fbpixel

Search icon
Search
Τι σημαίνει το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» για τον γάμο σας;
PSYCHOLOGY

Τι σημαίνει το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» για τον γάμο σας;

Οι συμβουλές των ειδικών και όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η απομάκρυνση των παιδιών σας από το σπίτι σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή σας , αλλά μπορεί να είναι η στιγμή που αναγκάζεστε να εξετάσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας υπό ένα νέο πρίσμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ένα μείγμα συναισθημάτων. Με τα χρόνια, ο γάμος σας πιθανότατα θα έχει καθοριστεί από τη δυναμική της οικογενειακής ζωής, όμως τώρα που είστε μόνο οι δυο σας, ήρθε η ώρα να εστιάσετε ο ένας στον άλλο. Για να αποφύγουμε τις παγίδες και να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους φόβους και προκλήσεις βρήκαμε τις συμβουλές των ειδικών.

Είναι σύνηθες να παρομοιάζουμε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς με το πένθος. Μετά από χρόνια επένδυσης χρόνου, ενέργειας και αγάπης για την ανατροφή των παιδιών σας, μπορεί να αισθάνεστε μόνοι, χαμένοι και λυπημένοι όταν τελικά φύγουν από το σπίτι. Η ζωή αποκτά ένα εντελώς νέο νόημα και πρέπει να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας και τη νέα σας ταυτότητα.

Όπου είναι δυνατόν, βρείτε κάποιο κοινό έδαφος. Αν έχετε περάσει χρόνια μεγαλώνοντας τα παιδιά σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν γνωριζόσασταν πραγματικά τόσο καλά όσο νομίζατε. Αυτή είναι η στιγμή που μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε κοινό έδαφος. Επιπλέον, είναι πιθανό να απομακρυνθείτε αν δεν είχατε επενδύσει αυτόν τον χρόνο ο ένας στον άλλον όσο μεγαλώνατε τα παιδιά σας. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να είναι δύσκολο για κάθε ζευγάρι, ωστόσο εάν και οι δύο έχετε γερά θεμέλια και φιλία, με διαφορετικά χόμπι και ενδιαφέροντα, τότε μπορεί να το αντιμετωπίσετε ευκολότερα, να χαρείτε τον νέο χρόνο που θα έχετε μαζί και να απολαύσετε λίγη ελευθερία.

bence-halmosi-0eermhzfgve-unsplash.jpg

Δημιουργήστε μαζί μια λίστα με όλα τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Σκεφτείτε το σαν μια λίστα με στόχους και αρχίστε να κάνετε σχέδια. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει στόχους όπως να ταξιδεύετε περισσότερο, να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, να αρχίσετε μια νέα δουλειά, να αγοράσετε μια εξοχική κατοικία ή ακόμα και να μετακομίσετε στο εξωτερικό. Τα παιδιά σας αποκτούν νέα ανεξαρτησία, οπότε αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να κάνετε το ίδιο. Όταν αλλάζουμε το περιβάλλον μας και προκαλούμε τους εαυτούς μας, απελευθερώνουμε όλες αυτές τις ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και διευρύνουμε την επίγνωσή μας, κάτι που μόνο θα ωφελήσει τη σχέση σας!

Θυμηθείτε να είστε ειλικρινείς, ξεκάθαροι και ανοιχτοί. Η επικοινωνία είναι το κλειδί, οπότε ενημερώστε τον σύντροφό σας πώς νιώθετε, εκφράστε του τις ανησυχίες σας. Αν η σχέση είναι δυνατή, ρωτήστε τους αν θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό το ταξίδι της ζωής τους. Μην εμφιαλώνετε τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί, συμπονετικοί και να μιλάτε από καρδιάς. Το παν είναι να έχεις την άνεση να εκφραστείς!

