Η κουζίνα, καρδιά κάθε σπιτιού, εκτός από βασικό χώρο μαγειρικής αποτελεί και σημείο συνάντησης, χαράς και ενότητας. Σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, η ενέργεια που ρέει μέσα της επηρεάζει τη διάθεση αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Η κινεζική αυτή φιλοσοφία βασίζεται στη ροή του «chi», της ζωτικής δύναμης που συνδέει όλα τα όντα, και στην αρμονική παρουσία των πέντε στοιχείων – γης, μετάλλου, νερού, ξύλου και φωτιάς. Όταν αυτά συνυπάρχουν ισορροπημένα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ευεξίας και θετικής διάθεσης. Από τον προσανατολισμό και την επιλογή των χρωμάτων, μέχρι τη διάταξη των επίπλων και την παρουσία κατάλληλων αντικειμένων, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας ισορροπημένης και ζεστής ατμόσφαιρας.
Η αρμονική της οργάνωση σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui βοηθά να καλλιεργήσουμε θετική ενέργεια, να ενισχύσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς και να φέρουμε περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά μας!
Το ιδανικό σημείο μέσα στην κουζίνα

Η αναζήτηση της ιδανικής θέσης μέσα στην κουζίνα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη λειτουργικότητα και την αρμονία του χώρου. Όπως όταν απολαμβάνουμε έναν καφέ διαλέγοντας ασυναίσθητα το πιο άνετο σημείο – κοντά σε ένα παράθυρο, με στήριξη στον τοίχο και ορατότητα σε ολόκληρο το δωμάτιο – έτσι και στην κουζίνα είναι σημαντικό να βρούμε το «σημείο ελέγχου» μας. Η επιλογή αυτή σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο μαγειρέματος. Σε ορισμένες κουλτούρες, όπως η κινεζική, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση του wok αντί για τον φούρνο, γεγονός που καθορίζει και τη θέση εργασίας. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα σε μια νησίδα με την πλάτη στον τοίχο, ενώ κάποιοι προτιμούν τον πάγκο κοπής για την προετοιμασία των υλικών. Η θέση αυτή καθορίζεται και από τις προσωπικές συνήθειες, αλλά και από την ανάγκη για ισορροπία και σωστή διάταξη, ώστε το μαγείρεμα να γίνεται με άνεση και φυσική ροή, οδηγώντας έτσι σε καλύτερη εμπειρία και πιο απολαυστικά αποτελέσματα.
Προσοχή στο στοιχείο της φωτιάς

Η φωτιά αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της κουζίνας και ο έλεγχος της έντασής της είναι θεμελιώδης στόχος του Feng Shui στον συγκεκριμένο χώρο. Είτε πρόκειται για εστίες μαγειρέματος είτε για φούρνο, το στοιχείο της φωτιάς θα πρέπει να τοποθετείται σε κεντρική θέση, ώστε να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο οργανώνονται τα υπόλοιπα στοιχεία και ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, όπως ο νεροχύτης και το ψυγείο. Επειδή αυτά συνδέονται με το νερό, συνιστάται να παρεμβάλλονται ντουλάπια ή άλλοι αποθηκευτικοί όγκοι που λειτουργούν ως «φυσικά διαχωριστικά» μεταξύ τους και της φωτιάς, αποτρέποντας τη σύγκρουση των δύο στοιχείων. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καθρεφτών που αντανακλούν τη φωτιά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει ανεπιθύμητα την ενέργειά της, ενώ επίσης δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση συστημάτων πυρόσβεσης σε εμφανές σημείο κοντά στην είσοδο, ειδικά όταν η κουζίνα βρίσκεται σε συνέχεια με τον διάδρομο.
Περιορισμός του αρνητικού chi

Πέρα από την υπερβολική παρουσία της φωτιάς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν τη δημιουργία αρνητικού chi μέσα στην κουζίνα. Η ακαταστασία αποτελεί τον πιο συνηθισμένο από αυτούς, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα ντουλάπια και τα ράφια να παραμένουν κλειστά και οι πάγκοι εργασίας να διατηρούνται καθαροί. Αν και ορισμένοι προτιμούν να έχουν τα εργαλεία και τα σκεύη μαγειρικής σε κοινή θέα για άμεση χρήση, η υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων που δεν εξυπηρετούν καμία λειτουργία οδηγεί σε αίσθηση αταξίας. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αρνητικής ενέργειας, η οποία επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του χώρου και δυσχεραίνει την αρμονική ροή της καθημερινής δραστηριότητας.
Η σημασία του χώρου για προετοιμασία

Ο χώρος στην κουζίνα αφορά την μαγειρική, άρα και τη σωστή προετοιμασία. Δεν έχει νόημα να διατηρούμε πολλά αντικείμενα στο χώρο αν δεν υπάρχει αρκετός πάγκος για να σχεδιάσουμε την επόμενη συνταγή μας. Ένας άνετος χώρος εργασίας, όπου μπορούμε να φτιάχνουμε με ευκολία τα αγαπημένα μας πιάτα, κάνει την κουζίνα πιο λειτουργική και ευχάριστη. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα άνεσης που μας ενθαρρύνει να περνάμε χρόνο στον χώρο, ενισχύοντας την ισορροπία και την όμορφη εμπειρία του μαγειρέματος.
Κεφάλαιο προσανατολισμός

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Feng Shui, ο σωστός προσανατολισμός της κουζίνας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία του σπιτιού. Ιδανικά, ο χώρος αυτός θα πρέπει να «βλέπει» προς τον νότο, ενώ ταυτόχρονα καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση ορατότητά του από την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Ένας ακόμη σημαντικός κανόνας είναι η αποφυγή διάταξης κατά την οποία η πόρτα του μπάνιου βρίσκεται απέναντι από εκείνη της κουζίνας, καθώς η θέση αυτή θεωρείται ότι αποδυναμώνει τη ζωτική ενέργεια του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αρμονία και η καλή ροή του chi σε έναν χώρο τόσο σημαντικό για την καθημερινή μας ζωή.
Τα κατάλληλα χρώματα

Τέλος, σε μία κουζίνα, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η φωτιά, η επιλογή των χρωμάτων επηρεάζει σημαντικά την ενεργειακή ισορροπία του χώρου. Συνιστάται να αποφεύγονται οι έντονοι κόκκινοι τόνοι, που μπορούν να υπερτονίσουν τη φωτιά, καθώς και το καθολικό λευκό ή ψυχρά χρώματα όπως το μαύρο και το μπλε, τα οποία μειώνουν τη ζωντάνια και την ενέργεια του χώρου. Αντιθέτως, το Feng Shui προτείνει τη χρήση ζεστών, φυσικών τόνων, όπως αυτοί του ξύλου, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης μπορούν να συνδυαστούν με τρόπους που ενισχύουν την αρμονία και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη και φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Main Image Credits: Nicole Franzen, courtesy of Of Place Studio