fbpixel

Search icon
Search
Hoovering: Ο όρος που αντιπροσωπεύει τη χειριστική συμπεριφορά ενός συντρόφου μετά τον χωρισμό
PSYCHOLOGY

Hoovering: Ο όρος που αντιπροσωπεύει τη χειριστική συμπεριφορά ενός συντρόφου μετά τον χωρισμό

Πώς θα αποβάλλετε την τοξικότητα που προκαλείται στη ζωή σας


Υπάρχουν αρκετές έννοιες, οι οποίες μας αναλύουν διαφόρων ειδών στάσεων που υιοθετεί ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού δεσμού, αλλά και μετά το τέλος αυτού. Θα έχετε ακούσει το Breadcrumbing, submarining, ghosting, όπως και πολλά άλλα και πιθανόν να έχετε πέσει και θύματά τους. Την κατηγορία έρχεται να συμπληρώσει και το hoovering. Πρόκειται, για μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης ή και εκβιασμού, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό να εμποδίσει τον σύντροφο να απομακρυνθεί από μια σχέση που δεν τον εξυπηρετεί πια.

Τι ακριβώς είναι το Hoovering;

priscilla-du-preez-xm4wunvbckk-unsplash.jpg

Μελετώντας τον όρο, αντιλαμβανόμαστε πως αναφερόμαστε σε ναρκισσιστές, οι οποίοι αδυνατούν να αποδεχτούν το γεγονός της «εγκατάλειψης» και έτσι χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα, προκειμένου να πείσουν το θύμα να ξανά επιστρέψει σε ένα τοξικό δεσμό. Ο κύριος στόχος τους είναι να κατακτήσουν τον πλήρη έλεγχο. Να βρίσκονται σε θέση που να μπορούν να κατευθύνουν τις κινήσεις σας.

Μπορεί να την εκδηλώσουν ξαφνικά και δεν είναι απαραίτητο προηγουμένως να είχαν εκδηλώσει σημάδια της εν λόγω συμπεριφοράς. Το βασικό moto τους απευθύνεται στο ότι: «Την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς». Η τακτική αυτή εστιάζει στο συναίσθημα, υποσχόμενοι πως αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στον έρωτά σας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως σε ένα μεγάλο ποσοστό καταφέρνουν να επηρεάσουν τον πρώην σύντροφό τους και τα αποτελέσματα κάνουν λόγο για ύψιστη «ψυχολογική βία». Έτσι, λοιπόν, εάν επιστρέψετε, θα ξεκινήσετε να αισθάνεστε τύψεις, παγιδευμένοι, μπερδεμένοι, ανήμποροι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση ρεαλιστικά, καθώς παράλληλα σας «απορροφούν» τη θετικότητα και την ευτυχία για να τροφοδοτήσουν τις δικές τους ναρκισσιστικές παρορμήσεις.

Χαρακτηριστικές φράσεις που αξιοποιούν στον λόγο τους:

toa-heftiba-uivmibb3ju-unsplash.jpg

«Σε παρακαλώ δώσε μου μια ευκαιρία και θα αλλάξω αλήθεια.»

«Είμαι χάλια, θα κάνω κακό στον εαυτό μου.»

«Εάν δεν εμφανιστείς στο ραντεβού θα έρθω κάτω από το σπίτι σου, θα χτυπάω τα κουδούνια και θα φωνάζω.»

«Απάντησέ μου στα μηνύματα, σε παρακαλώ. Αν δεν το κάνεις θα πάρω τηλέφωνο τους γονείς σου.»

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω συνολικά τα 6+1 σημάδια που προειδοποιούν για hoovering.

"Love Bombing"

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πραγματοποιούν είναι να σας στέλνουν διακαώς ερωτικά μηνύματα. Θα ξεκινήσει να σας πλημμυρίζει με ατελείωτα κομπλιμέντα, να σας εκφράζει τα συναισθήματά του και να προβαίνει και σε πράξεις στοργής, όπως για παράδειγμα να αφήνει σημειώσεις αγάπης στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, να στέλνει μια ανθοδέσμη στο κατώφλι σας.

priscilla-du-preez-oaeopy-vrxo-unsplash.jpg

Δραματικές συμπεριφορές

Θα εμφανίζονται από το πουθενά έξω από το σπίτι σας, στο καφέ που βρίσκεστε με την παρέα σας ή ακόμα περιμένοντας να σχολάσετε από τον χώρο εργασίας σας. Εκδηλώνουν την αγάπη τους για εσάς με κλάματα, φωνές και παρακαλετά.

