Η εμφάνιση διατροφικών συμβουλών μέσω TikTok ή άλλα μέσων δικτύωσης είναι πλέον κάτι το αναμενόμενο, αφού η διατροφή αποτελεί βασικό κομμάτι θεματολογίας των αντίστοιχων αλγόριθμων. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε παντού την ορολογία Fibermaxxing με πολλούς influencers να το αναφέρουν ως το επόμενο big thing στην διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, το νέο αυτό trend φαίνεται να κυριαρχεί χάρι στην επιτυχημένη διαχείριση βάρους και λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που υπόσχεται.
Ωστόσο πόσο ισχύουν τέτοιοι ισχυρισμοί; Υπάρχουν μόνο οφέλη στην αύξηση φυτικής ίνας στη διατροφή ή κρύβουν παρενέργειες; Και αν όντως προσφέρει οφέλη, πως μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας;
Τι είναι το fibermaxxing;
Όπως αποκαλύπτει το όνομά του, το fiber-maxing αφορά την αύξησης διαιτητικής φυτικής ίνας στη διατροφή, μέσω τροφών πλούσιων σε αυτήν. Δεν αφορά τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αφού η φιλοσοφία του fibermaxxing εξηγεί τη σημαντικότητα των ακατέργαστων πρώτων υλών ως βασική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Ποια είναι τα οφέλη του fibermaxxing;
Αν και -προφανώς- δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αφορούν άμεσα το fibermaxxing, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή βοηθούν στην:
- Μείωση της δυσκοιλιότητας. Η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μειώνοντας τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας
- Απώλεια βάρους, καθώς αυξάνουν το πρόωρο αίσθημα κορεσμού και την πιθανότητα να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα τροφής
- Βελτίωση μικροχλωρίδας εντέρου. Μερικές φυτικές ίνες συγκαταλέγονται στην κατηγορία των προβιοτικών ουσιών (π.χ. εκείνες στο κρεμμύδι, στις μπανάνες, στη βρώμη κ.α.), δηλαδή των ουσιών αποτελούν τροφή των προβιοτικών ή αλλιώς των μικροοργανισμών που ευθύνονται για την ανάπτυξη του υγειούς μικροβιώματος στον οργανισμό μας
- Ρύθμιση ζαχάρου. Είτε κάποιος έχει διαβήτη είτε όχι, οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τις τιμές γλυκόζης στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη των τροφών και τον υδατανθράκων που περιέχουν αποφεύγοντας μεγάλες ανεπιθύμητες αυξομειώσεις
- Μείωση παθήσεων του 21ου αιώνα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών, πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης παθήσεων όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπέρταση και μερικά είδη καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου).
Υπάρχουν κίνδυνοι σε περίπτωση που το παρακάνουμε στην ποσότητα κατανάλωσης φυτικών ινών;
Η απότομη αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, φούσκωμα και έντονο κοιλιακό άλγος που μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νοσηλεία. Επίσης, στην περίπτωση υπερκατανάλωσης οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού, η συνέργεια αυτών συνήθως δεν είναι με το μέρος μας. Με άλλα λόγια, όταν αυξάνουμε συστηματικά και υπερβολικά την κατανάλωση φυτικών ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος δυσαπορρόφησης ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση δραστικότητας κάποιων φαρμάκων. Σημαντική είναι και η επαρκής κατανάλωση νερού όταν έχουν μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα αφυδάτωσης. Σε περίπτωση κατανάλωσης πάνω από 50 γραμμ. φυτικών ινών/μέρα, είναι καλό να συμβουλευτείτε καταρτισμένο διαιτολόγο, για την ασφαλέστερη και καλύτερη ένταξη στο διατροφικό πλάνο.

Αξίζει να το δοκιμάσω το fibermaxxing;
Προσωπικά πιστεύω πως ναι, αξίζει να αυξήσουμε την περιεκτικότητα της διατροφής μας σε φυτικές ίνες. Πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, ειδικά σε χώρες που ο δυτικός τρόπος ζωής αντικαθιστά τις παραδοσιακές πρακτικές, όπως της μεσογειακού τρόπου ζωής και διατροφής. Αλλά προσοχή! Σημασία έχει και ο τρόπος που θα τις αυξήσουμε. Συστήνεται η σταδιακή αύξηση φυτικών ινών ανά εβδομάδα, με κατανομή τους στην πλειοψηφία των ημερήσιων γευμάτων, χωρίς να ξεχνάμε την επαρκή ενυδάτωση. Επίσης έχει σημασία η ποικιλία φυτικών ινών που θα καταναλώσουμε (δηλαδή τον συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων ινών). Αυτό είναι εύκολο αν εμπεριέχουμε συστηματικά στη διατροφή μας τρόφιμα όπως: φρέσκα λαχανικά, ακατέργαστα δημητριακά ή δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα με φλούδα, μούρα και ξηρούς καρπούς ή/και σπόρους.

Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.