Κάθε καλοκαίρι είναι και πιο δύσκολο. Κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται και να φτάνει σε απίστευτα επίπεδα, με την καθημερινότητά μας να αλλάζει. Μαζί, πρέπει να αλλάξουμε πλέον κι εμείς αρκετές από τις συνήθειές μας, καθώς ο κίνδυνος για την υγεία είναι κάτι παραπάνω ορατός πλέον και ειδικοί... εκπέμπουν SOS. Ο ανθρώπινος οργανισμός και το σώμα μας, καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα κανονικότητα-πραγματικότητα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να τονίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο πλέον πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά και για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλη αυτή την κατάσταση.
Μία νέα πραγματικότητα
Οι περιοχές που εκπέμπουν SOS
Το θερμόμετρο χτυπάει... κόκκινο για μία ακόμη ημέρα σε πολλές, διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τους ειδικούς να δίνουν τις δικές τους κατευθύνσεις, παροτρύνοντας τους πολίτες να τις ακολουθήσουν. Δεν πρόκειται -πλέον- για απλές συμβουλές, αλλά για κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν άπαντες, εφόσον θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους κι αυτό, είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό. Ποιες περιοχές βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και είναι αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους κινδύνους; Όπως σημειώνει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιοχές όπως η Καβάλα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Σάμος, η Ικαρία και η Κάλυμνος, με τις κατευθύνσεις να είναι συγκεκριμένες.
«Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας). Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας», αναφέρεται αρχικά στη σχετική ενημέρωση, συνεχίζοντας:
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα». Είναι μία δύσκολη στιγμή, μία δύσκολη ημέρα και άπαντες πρέπει να προσέξουν πολύ και να ακολουθήσουν τις προτροπές των ειδικών, προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία τους, σε μία περίοδο με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τι πρέπει να προσέξετε
Όσοι ανήκουν στις ακραίες ηλικιακές ομάδες, τα βρέφη, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι έγκυες και οι χρόνια πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα και τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό από τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες. Τι πρέπει να κάνετε, αν ανήκετε εσείς σε αυτές τις ομάδες ή κάποιος από τους δικούς σας ανθρώπους:
- να μη μένετε μόνοι σας τις ημέρες του καύσωνα
- να μη μετακινήστε τις ζεστές ώρες της ημέρας
- να έχετε επαρκή τροφή για τις ημέρες του καύσωνα
- να μην παραμένετε σε κλειστό αυτοκίνητο
- να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες υγρών
- να έχετε πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο
- να λαμβάνετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
Γενικές οδηγίες για όλους:
- να πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών στη διάρκεια της ημέρας
- να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα στη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρα και γενικότερα, να παραμένετε σε χώρους που κλιματίζονται
- να κάνετε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας
- να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας και τα πολύωρα ταξίδια με τα ΜΜΜ
- να προγραμματίσετε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα
- να προτιμάτε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
- να φοράτε αντιηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας και να φοράτε καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου
- να φροντίσετε η διατροφή μας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά
- να αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, παραμένοντας σε σκιερά και δροσερά μέρη
- να μειώσετε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης
Η ακραία ζέστη κι ο καύσωνας έχουν εξελιχθεί δυστυχώς σε αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και της καθημερινότητάς μας κι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να διαφοροποιήσουμε όσο χρειάζεται τις συνήθειές μας σε μία περίοδο άκρως απαιτητική. Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες ζεστές ημέρες και εντονότερους καύσωνες και η Ελλάδα είναι μία χώρα που επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τους ειδικούς να χτυπούν... καμπανάκι να συστήνουν προσοχή σε όλους. Δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον, αλλά το «σήμερα» και σίγουρα, απαιτείται μεγάλη προσοχή...