fbpixel

Search icon
Search
Ένας Έλληνας μαέστρος θα συμμετέχει στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου
PEOPLE & MOMENTS

Ένας Έλληνας μαέστρος θα συμμετέχει στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει ελληνοορθόδοξη βυζαντινή μουσική


Η Στέψη του Βασιλιά Καρόλου πλησιάζει και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Οι λεπτομέρειες για την μεγάλη μέρα, η οποία θα λάβει χώρα στις 6 Μαΐου αρχίζουν σιγά σιγά να δημοσιοποιούνται. Μία από τις τελευταίες πληροφορίες που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο ίδιος ο Βασιλιάς, ζήτησε στην τελετή να υπάρχει ελληνοορθόδοξη βυζαντινή μουσική ως ένα τρόπος για να τιμήσει τον πατέρα του, Πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος είχε καταγωγή από την Ελλάδα και έφυγε από τη ζωή το 2021. Για την εκτέλεση της μουσική επιλέχθηκε το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών, του οποίου δημιουργός είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας.

«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» είπε ο κ. Λίγκας, ενώ για το πώς έφτασε στον ίδιο η πρόταση ανέφερε ό,τι «στο Αβαείο του Westminsterείχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα. Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος ψαλμός επιλέχθηκε», συμπλήρωεσε.

coronation-music.png

Όσον αφορά την υπόλοιπη μουσική, ο Andrew Nethsingha, οργανίστας και Master of the Choristers στο Αβαείο του Westminster, επιβλέπει όλες τις μουσικές ρυθμίσεις και διευθύνει τη μουσική της τελετής. Ο Sir Antonio Pappano, Μουσικός Διευθυντής της περίφημης Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, θα διευθύνει την Ορχήστρα Στέψης, η οποία αποτελείται από «μια ειδικά σχεδιασμένη συλλογή μουσικών που προέρχονται από ορχήστρες των πρώην αιγίδων του Πρίγκιπα της Ουαλίας, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας», σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το παλάτι.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές για εκείνη την ημέρα!

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

16742434559229.jpg

Ένας μεγάλος αριθμός από royals θα δώσει το «παρών» εκείνη τη σημαντική ημέρα. Η πριγκίπισσα Άννα και ο αντιναύαρχος Sir Timothy Laurence, ο κόμης και η κόμισσα του Wessex και τα παιδιά τους, η πριγκίπισσα Eugenie και η πριγκίπισσα Beatrice και οι σύζυγοί τους, η Zara και ο Mike Tindall και, ενδεχομένως, τα μεγαλύτερα παιδιά τους, καθώς και ο Peter Phillips και οι κόρες του αναμένεται να είναι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι από τους πιο υψηλόβαθμους βασιλείς που θα είναι παρόντες και υπάρχει συζήτηση για το αν ο γιος τους, ο πρίγκιπας George, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, θα παίξει ρόλο στην τελετή. Αναμένεται ότι η πριγκίπισσα Charlotte και ο πρίγκιπας Louis θα είναι επίσης παρόντες. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν θα παραστούν. Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Harry θα κάνει το ταξίδι μόνο αν λάβει μια «συγγνώμη». Η παρουσία του πρίγκιπα Andrew, ο οποίος παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας αλλά κατά τα άλλα έχει απουσιάσει σε μεγάλο βαθμό από τη βασιλική ζωή, είναι επίσης ασαφής.

Τα βασιλικά ενδύματα

coronation-170223-2k8a22n.webp

Τα coronation robes θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, όπως υπαγορεύεται από το Liber Regalis του 14ου αιώνα, ή Βασιλικό Βιβλίο, το οποίο καθορίζει τη σειρά με την οποία θα πρέπει να φορεθούν τα ιερά ενδύματα. Το περίτεχνα διακοσμημένο χειρόγραφο, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Αβαείου του Westminster, δημιουργήθηκε πριν από τη στέψη του βασιλιά Ριχάρδου Β' και της πρώτης συζύγου του, βασίλισσας Άννας της Βοημίας, το 1377. Εκτεινόμενο σε 34 σελίδες, «είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο οδηγιών... σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους να οργανώσουν και να διευθύνουν μια στέψη», όπως σημειώνεται site του Westminster. Το Αβαείο προσθέτει: «Οι λεπτομέρειες των στεφανώσεων έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών, αλλά η βασική σειρά διεξαγωγής αυτής της χριστιανικής τελετής παραμένει η ίδια, όπως εξηγείται στο Liber Regalis».

Παραδοσιακά, για κάθε στέψη φτιάχνονται νέες ρόμπες, με εξαίρεση την Supertunica και τη βασιλική ρόμπα, οι οποίες χρονολογούνται από τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου Δ' το 1821. Και οι δύο φοριούνται κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης, με τη βασιλική ρόμπα να φοριέται τη στιγμή της στέψης, έχοντας μεγάλη συμβολική βαρύτητα στην υπενθύμιση της θεϊκής φύσης της μοναρχίας, όπως εξηγεί το historic-uk.com.

Το έμβλημα της στέψης

emblem-100223-strictly-under-embargo-until-2230hrs-friday-10th-february-2023-coronation-emblem-english.webp

Το έμβλημα δημιουργήθηκε "από τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή Sir Jony Ive KBE και τη δημιουργική του ομάδα, LoveFrom" και «συμβολίζει και γιορτάζει την ιστορική έναρξη της νέας βασιλείας», αποκάλυψαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Γεμάτο με προσωπικές πινελιές, το σχέδιο «αποτίει φόρο τιμής στην αγάπη του βασιλιά για τον φυσικό κόσμο, ενώνοντας τη χλωρίδα των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου: το τριαντάφυλλο της Αγγλίας, το γαϊδουράγκαθο της Σκωτίας, τον νάρκισσο της Ουαλίας και το τριφύλλι της Βόρειας Ιρλανδίας». Τα λουλούδια ενώνονται για να σχηματίσουν «το σχήμα του Στέμματος του Αγίου Εδουάρδου, με το οποίο θα στεφθεί η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς». Όσον αφορά την επιλογή των χρωμάτων, το έμβλημα «σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της σημαίας της Ένωσης».

Πηγή: Tatler