Δεν αποτελεί υπερβολή αν πει κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η ζωή μας άλλαξε ριζικά. Πως όσα γνωρίζαμε, μοιάζουν πλέον τελείως διαφορετικά. Διανύοντας τον δεύτερο μήνα του 2022 -ωστόσο- ένα είναι το ερώτημα που τους απασχολεί όλους. Θα είναι αυτή η χρονιά πιο τυχερή; Θα είναι πιο εύκολη, σε σχέση με τις προηγούμενες;
Για την Senior Vice President of Global Communications της Philip Morris International η απάντηση βρίσκεται στους ανθρώπους και στο αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν. Η Marian Salzman κάθε χρόνο δημοσιεύει την έκθεσή της για τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τη νέα χρονιά κι αυτό κάνει και τώρα. Τι προβλέπει μία από τις κορυφαίες trendspotters παγκοσμίως; Το χάος δε θα μας αποχαιρετήσει, καθώς ήρθε για να μείνει!
Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε πολλά!
Μία νέα πραγματικότητα
Το άγχος και το stress αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων κι η καθημερινότητα έγινε πιο περίπλοκη. Συνεπώς, για την Salzman, το first step έχει να κάνει με την αποδοχή και τη συνειδητοποίηση. Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις καταστάσεις κι αυτό θα πρέπει να γίνει και τώρα. «Οι περισσότεροι προτιμούν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, ακόμη κι αν αυτό δε συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς για πολλούς από αυτούς η ζωή θα γίνει πολύ πιο περίπλοκη, πιο χαοτική. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να αποδεχτούμε ότι η προσαρμοστικότητα είναι το «κλειδί». Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αναζητήσει το δικό του φως, την αχτίδα αισιοδοξίας, που θα τον βγάζει από αυτό το μονοπάτι», εξηγεί η Marian. Ουσιαστικά, το μήνυμά της είναι ξεκάθαρο. Αν αποδεχτούμε ότι η ζωή μας έχει αλλάξει κι είναι πιο περίπλοκη, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Η ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέχρι πρότινος τα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αποτελούσαν ανέκαθεν taboo. Μία συνεδρία με έναν ψυχολόγο, φάνταζε κάτι εξωπραγματικό, ωστόσο, στη νέα εποχή αυτή η συνθήκη παύει να υπάρχει. Όπως εξηγεί η Salzman η αλήθεια του κάθε ατόμου θα βγει -πια- στην επιφάνεια, σημειώνοντας πως: «Ο κόσμος αποκτά έναν νέο τρόπο σκέψης κι αντιμετωπίζει αλλιώς τις λεγόμενες «ασθένειες της απελπισίας». Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς κι ακόμη και τα αγαπημένα μας, smartphones, που αποτελούν βασικό κομμάτι τις καθημερινότητας, διαθέτουν εφαρμογές που βοηθούν τους χρήστες να αντιμετωπίσουν το extra άγχος και το stress». Ακόμη κι οι μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως -όπως οι Bristol Myers Squibb και Philip Morris International- κάνουν focus στο συγκεκριμένο τομέα και προσφέρουν support systems για τους εργαζόμενους, με φόντο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα αλλά κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον.
Ο ρεαλισμός κι η πτώση του «American Dream»
Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, απαιτεί ρεαλισμό. Η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά και τώρα, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και να πατήσουμε σταθερά στα πόδια μας. «Η πτώση της Αμερικής είναι γεγονός! Η ιδεατή πραγματικότητα που προωθούσε το American Dream μπορεί να έμοιαζε πολύ όμορφη, όμως τώρα ήρθε η ώρα της αλλαγής. Για μία χώρα που βασίστηκε στους μύθους και τα όνειρα, η νέα εποχή θα είναι πιο σκληρή», σημειώνει η Salzman.
Ένας νέος υβριδικός κόσμος
Το υβριδικό εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα, ωστόσο αυτό -τώρα- επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως την εκπαίδευση, την επικοινωνία αλλά και το εμπόριο. Δεν είναι τυχαίο, ότι το online shopping κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους fans, Αντίστοιχα, πολλά events πραγματοποιούνται πλέον μέσω μίας οθόνης, δεδομένου ότι ο Covid-19 έχει περιορίσει τις κοινωνικές επαφές σε σημαντικό βαθμό σε πολλές χώρες. Last but not least, το metaverse έχει κάνει δυναμική είσοδο στη ζωή μας και πλέον το συναντάμε παντού. Η νέα αυτή, εικονική πραγματικότητα, ήρθε για να μείνει κι οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με άκρως ρεαλιστικούς τρόπους.
Rising hyperlocalism
Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και με αφορμή τον Covid-19, ο κόσμος έκανε ένα step back κι έμεινε πολύ περισσότερο στο σπίτι του. Συνεπώς, οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, είχαν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη γειτονιά τους και να δημιουργήσουν μία ισχυρή, τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με την Marian, η υπερτοπικότητα είναι το απόλυτο «trend» για το 2022 για πολλούς λόγους. Η νέα πραγματικότητα, ευνοεί τις διαπροσωπικές σχέσεις στις μικρές κοινωνίες κι ο hyperlocal τρόπος ζωής φαντάζει πιο ελκυστικός από ποτέ. «Σαφώς ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη να ταξιδέψει και να διευρύνει τους ορίζοντές του, αλλά η αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την έντονη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την πανδημία διαμορφώνουν νέα δεδομένα για όλους», σημειώνει η Salzman.
Ρεαλισμός, αποδοχή και προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα!