fbpixel

Search icon
Search
Μια υπερσύγχρονη κατοικία με εκπληκτική θέα στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας
INTERIORS

Μια υπερσύγχρονη κατοικία με εκπληκτική θέα στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας

Εξερευνώντας το καθηλωτικό Bridge House


Στην άκρη του νησιού Florianópolis, το Bridge House (γνωστό και ως Casa Ponte) σχεδιάστηκε ως άμεση απάντηση στο εντυπωσιακό του περιβάλλον. Η θέση του στα ανοικτά των νότιων ακτών της Βραζιλίας σημαίνει ότι το καταπράσινο περιβάλλον και η γεμάτη φύση θέα που εκτείνεται από τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά μέχρι τα πλούσια, φυλλώδη βουνά είναι ένα από τα βασικά περιουσιακά στοιχεία του χώρου - μια πτυχή που οι αρχιτέκτονες της κατοικίας, η Tetro Architecture με έδρα το Belo Horizonte, έφτασαν στα άκρα όταν σχεδίασαν αυτό το καταφύγιο για έναν ιδιώτη πελάτη τους, τον δημοσιογράφο Alexandre Oltramari.

3kqdzjrnv3cqh2wn5wu8pn-768-80jpg-1.webp


Το σπίτι πήρε το όνομά του από τις τρεις γέφυρες του νησιού. Σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την ηπειρωτική χώρα της Βραζιλίας, αυτά τα βασικά στοιχεία υποδομής -η γέφυρα Hercílio Luz είναι ίσως η πιο διάσημη από τις τρεις- συνδέουν αυτό το μικρό κομμάτι γης στο Νότιο Ατλαντικό με την υπόλοιπη χώρα, ενώ αποτελούν επίσης ένα ισχυρό σύμβολο της περιοχής.

jvadmjqasccwjzyatf7hyd-768-80jpg.webp


Το σπίτι είναι φαινομενικά απλό ως προς τους όγκους και τη σύνθεσή του - ένα καθαρό, μινιμαλιστικό ορθογώνιο «κουτί» που περιέχει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού που καταλήγει σε μια πλούσια βεράντα που προσφέρει μακρινή θέα προς το νερό και ξεχωριστούς, ιδιωτικούς χώρους για ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης. Ωστόσο, πρόκειται για ένα λεπτοδουλεμένο κομμάτι αρχιτεκτονικής που χρειάστηκε έρευνα και ώρες σχολαστικού σχεδιασμού για να γίνει σωστά. «Είναι ένα σπίτι για να ζεις και να χαλαρώνεις. Περνάμε ώρες παρατηρώντας τις γωνίες του σπιτιού και την αλλαγή των τοπίων κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Oltramari.

qxwlg4y7ewfq5xjw8kiyxd-768-80jpg.webp


Οι γέφυρες, που εκτείνονται πάνω από τα νερά του νησιού, έδωσαν άφθονη έμπνευση, η οποία αντανακλάται στη μακρόστενη, γραμμική και κομψά μινιμαλιστική μορφή του καταστρώματος της πισίνας. Αυτή η ισορροπία και η λιτή προσέγγιση των όγκων έκαναν την αρχιτεκτονική εμπειρία πιο πλούσια, και το ίδιο ισχύει και για τη στάση των αρχιτεκτόνων απέναντι στον ήλιο και τη διαπραγμάτευση του ισχυρού φωτός της περιοχής.

2t3yqkd9dxk7zxryjvgtxd-768-80jpg.webp


Οι εσωτερικοί χώροι του Bridge House ήταν εξίσου υπολογισμένοι και βασισμένοι στην εκτίμηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως και ο συνολικός σχεδιασμός του κτιρίου. Ο Oltramari, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, συνάντησε μια πληθώρα μοντερνιστικών επίπλων από local σχεδιαστές όπως οι Jean Gillon, Sergio Rodrigues και Jorge Zalszupin, τα οποία πωλούνταν ως παλιοσίδερα σε δημόσιες δημοπρασίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και τα αγόρασε. Αυτά έχουν πλέον αναβιώσει και τοποθετηθεί στο σπίτι και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

55c7l2zpcdnikwgqjdulyd-768-80jpg.webp


«Τα items έμοιαζαν πραγματικά με σκουπίδια. Αλλά το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγο γυαλόχαρτο και μια στρώση βερνικιού για να αναβιώσουν και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση», λέει ο ιδιοκτήτης. «Αλλά καλύτερα από την αγορά ενός έργου τέχνης για μια συμβολική αξία, ήταν να αποτρέψω αυτό το κομμάτι της ιστορίας του βραζιλιάνικου design, που σήμερα εκτιμάται τόσο πολύ σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, από το να καταλήξει κυριολεκτικά στα σκουπίδια».

eoggmb2pcybq3dvahsso7c-768-80jpg.webp


Συνδυάζοντας το δράμα, την αισθητική του 21ου αιώνα και την υψηλή λειτουργικότητα, το Bridge House προσφέρει ένα σύγχρονο μείγμα για μια υπερσύγχρονη απόδραση διακοπών. «Η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι λογική και ορθολογική, αλλά πρέπει επίσης να παράγει την ομορφιά που συγκινεί τους ανθρώπους», αναφέρει η συναίτερος της Tetro Architecture, η αρχιτέκτονας Debora Mendes.

a3zzpcimlbpjkt9qnijdhn-768-80jpg.webp


Με πληροφορίες από Wallpaper | Φωτογραφίες: Alexandre Oltramari & Joana França