Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για το Ιράν. Ήταν γεμάτοι πόνο, διαδηλώσεις και μάχες -εντός κι εκτός εισαγωγικών- αλλά, ίσως τώρα να έφτασε η στιγμή για μία μικρή δικαίωση. Μία ανάσα αισιοδοξίας, με φόντο το μέλλον. Ο θάνατος της Mahsa Amini στάθηκε αφορμή για ένα τεράστιο ξέσπασμα. Το νεαρό, αυτό, κορίτσι συνελήφθη από την αστυνομία ηθών του Ιράν, επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της κι ο κόσμος ξέσπασε, αντέδρασε, φώναξε και διεκδίκησε. Καμία άλλη γυναίκα, κανένας άνθρωπος, δεν πρέπει να χάσει τη ζωή του σε αυτή την -κατά τα άλλα- πανέμορφη χώρα.
Τα social media έδειξαν τη δύναμή τους την πιο κατάλληλη στιγμή κι οι φρικιαστικές εικόνες από το Ιράν έκαναν αμέσως το γύρο του κόσμου, για να φτάσουμε σε μία ιστορική απόφαση. Ο Mohammad Jafar Montazeri ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές και κάπως έτσι, γράφτηκε ιστορία!
Σημαντική απόφαση!
Η στιγμή της δικαίωσης
Το Ιράν μπαίνει σε μία νέα εποχή; Κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς στη χώρα έχει επικρατήσει ένα καθεστώς με σαφέστατη τοποθέτηση και ιδεολογία, ωστόσο, ίσως τώρα να έγινε ένα πολύ μικρό, αλλά ουσιαστικό βήμα. Μετά από αμέτρητες διαδηλώσεις, μετά από μία σκληρή μάχη ανδρών, γυναικών, παιδιών και όλων των ανθρώπων, Ιρανών ή μη, ο Mohammad Jafar Montazeri ανακοίνωσε πως η αστυνομία ηθών καταργείται. Χρειάστηκε να χάσουν τη ζωή τους αμέτρητες ψυχές, άνθρωποι να υποστούν απίστευτα βασανιστήρια, μητέρες να χάσουν τα παιδιά τους και το αντίστροφο, όμως μάλλον κάτι αλλάζει. «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν από την ιερή πόλη Κομ. Παράλληλα, ο Montazeri σημείωσε πως το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται στο θέμα της υποχρεωτικότητας της μαντήλας, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία και κάπως έτσι, γεννήθηκε μία μικρή ελπίδα.
Iran is reviewing the 1983 mandatory hijab law as they are struggling to quell over two months of nationwide protests sparked by the death in custody of Mahsa Amini. Iran’s attorney general says the parliament and judiciary are both looking at the issue.https://t.co/ATM1oPu8uu
— Negar Mortazavi نگار مرتضوی (@NegarMortazavi) December 4, 2022
Η μαντήλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και η αστυνομία ηθών δημιουργήθηκε ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντήλας». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, οι γυναίκες στο Ιράν, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντήλα και φαρδιά ρούχα, ενώ από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος επέβαλε επιπρόσθετους περιορισμούς στις γυναίκες, σημειώνοντας πως η μαντήλα θα έπρεπε να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους. «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες, αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», ανέφερε τώρα ο Mohammad Jafar Montazeri και μένει να φανεί, αν πράγματι θα γίνει -επιτέλους- το μεγάλο βήμα, σε μία χώρα που υπέφερε πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.
Η μάχη συνεχίζεται
Μετά από πάνω από δύο μήνες φονικών διαδηλώσεων, ο κόσμος του Ιράν ίσως έχει έναν μικρό λόγο να χαμογελάει. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν σιώπησαν, που δεν φοβήθηκαν παρά τους τεράστιους κινδύνους, που υπέμειναν πολλά αλλά άντεξαν και τελικά, δικαιώθηκαν έστω και σε μικρό βαθμό. Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε βασανίστηκαν σκληρά μέσα σε αυτό το διάστημα, με την κατάσταση να ξεφεύγει μετά το θάνατο της Mahsa Amini, του κοριτσιού που έκανε το... λάθος να μην καλύψει επαρκώς τα μαλλιά του και το πλήρωσε αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Έχασε τη ζωή της για κάτι τόσο ασήμαντο, καθώς χτυπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς όσο βρισκόταν σε φορτηγάκι που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ βαριά. Έπεσε σε κώμα όσο ήταν κρατούμενη κι αργότερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Η αστυνομία προσπάθησε να δημιουργήσει μία άλλη, δική της πραγματικότητα, ωστόσο, όλος ο κόσμος έμαθε την αλήθεια κι έγινε η μεγάλη «έκρηξη».
Iran abolishes morality police after huge anti-hijab protest. #MahsaAmini pic.twitter.com/zea2LIUTRB
— Anamika Pandey (@anamikapanditin) December 4, 2022
Κανείς δε γνωρίζει αν όντως θα «σβήσει» οριστικά η αστυνομία ηθών ή αν θα δημιουργηθεί ένα νέο όργανο, ωστόσο, από μόνη της αυτή η εξέλιξη και το γεγονός ότι πάρθηκε η απόφαση να σταματήσει τη λειτουργία της, γεννούν μία μικρή ελπίδα. Η ιστορία θα δείξει αν όντως θα ακολουθήσουν κι άλλα, ανάλογα βήματα κι αν ο κόσμος θα δικαιωθεί για τις τεράστιες μάχες που έδωσε, κόντρα σε ανθρώπους με τεράστια εξουσία και «φανατισμένους» οπαδούς, που τους ακολουθούν πιστά χωρίς κριτική σκέψη κι αντίληψη. Το Ιράν είναι μία πανέμορφη χώρα, με ανθρώπους που πραγματικά θέλουν ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τις επόμενες γενιές κι οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να μας δείξουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ο κόσμος έχει φωνή κι έχει και δύναμη και κανείς δεν πρέπει να σιωπά και να μένει στο σκοτάδι...