Είναι μερικές φορές που αδυνατούμε να κατανοήσουμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Που το μυαλό μας αδυνατεί να αντιληφθεί συγκεκριμένες, ακραίες -το λιγότερο- συμπεριφορές. Ο θάνατος της Mahsa Amini αποτελεί μία από αυτές. Μία νεαρή γυναίκα, συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν, επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Η κοπέλα δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της και στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων. Έχασε τη ζωή της για κάτι τόσο ασήμαντο, κάτι τόσο απλό, από τα χέρια αδίστακτων ανδρών που ανήκουν σε μία άλλη εποχή.
Η κατάσταση στο Ιράν έχει ξεφύγει, η οργή των γυναικών ξεχειλίζει κι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα social media δείχνουν τη δύναμή τους την πιο κατάλληλη στιγμή κι όλοι αντιδρούν μέσα από αυτά, θέλοντας να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα, ακόμη κι αν μερικοί πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν καθώς τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτά. Καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της, καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται. Η δολοφονία της Mahsa Amini ήταν η αφορμή, για ένα μεγάλο ξέσπασμα...
Η πραγματική δύναμη των social media!
Το Ιράν «φλέγεται»
Αυτή τη φορά η οργή ξεχειλίζει και σε αντίθεση με το παρελθόν, ο κόσμος δε φοβάται. Οι γυναίκες στο Ιράν -κι όχι μόνο- βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις κι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Κανείς -ωστόσο- δε δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει και να κάνει ένα βήμα πίσω. Οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει πλέον γνωστά, 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια που αποτελού πλέον καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα -βέβαια- Ιρανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών, όμως, η αλήθεια βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν -σχεδόν- σταματήσει τη λειτουργία τους, ενώ η πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp έχει περιοριστεί. Ο απλός κόσμος προσπαθεί να μιλήσει για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ιράν, αλλά οι ισχυροί αυτού του τόπου επιχειρούν με κάθε τρόπο να τους φιμώσουν. «Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από την Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars και κάπου εδώ, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να μπει ένα τέλος.
«Η Mahsa Amini, μια 22χρονη γυναίκα, πεθαίνει στο Ιράν μετά από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησης επειδή φορούσε ένα "ακατάλληλο" hijab. Απίστευτο! Αυτή η βία κατά των γυναικών που διεκδικούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να σταματήσει. Η καρδιά μας είναι με την οικογένεια αυτής της όμορφης και αθώας νεαρής γυναίκας», ανέφερε στο Instagram η διεθνώς αναγνωρισμένη Ιρανή καλλιτέχνης, Shirin Neshat, που ζει στη Νέα Υόρκη πλέον. Δεν είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να φύγει από το Ιράν κι έφτιαξε τη ζωή της αλλού.
Η ιστορία της Mahsa Amini κι οι αντιδράσεις
Στη μία πλευρά του πλανήτη, στη Δύση, τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί η λάμψη, θέμα συζήτησης αποτελούν τα glam looks, η μόδα, οι collections των λαμπερών σχεδιαστών που παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στις λαμπερές Fashion Weeks. Η αρχή έγινε στη Νέα Υόρκη κι ακολούθησαν το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι. Σε ένα άλλο σημείο -ωστόσο- αυτού του πλανήτη, στο Ιράν, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκεί η καθημερινότητα δεν είναι το ίδιο λαμπερή, εκεί οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες να κυκλοφορήσουν όπως θέλουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για τίποτα. Εκεί, μία νεαρή κοπέλα, η Mahsa Amini έχασε τη ζωή της επειδή η μαντήλα της δεν κάλυπτε ολόκληρα τα μαλλιά της.
Ήταν μόλις 22 ετών! Ήταν ένα μικρό κορίτσι... Μία απλή μέρα, μετατράπηκε σε εφιάλτη, όταν τη συνέλαβε η «αστυνομία ηθών» της χώρας της. Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί μάρτυρες υποστήριξαν πως η νεαρή χτυπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς όσο βρισκόταν σε φορτηγάκι που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ βαριά. Αρχικά, έπεσε σε κώμα όσο ήταν κρατούμενη κι αργότερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Φυσικά, η αστυνομία προσπάθησε να καλύψει όσα έγιναν στην πραγματικότητα και μέχρι και σήμερα, επιμένει πως η κοπέλα υπέστη ξαφνική ανακοπή καρδιάς, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο επικεφαλής της αστυνομίας ηθικής τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά το περιστατικό, ενώ δημοσιεύθηκε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν την Amini να μιλάει με γυναίκα αστυνομικό, να πιάνει το κεφάλι της και τελικά να πέφτει στο έδαφος. «Προφανώς είχε προηγούμενα προβλήματα υγείας», σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, όμως, τόσο η οικογένειά της, όσο κι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξέρουν ακριβώς το τι πραγματικά συνέβη.
Η οργή ξεχειλίζει στα social media
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι η πρώτη φορά που όλος ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια. Αυτή είναι η καθημερινότητα των γυναικών σε χώρες όπως το Ιράν. Ζουν με τον φόβο και με δεκάδες περιορισμούς, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ανοχή τελείωσε. Η Mahsa Amini δολοφονήθηκε και τα social media κατακλύζονται από αμέτρητα μηνύματα. Το hashtag #MahsaAmini είναι εδώ και μέρες κορυφαίο trend στο περσικό Twitter -κι όχι μόνο- κι όλοι οι χρήστες, ανεξαρτήτως φύλου, ζητούν να μπει ένα τέλος. Είναι πολλές οι φορές που όλοι μας καταδικάζουμε όλες αυτές τις πλατφόρμες, όταν δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο, όμως, σε περιπτώσεις όπως αυτή είναι πολύτιμες. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο μόνος του, αλλά την ίδια στιγμή, έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις χωρίς να ενεργούμε και να αντιδρούμε.
Αν δεν μπόρεσε κανείς να προλάβει αυτή τη δολοφονία και πολλές άλλες σαν αυτήν μέχρι σήμερα, μπορούμε -τουλάχιστον- να προλάβουμε κι άλλες πολλές, που ίσως θα ακολουθούσαν στο μέλλον. Ο κόσμος έχει φωνή και μπορεί να εκφραστεί μέσα από τα social media. Η αλήθεια δεν πρέπει να μένει θαμμένη και να παραποιείται, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων με μεγαλύτερη δύναμη. Η αλήθεια είναι μία, δεν αλλάζει. Μία νεαρή κοπέλα, έχασε τη ζωή της σε μία απλή, τυπική ημέρα, επειδή το hijab της δεν... πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το Twitter, το Instagram και το TikTok, κατακλύζονται από εικόνες γυναικών που κόβουν τα μαλλιά τους, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό το φρικτό περιστατικό. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ακόμη και τώρα, πώς οι αντιδράσεις μέσα από τα social media είναι περιττές;