Απειλές 

Εάν δεν δουν σημάδια πως σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω και να ξανά προσπαθήσετε, τότε δεν θα καθυστερήσουν να χρησιμοποιήσουν πιο ακραίες μεθόδους. Οι απειλές για αυτοτραυματισμό είναι παρών. Επιθυμούν την προσοχή σας και τονίζουν πως «Θα κάνω κάποιο κακό εάν δεν σε έχω».

Τυχαία τηλέφωνα ή μηνύματα 

Αναζητούν τυχαίους λόγους για να επικοινωνήσουν μαζί σας και μάλιστα προσποιούμενοι πως δεν συμβαίνει τίποτα και είναι απόλυτα χαλαροί. Συνήθως, σας μιλάνε με την αφορμή πως χρειάζονται κάτι από εσάς ή ότι σας ονειρεύτηκαν ή πως πέρασαν από το κοινό σας spot και σας θυμήθηκαν. Μάλιστα, πολλές φορές, πραγματοποιούν επίτηδες την επικοινωνία και ύστερα σας αναφέρουν πως συνέβη καταλάθως για να σας ανοίξουν τη συζήτηση.

atharva-dharmadhikari-xnh8c4so-we-unsplash.jpg

Απολογίες

Σε μια προσπάθεια να σας τραβήξει πίσω σε μια τοξική σχέση, ένας ναρκισσιστής θα δείξει τύψεις, προσπαθώντας να σας πείσει ότι έχουν αλλάξει. Μπορεί να δεσμευτούν ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ τα λάθη του παρελθόντος στο μέλλον και σας υπόσχονται μια ειδυλλιακή σχέση ή πράγματα που πάντα ονειρευόσασταν. Επιπλέον, για να σας πείσει, θα προβεί σε ανάλογες κινήσεις για να σας αποδείξει πως όταν θα είστε μαζί, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Επικοινωνία με την οικογένεια ή τους φίλους σας 

Προσεγγίζει το κύκλο σας και κυρίως όσα άτομα γνωρίζει πως εμπιστεύεστε. Τους αναφέρει το πώς νιώθει, επιθυμεί να καταφέρει να μάθει κάτι για το μεταξύ σας και διαρκώς προκαλεί μια απίστευτη αμηχανία, πιέζοντας τους να βοηθήσουν να ξανά γίνετε ζευγάρι.

Δημιουργία ψευδών έκτακτων συμβάντων 

Μπορεί να σας καλέσουν στη μέση της νύχτας για μια ψεύτικη κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας ή κρίση, ζητώντας τη βοήθειά σας.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση;

everton-vila-asahnlc0vhq-unsplash.jpg

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του θέματος έγκειται στην παραδοχή και την αποδοχή αυτής της τοξικότητας. Δεν είναι εφικτό να θέτουμε όρια, τα οποία να μην παραβιάζονται, αλλά είναι δυνατό να αποστασιοποιηθούμε. Όσες φορές προσπαθήσει να σας πλησιάσει με όμορφα λόγια και ευχάριστες αναμνήσεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τους λόγους που αποφασίσατε να χωρίσετε. Συζητήστε με τα κοντινά σας άτομα και ενημερώστε τους για το τι συμβαίνει, ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι πώς να σας προστατεύσουν. Σε περίπτωση που η κατάσταση παρεκτρέπεται και οδηγείται προς πιο επικίνδυνες συμπεριφορές, οφείλετε να έρθετε σε άμεση επαφή με κάποιο έμπιστο άτομο του περιβάλλοντός του ή με την αστυνομία. Τέλος, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε με ασφάλεια το διαχωρισμό από αυτόν τον άνθρωπο.