«Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο», μου είπε χαρακτηριστικά όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά στο τηλέφωνο, ώστε να οργανώσουμε αυτήν εδώ τη συνέντευξη. Παρόλα αυτά, ο ίδιος θέλησε να μας συστήσει έναν από τους πιο αγαπημένους του προορισμούς στην Ελλάδα, τη Βέροια, που ομολογουμένως, δεν ήξερα τι θησαυρούς κρύβει.
Αυθεντικός, με χιούμορ κι ένα ζεστό χαμόγελο που καταλαβαίνεις ακόμα και από την άλλη άκρη του ακουστικού, ο Βασίλης Καλλίδης είναι από τους ανθρώπους που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στις γεύσεις της χώρας μας, με τρόπο μοναδικό. Master της κουζίνας, «δύσκολος στο φαγητό», όπως ο ίδιος χαρακηρίζει τον εαυτό του, ξέρεις πως ό,τι κι αν σου προτείνει έχει πρώτα τη δική του έγκριση. Και στην προκειμένη περίπτωση, καταγράφει όλα τα κρυμμένα διαμάντια διαμάντια αυτής της πόλης που του έκλεψε την καρδιά από την πρώτη στιγμή.
Φυσικά, η γαστρονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των 10 λόγων για τους οποίους ο ίδιος έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με αυτόν τον τόπο.
1. Θα ξεκινήσω με την ταβέρνα «Ο Μπάμπης» στην Κουμαριά, που είναι πραγματικά εγγύηση - δεν είναι τυχαίο που τη λατρεύουν κι όλοι οι ντόπιοι. Στο ίδιο χωριό υπάρχει και το «Όπως Παλιά», ένα smoke house όπου ο σεφ και ιδιοκτήτης, Στέργιος Μούρνος, μαγευρεύει την ωραιότερη brisket που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου, καθώς και άλλα φοβερά καπνιστά κρέατα, όπως τα φτιάχνουν στο Τέξας. Η ταβέρνα -must ιδίως για τον χειμώνα με τη ζεστασιά του τζακιού- λειτουργεί σε δύο ταχύτητες, σχεδόν σουρελαστικά: από τη μία μπορείς να παραγγείλεις τις smoked σπεσιαλιτέ, και από την άλλη να επιλέξεις πιάτα από το κανονικό μενού. Αν την επισκεφθείτε, σίγουρα να δοκιμάσετε τα τεξανά καπνιστά φασόλια, που είναι μυθικά!



2. Δε γίνεται να μην αναφερθώ στο Βεργιώτικο, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα, όπου ο Νίκος Μαλλιάρας αφουγκράζεται τις νέες τάσεις της Ευρώπης, συνδυάζοντάς τες με παραδοσιακές συνταγές και τοπικά υλικά. Ένας σεφ-αλχημιστής που έχει εμμονή με την άρτια ποιότητα. Εκεί θα βρείτε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίστες κρασιών, κι από τα πιάτα, τα μάγουλα με κριθαράκι είναι φανταστικά, όπως και ο ταπεινός φασουλοταβάς - φασόλια φούρνου, μια παλιά συνταγή που πλέον σπάνια συναντάς σε ένα εστιατόριο. Μάλιστα, ένα μέρος της σάλας είναι υπόσκαφο κάτω από τα αρχαία τείχη της Βέροιας, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.
3. Μετά το σκι ή τη βόλτα στο χιονοδρομικό του Σελίου, αξίζει κανείς να κατευθυνθεί στο εστιατόριο Φιλίππειο για πατσά - προσωπικά είμαι πολύ απαιτητικός στον πατσά ως Θεσσαλονικιός! Για κάτι πιο manestream, η Στράτα είναι το τέλειο ψητοπωλείο για τυλιχτό με γύρο, αν πινάς πολύ.
«Στο Σέλι, μάλιστα, κάθε Αύγουστο γίνεται η μεγαλύτερη μάζωξη βλάχων, με ένα τρομερό πανηγύρι»


4. Στο χωριό Καστανιά, κάθε Κυριακή ανοίγει ο φούρνος της οικογένειας Τσαχουρίδη, που ψήνει τα περιβόητα πεϊνιρλί - όλη η Βέροια ανεβαίνει έως εκεί για να τα απολαύσει. Εξαιρετική επιλογή για μια μίνι εξόρμηση είναι και το οινοποιείο του Θυμιόπουλου στον Τρίλοφο, ένας από τους πιο νέους, ενεργούς και γνωστούς οινοποιούς της Ελλάδας. Αγαπημένο μου κρασί του είναι το Rosé de Xinomavro, που είναι από τα καλύτερα κρασιά της χώρας.
5. Το Λίντο, το θρυλικότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης, φημίζεται για το προφιτερόλ και την πουτίγκα του, ενώ στον Χοχλιούρο θα φάει κανείς το καλύτερο ρεβανί της επικράτειας, που πράγματι είναι αντάξιο της φήμης του. Η Βέροια, άλλωστε, είναι πασίγνωστη για το αυθεντικό ρεβανί της.


6. Έμεινα άφωνος με τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας. Ένα μουσείο αντάξιο διεθνών προδιαγραφών. Συγκλονιστική η στιγμή που κατεβαίνεις τις σκάλες και αντικρίζεις την είσοδο του τάφου. Εξίσου, με εντυπωσίασε και το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, 10' με το αυτοκίνητο από του Βασιλικούς Τάφους. Ένα μουσείο που δεν περίμενα να είναι τόσο wow - το ίδιο το κτίριο είναι απίστευτα μοντέρνο, μοιάζει με διαστημόπλοιο. Στο αίθριό του υπάρχει ένα μέρος της πρόσοψης του παλατιού του Φιλίππου Β' που σε μαγεύει, όπως και τα υπόλοιπα ιστορικά εκθέματα.
7. Άχαστη είναι και η ξενάγηση στη Fish Farm, ένα εκτροφείο πέστροφας λίγο έξω από την πόλη που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Εκεί, βλέπεις τις άπειρες πέστροφες να κολυμπούν μέσα στα παγωμένα νερά απευθείας από την πηγή. Έτυχε να δοκιμάσω την καπνιστή πέστροφά τους και ομολογώ πως είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω φάει - έχω πει στα εστιατόρια όλης της Αθήνας να παραγγείλουν!

8. Μέσα στη Βέροια, τώρα, οπωσδήποτε επίσκεψη στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας -από τα Νο1 αξιοθέατα της πόλης-, καθώς και στην παλαιά αναστηλωμένη Μητρόπολη, που χτίστηκε στα τέλη του 11ου με αρχές του 12ου αιώνα από τον επίσκοπο Νικήτα.

9. Είναι μια πεντακάθαρη πόλη, κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση εκεί. Όχι μόνο στο κέντρο της, αλλά σε όλες τις γειτονιές, με φυτεμένα λουλούδια και κανένα σκουπίδι - τόσο πολύ που δεν το έχω δει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
10. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θα κλείσω με κάτι σχετικό. Κάθε χρόνο 23 - 31 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, στήνεται το ομορφότερο Christmas market που δεν πιστεύεις ότι βρίσκεται στη Βέροια. Ό,τι πρέπει για εκείνη την περίοδο, ώστε να βιώσεις στο έπακρο τη μαγεία των γιορτών.
