήν την περίοδο;
HEALTH

Βιταμίνη D: Γιατί την αποκαλούν το «όπλο» του οργανισμού μας & πώς μπορούμε να την πάρουμε αυτήν την περίοδο;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε


Η βιταμίνη D, η οποία είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά και των πολιτών τον τελευταίο καιρό, κυρίως εξαιτίας του εγκλεισμού, στον οποίο έχουμε υποβληθεί. Μπορεί το συγκεκριμένο συστατικό να είναι ταυτισμένο με τον ήλιο, όμως δεν είναι αυτή η μόνη πηγή, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. 

Έτσι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν δεν έχετε παρά να συνεχίζετε να διαβάζετε παρακάτω!

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, την οποία συνθέτει ο οργανισμός μας, κατά κύριο λόγο μέσω της ηλιακής, υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα μας, όμως δύναται να προσληφθεί και από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη της;

Η σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει από απλές μέχρι και σοβαρές ασθένειες. Γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την πρόσληψη της αλλά και για τον έλεγχο των τιμών της.

  • Καρδιακές και ψυχιατρικές νόσοι
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Ραχίτιδα και ανεπαρκής ανάπτυξη στην παιδική και εφηβική ηλικία
  • Οστεοπόρωση

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D;

Η αλήθεια είναι ότι η εύρεση έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης πολλές φορές μπορεί να μη γίνει αμέσως, διότι τα συμπτώματα δε διαφέρουν από τυχόν άλλες ασθένειες και μάλιστα είναι πολλά και διαφορετικά. Τα πιο συχνά από αυτά είναι οι συχνές λοιμώξεις, ο πονοκέφαλος, η κατάθλιψη και πιο συγκεκριμένα κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και η αδυναμία συγκέντρωσης. Πιο σπάνια ίσως συναντήσετε τα αναπνευστικά προβλήματα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

vitamin-d-3.jpg

Για ποιον λόγο είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας;

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμός μας, καθώς συμβάλει σε πολλούς τομείς και μπορεί να ρυθμίσει πολλές και διαφορετικές λειτουργίες του. Αν λοιπόν αναρωτιέστε για ποιους λόγους είναι απαραίτητη και σε τι ωφελεί, εμείς συγκεντρώσαμε μερικούς που είμαστε σίγουροι ότι σας ενδιαφέρουν:

  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • Ωφελεί την καρδιαγγειακή μας υγεία
  • Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης της επιδερμίδας μας
  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των περιττών κιλών
  • Προστατεύει από ασθένειες
  • Ενισχύει το νευρικό μας σύστημα
  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
  • Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη

Τρόποι πρόσληψης της βιταμίνης D

vitamin-d-2.jpg

Ήλιος

Ο ήλιος είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος για να πάρουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Ευτυχώς για εμάς ζούμε σε μία χώρα που τον έχουμε άφθονο και δε θα δυσκολευτούμε να τον βρούμε. Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε τον ήλιο να φωτίσει ολόκληρο το σπίτι σας. Αν σας το επιτρέπει η θερμοκρασία πάρτε το πρωινό σας ή πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας στο μπαλκόνι. Plus, κάντε μία ωραία βόλτα, η οποία θα λειτουργήσει και σαν μορφή άθλησης. 

Τροφές

Η κατανάλωση των απαραίτητων τροφών «παίζει» κι αυτή σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πρόσληψης της βιταμίνης D. Αν αναζητάτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι εύκολο. Αυτά είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος, τα αυγά, τα μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το τυρί που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία. Επιπλέον, οι χυμοί, τα δημητριακά, η βρόμη και το μοσχαρίσιο συκώτι είναι κατάλληλα. 

Light therapy lamp

Αφού βεβαιωθείτε πως έχετε εντάξει στο διατροφικό σας πρόγραμμα τις σωστές τροφές και τα απαραίτητα ροφήματα, μη χάνετε χρόνο και γνωρίστε τη νέα τάση στο κομμάτι της υγείας και της ευεξίας, που δεν είναι άλλη από τις light therapy lamps. Πρόκειται για επιτραπέζιες λάμπες που με τη βοήθεια του τεχνητού φωτός που εκπέμπουν, σας βοηθούν να ενισχυθείτε με βιταμίνη D την οποία δεν μπορείτε να πάρετε από κάποια αντίστοιχη φυσική πηγή. Σαν bonus, μπορείτε να τις βρείτε και σε υπέροχα σχέδια που λειτουργούν και ως διακοσμητικά στοιχεία στον χώρο σας.

Αξίζει να αναφερθεί, πως σε ορισμένα άτομα έχει παρατηρηθεί και υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης D (υπερβιταμίνωση D) που μπορεί να οδηγήσει σε ανορεξία, αδυναμία, κόπωση, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα. Επιπρόσθετα, εκείνοι που εκτίθενται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο χρειάζεται να προσέχουν, ώστε να μην ξεπερνούν τα ασφαλή όρια.

Η βιταμίνη D αποτελεί το «όπλο» του οργανισμού μας, καθώς έχει εξαιρετικά οφέλη για εμάς και δύναται να μας προστατεύσει. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη της, μέσω των τροφών, αλλά και με τη συμβολή των συμπληρωμάτων διατροφής. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον διατροφολόγο σας.