Σε αυτό το γοητευτικό νησί, το άρωμα της Ελλάδας αιωρείται σαν ποίημα από την Ιλιάδα. Στους καταπράσινους Παξούς, μέσα σε χιλιάδες ελαιόδεντρα, είναι διάσπαρτες μερικές επιβλητικές κατοικίες, όπως η βίλα Octopussy που, εκτός από την αρχιτεκτονική υπεροχή, προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής στους επισκέπτες της.
Χτισμένη σε ένα κτήμα 3.500 τετραγωνικών μέτρων, η εξοχική κατοικία είναι ο καρπός πολλών βελγικών ταλέντων: του αρχιτεκτονικού γραφείου Gestalt Architects, του interior designer Gert Voorjans και του διακοσμητή Jean-Philippe Demeyer, που συμμετείχε στην πρώτη φάση ανάπτυξης, και τέλος του αρχιτέκτονα τοπίου, Siegbert van Reeth.
Η δύναμη αυτού του τόπου βρίσκεται αναμφισβήτητα στη θέση του και στην εντυπωσιακή του θέα. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια οικογενειακή εξοχική κατοικία, η οποία να ενταχθεί ομαλά στην υπέροχη φύση που με κάποιον τρόπο εισβάλει στο εσωτερικό της. Εδώ βρισκόταν όλη η πρόκληση αυτού του συλλογικού επιτεύγματος: να μη διαταραχθεί το τοπίο με μια αρχιτεκτονική λύση εντυπωσιασμού, να μη βυθιστεί στο κλισέ των παραδοσιακών ελληνικών σπιτιών και να μην περιλαμβάνει ένα τυπικό στιλ ως προς τη διακόσμηση. Έτσι προέκυψε και αυτή η ουδέτερη κοσμοπολίτικη αρχιτεκτονική συνθήκη.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Gestalt Architects υποστήριξε τη θέση αυτή, αντλώντας έμπνευση από τα κύρια κινήματα της αρχιτεκτονικής και του design του 20ού αιώνα (Alvar Aalto, Gio Ponti, John Lautner κ.ά.), προκειμένου να σχεδιάσει μοναδικά και προσαρμοσμένα το design αυτής της βίλας.
Για τους αρχιτέκτονες του studio Gestalt, η βίλα Octopussy «προσφέρει ουσιαστικά μια ανθρώπινη εμπειρία που σας προσκαλεί να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την ομορφιά και τη γαλήνη αυτού του μαγευτικού τόπου. Είναι μια πρωτόγονη κατασκευή, ένα μανιφέστο κατά της υψηλής τεχνολογίας, ένα νεύμα στην Arte Povera και τη γενναιοδωρία που γεννά η δύναμη των μινιμαλιστικών χώρων. Είναι ένα σαγηνευτικό περιβάλλον. πλούσιο σε οπτικές εκπλήξεις, γεννώντας μοναδικά συναισθήματα, τόσο από την εξωτερικό όσο και από την εσωτερική του όψη».
Ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε οποιαδήποτε τεχνική υπερπροσφορά. Ο βόρειος προσανατολισμός και η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα μέσα από το αίθριο, αλλά και οι επίπεδες πράσινες στέγες, αερίζουν και κλιματίζουν τους χώρους υποδοχής με φυσικό τρόπο. Ένα άλλο ισχυρό στοιχείο του νησιού έγκειται στη χρήση έγχρωμων κεραμικών, τα οποία δημιουργούν μια οπτική σύνδεση μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. «Τα εξωτερικά πλακάκια είναι ένα είδος καθρέφτη στον οποίο αντανακλάται η θάλασσα», εξηγεί ο Jean-Philippe Demeyer.
Όλα τα πλακάκια είναι χειροποίητα, φτιαγμένα στη Σικελία και κατασκευασμένα ειδικά γι' αυτό το αρχιτεκτονικό έργο. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ ξηράς και θάλασσας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ιδέα αυτής της κατοικίας χτισμένης στα βράχια. Και η φανταστική διάσταση καθενός από τα δωμάτια βρίσκεται ακόμη και στην κάτοψη του εσωτερικού περιβάλλοντος, που φαντάζει σαν να ανοίγει προς τη θάλασσα.
Μεγάλη προσοχή δόθηκε, επίσης, στον όγκο που τονίζεται από τις υπερυψωμένες οροφές και τα δάπεδα, όσο και στην παστέλ χρωματική παλέτα. Χωρίς το κλισέ Μεσογειακό γαλανόλευκο, ούτε την περίσσεια των αποχρώσεων του εκρού. Κάποια ξεθωριασμένα λινά υφάσματα ντύνουν τα καθίσματα, με τα χρώματα της φύσης να πρωταγωνιστούν σε όλα τα δωμάτιο. Κάποια από αυτά είναι η απόχρωση του φασκόμηλου, το πράσινο της ελιάς και η ώχρα του βράχου. Ένα πραγματικό αριστούργημα που σέβεται το περιβάλλον γύρω του και προσεγγίζει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο το σύγχρονο design.
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!
Φωτογραφίες: Jean-Pierre Gabriel, AD