fbpixel

Search icon
Search
Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Για πρώτη φορά ένα ήδη υπάρχον στέμμα θα χρησιμοποιηθεί ξανά
STYLE PEOPLE

Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Για πρώτη φορά ένα ήδη υπάρχον στέμμα θα χρησιμοποιηθεί ξανά

Η Βασιλική σύζυγος, Camilla θα φορέσει το στέμμα της Βασίλισσας Mary


Λίγοι μήνες έχουν απομείνει για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Westminster Abbey. Όσο πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στην 6η Μαίου οι πληροφορίες για την μεγάλη μέρα αυξάνονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Buckingham Palace, η Βασιλική σύζυγος Camilla θα φορέσει το στέμμα της Queen Mary, γιαγιά της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ χωρίς το αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλατιού, «Το στέμμα της Βασίλισσας Mary αφαιρέθηκε από την έκθεση στον Πύργο του Λονδίνου για εργασίες τροποποίησης ενόψει της στέψης της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά και της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Συνοδού το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023. Το στέμμα της Βασίλισσας Mary θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Βασιλικής Συζύγου στο Αβαείο του Westminster».


Είναι η πρώτη φορά στην «πρόσφατη ιστορία» που ένα υπάρχον στέμμα θα «ανακυκλωθεί» για στέψη. Στο στέμμα θα προστεθούν διαμάντια από τη συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Το στέμμα θα φορεθεί από τη βασίλισσα Σύζυγο, γεγονός που αποτελεί την πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που ένα υπάρχον στέμμα θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη μιας συζύγου αντί να γίνει νέα παραγγελία. Προς τιμήν της Αυτής Μεγαλειότητάς της, της Βασίλισσας Ελισάβετ, το στέμμα θα επανατοποθετηθεί με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V. Τα διαμάντια αυτά αποτελούσαν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ Β' για πολλά χρόνια και φορέθηκαν συχνά από την αείμνηστη Μεγαλειότητά της ως καρφίτσες - σύρετε το δάχτυλό σας για να μάθετε περισσότερα. Προς τιμήν της Μεγαλειότητάς της Βασίλισσας Ελισάβετ, το στέμμα θα επανατοποθετηθεί με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V. Τα διαμάντια αυτά αποτελούσαν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' για πολλά χρόνια και φορέθηκαν συχνά από την αείμνηστη Μεγαλειότητά της ως καρφίτσες - σύρετε το δάχτυλό σας για να μάθετε περισσότερα», συμπληρώνει η ανακοίνωση. 

Τι συμβαίνει με διαμάντι Koh-i-Noor;

220912-state-crown-queen-mother-kohinoor-diamond-ew-1043a-5f2a46.jpg

Ακριβώς μετά την ανακοίνωση για την επιλογή του συγκεκριμένου στέμματος, διαβεβαιώθηκε πως το αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor, το οποίο έχει συνδεθεί με τον ρόλο της queen consort, δεν θα υπάρχει στο στέμμα της Camilla. Ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, το διαμάντι Koh-i-Noor των 105 καρατίων προέρχεται αρχικά από την Ινδία. Μπορεί να εντοπιστεί σε γραπτά αρχεία από τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, και ήταν ένα από τα δύο κοσμήματα που αποτέλεσαν το κεντρικό κομμάτι του θρόνου του παγωνιού, παραγγελία του ηγεμόνα των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν.

Μετά τη βρετανική προσάρτηση του Παντζάμπ το 1849, αποκτήθηκε από την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών μετά τους Αγγλο-Σιχικούς Πολέμους και περιήλθε στην ιδιοκτησία της βασίλισσας Βικτωρίας το 1850. Το κόσμημα έχει φορεθεί από πολλές βρετανικές βασίλισσες, τοποθετημένο σε διάφορα κομμάτια: πρώτα η Βικτώρια, στη συνέχεια η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄, η βασίλισσα Μαρία του Τεκ, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Ε΄, η οποία το τοποθέτησε σε ένα νέο στέμμα που δημιούργησε η Garrard για τη στέψη τους, και πιο πρόσφατα η βασιλομήτωρ, η οποία παρουσίασε το κόσμημα σε ένα νέο στέμμα για τη στέψη της ως Βασιλική σύζυγος με τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄, το 1937.

kohinoor-2.jpeg

Στην Ινδία έχουν διεξαχθεί εκστρατείες που ζητούν από τη Βρετανία να επιστρέψει το διαμάντι, ενώ και άλλες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έχουν επίσης διεκδικήσει το διαμάντι στο παρελθόν. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μια ανώνυμη πηγή δήλωσε στην Daily Mail: "Οι καιροί έχουν αλλάξει και η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα, όπως και οι σύμβουλοί του. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευαισθησίες και σημαντική νευρικότητα γύρω από αυτά, ιδίως όσον αφορά την Ινδία».

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, το hashtag Kohinoor έγινε τρεντ στο ινδικό Twitter με τους χρήστες να απαιτούν την επιστροφή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή του διαμαντιού. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε πίσω το διαμάντι. Η Ινδία έκανε άλλη μια κρούση τη χρονιά της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο λόγος που το περίφημο διαμάντι απομακρύνθηκε από το στέμμα της Camilla είναι για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες ανάμεσα και να μην προκληθεί διαμάχη ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ινδία.