Εάν μπορείτε, αντιμετωπίστε αυτά τα συναισθήματα της απομάκρυνσης. Εάν πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται, τότε προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του για το πώς νιώθει, ποιες είναι οι ανησυχίες του και μετά μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα. Να είστε ειλικρινείς με το πώς σας κάνει να νιώθετε αυτή η απόσταση στη σχέση και προτείνετε να κάνετε κάτι μαζί. Προσπαθήστε να μην καθηλώνεστε από τον φόβο και, αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε το χρόνο για να σκεφτείτε τι σας προβληματίζει. Όταν γίνετε πιο δυνατοί και πιο ξεκάθαροι με τον εαυτό σας, ο σύντροφός σας θα παρατηρήσει αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά.

shutterstock-1148336333.jpg

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς επηρεάζει όλες τις σχέσεις διαφορετικά. Σηματοδοτεί τη στιγμή που ένα παιδί φεύγει από το σπίτι και οδεύει προς το να γίνει νεαρός ενήλικας. Εάν η σχέση σας έως αυτό το σημείο επικεντρωνόταν στην ανατροφή των παιδιών και έχετε χάσει λίγη από την οικειότητα που μοιραζόσασταν κάποτε με τον σύντροφό σας, τότε μπορεί να υπάρχει μια πραγματική αίσθηση απώλειας. Δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη διάρκεια του χρόνου, αλλά περισσότερο με τη λειτουργία που έπαιξαν τα παιδιά (και η οικογενειακή ζωή) τα προηγούμενα χρόνια.

Ίσως είναι καιρός να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σας – ειδικά αν η επανασύνδεση αποδεικνύεται ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία. Κάντε στον εαυτό σας μερικές δύσκολες ερωτήσεις και να είστε ειλικρινείς με τις απαντήσεις. Έχει πεθάνει η σχέση εδώ και πολύ καιρό; Αν ναι, ίσως είναι καιρός να λάβετε κάποια υποστήριξη από έναν θεραπευτή ζευγαριών για να δείτε πώς μπορείτε να προχωρήσετε. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην εύρεση μιας μέσης λύσης. Αναρωτηθείτε τέλος: τα προβλήματα στη σχέση σας είναι ενδεικτικά άλλων δυσκολιών που μπορεί να κρύβατε κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών σας; Εάν η επικοινωνία είναι ένας αγώνας και έχετε την εντύπωση ότι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι το έναυσμα, αλλά όχι απαραίτητα η αιτία των δυσκολιών στη σχέση σας (επειδή υπήρχε και κάποιο επίπεδο απόστασης πριν φύγουν τα παιδιά σας από το σπίτι), η θεραπεία μπορεί να είναι το καλύτερο επόμενο βήμα.

Είναι σίγουρα μια περίοδος ανατροπών και αλλαγών. Σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια τείνουν να αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους που φεύγουν, και ενώ μερικά μπορεί να ανυπομονούσαν να έχουν περισσότερη ελευθερία, φοβούνται τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και να προετοιμαστείτε για μια περίοδο αλλαγής και προσαρμογής. Μπορεί μόνο αφού φύγουν τα παιδιά να αρχίσετε να στρέφετε το μυαλό σας σε νέες ευκαιρίες.

shutterstock-199710953.jpg

Η δύναμη των μικρών χειρονομιών δεν πρέπει να υποτιμάται. Ακριβώς επειδή έχετε «κολλήσει» μέσα σας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε ο ένας τον άλλον να χαμογελάσει, σχεδιάζοντας ένα ρομαντικό δείπνο ή εκπλήσσοντάς τον σύντροφό σας με ένα δώρο. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά αυτές οι μικρές χειρονομίες μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη διάθεσή σας και να σας ενθουσιάσουν για το μέλλον.

Στο τέλος της ημέρας, να είστε εκεί ο ένας για τον άλλον. Εάν φαίνεται ότι αντιμετωπίζετε καλά την αλλαγή, ενώ ο σύντροφός σας όχι, δοκιμάστε να του δώσετε ένα χέρι βοηθείας. Παρόλο που κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, ορισμένες βασικές αρχές θα ισχύουν για την υποστήριξη του συντρόφου σας. Ενθαρρύνετέ τους να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και βοηθήστε τους να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για το πώς να προχωρήσουν. Κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι να μην απορρίπτετε τα συναισθήματά τους! Επειδή η κατάσταση δεν σας έχει επηρεάσει βαθιά, δεν σημαίνει ότι δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο σε εκείνους.