fbpixel

Search icon
Search
Νιώθετε πεσμένοι; 5 βιταμίνες που θα σας χαρίσουν ενέργεια και καλή διάθεση
WELLNESS

Νιώθετε πεσμένοι; 5 βιταμίνες που θα σας χαρίσουν ενέργεια και καλή διάθεση

Χαρίστε ένα boost στον οργανισμό σας


Η απαιτητική καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί της απαιτούν να έχουμε συνεχώς περισσότερη ενέργεια για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας τα παίρνουμε από τις τροφές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ημέρες ή και ολόκληροι περίοδοι που δεν καταφέρνουμε να τρεφόμαστε σωστά και κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Ακριβώς γι' αυτό υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως συμπλήρωμα - όχι ως αντικατάσταση της σωστής διατροφής - που θα δώσουν ένα σημαντικό boost τόσο στην ενέργεια όσο και στην ψυχολογία μας. 

Ανακαλύψτε τες παρακάτω!

Βιταμίνη Β12

Πολλοί τον γνωρίζουν ως τη βιταμίνη της χαράς, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχολογία. Η συγκεκριμένη υποστηρίζει τη σωστή μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας και διατηρεί υγιή τα νεύρα και τα κύτταρα του σώματος. Τη βιταμίνη Β12 μπορούν να την συναντήσουμε σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί λόγοι που εμποδίζουν την πρόσληψή της, όπως είναι η vegan διατροφή αλλά και η δυσκολία του ίδιου του οργανισμού να την απορροφήσει, λόγω μειωμένων οξέων του στομάχου. 

kateryna-hliznitsova-nqj2xwhy4k0-unsplash.jpg

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6, που συχνά την ακούμε και ως πυριδοξίνη, αποτελεί επίσης μία σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό. Ενεργοποιεί και τονώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει και την καλή διάθεση, αφού σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και GABA (γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), τα οποία με τη σειρά τους όλα έχουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας. 

Βιταμίνη D

Ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου. Και παρόλο που ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες, οι περισσότεροι έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε περισσότερο απ' αυτήν; Συνήθως, η κόπωση είναι το πρώτο και το κυριότερο σύμπτωμα. Επίσης, συμβάλλει πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης. Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μία πολύ σημαντική βιταμίνη που όλοι χρειαζόμαστε. 

shutterstock-1148454926.jpg

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για τα οφέλη της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη θωράκιση του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες παθήσεις. Συνδέεται με την ενέργεια, την καλή διάθεση και την αυξημένη πνευματική διαύγεια. Επίσης, χάρη στους ισχυρά αντιοξειδωτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες που διαθέτει, υποστηρίζει την συχνή ανανέωση και την λειτουργία των κυττάρων. Όπως είναι πια γνωστό, βοηθά και προάγει την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Έτσι, έμμεσα και η βιταμίνη C συμβάλλει με τη σειρά της στην τόνωση της ενέργειας και την ευεξία. 

Βιταμίνη Α

H Βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος (αντιμετώπιση ακμής), των μαλλιών, ενώ θεωρείται ότι δρα κατά του καρκίνου των πνευμόνων. Επιπλέον, συμμετέχει και στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ώστε αυτά να παράγουν το μέγιστο δυνατό της ενέργειάς τους. Η έλλειψη ρετινόλης - μία μορφή της βιταμίνης Α - έχει συνδεθεί με τη σημαντική μείωση των επιπέδων της ενέργειας σε ποσοστό έως και 30% .