fbpixel

Search icon
Search
Μια εξοχική κατοικία του '30 στο Σίδνεϊ ανακαινίστηκε με υποδειγματικό, eco-friendly τρόπο
INTERIORS

Μια εξοχική κατοικία του '30 στο Σίδνεϊ ανακαινίστηκε με υποδειγματικό, eco-friendly τρόπο

Με την υπογραφή του Studio Prineas


Τα μικροπροβλήματα φαίνεται να είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα για την interior designer Eva-Marie Prineas, καθώς πολλές φορές την αναγκάζουν να κάνει ένα βήμα πίσω στη δουλειά της Ωστόσο, δεν παραπονιέται. «Όσο πιο δύσκολο είναι το έργο, τόσο πιο συναρπαστικό το όλο ταξίδι της ανακαίνισης, επειδή οι ευκαιρίες ξεδιπλώνονται καθώς εργαζόμαστε», λέει η ίδια. «Συχνά καταλήγουμε σε απροσδόκητες λύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη», συνεχίζει.

Η αίσθηση του απροσδόκητου επικρατεί σίγουρα στο Alpha House, ένα εντυπωσιακό εξοχικό σπίτι του 1930 σε μια διατηρητέα περιοχή του Σίδνεϊ, που ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Studio Prineas και υπό την επιμέλεια της  Eva-Marie Prineas. 

Take a tour...
unnamed-4.jpg


Aπό την πρόσοψη, το μονώροφο κτίριο από τούβλα διατηρεί τη γοητεία του παρελθόντος και την καλοσχηματισμένη οροφή με κεραμίδια από τερακότα, εμπνευσμένη εν μέρει από τη βρετανική ενδουαρδιανή αρχιτεκτονική. Στο πίσω μέρος, ωστόσο, μια ψηλή διώροφη επέκταση είναι σύγχρονα επενδυμένη με λευκά βαμμένα ξύλινα βότσαλα. Είναι διαφορετικό σε ό,τι αφορά στο στιλ του, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως «δένει» μοναδικά με την αρχική κατασκευή.

«Το ζητούμενο ήταν να δημιουργήσουμε ένα οικογενειακό σπίτι που θα μεγιστοποιούσε το φυσικό φως και την θέα στον κήπο», λέει η Eva-Marie. Μια «παιδική ζώνη» στην πρόσοψη του σπιτιού, με υπνοδωμάτια για τα παιδιά της οικογένειας κι ένα ειδικά διαμορφωμένο σαλόνι, διατηρεί τα όμορφα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του κτιρίου, ενώ ο νέος χώρος διπλού ύψους είναι φωτεινός, ευάερος κι έχει σκοπό να φέρει οπτικά το εξωτερικό σκηνικό στο εσωτερικό της κατοικίας.

unnamed-3-3vCzM.jpg


Μ' ένα γρήγορο tour στους χώρους, βλέπουμε πως το καφέ σε όλες του τις αποχρώσεις διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, το αρχιτεκτονικό γραφείο επέλεξε να «παίξει» με την προσθήκη πιο ψυχρών τόνων, αλλά και playful πινελιών που χαρίζουν πιο μοντέρνο χαρακτήρα και τα εντοπίζουμε στα εντυπωσιακά έργα τέχνης και στα extras στη διακόσμηση. Plus, το λευκό στους τοίχους και τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι εξασφαλίζει ισορροπία και διαχρονικότητα.

unnamed-1-ehlSE.jpg


Σε ό,τι αφορά στη διακόσμηση, το studio κινήθηκε με βάση τη λειτουργικότητα ως προς την καθημερινότητας της οικογένειας. Επιλέχθηκαν πολυχρηστικά -ξύλινα κυρίως- έπιπλα, πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί ιδιαίτερα items: Γλυπτά σε minimal στιλ, βάζα με αποξηραμένα άνθη, artistic λεπτομέρειες - όλα συγκεντρωμένα έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτα sophisticated αποτέλεσμα.

Εκτός από τις τεράστιες συρόμενες πόρτες και τα περιστρεφόμενα παράθυρα, οι φεγγίτες αποτυπώνουν τη θέα σε ένα πανύψηλο δέντρο jacaranda. «Είναι τόσο όμορφο τον χειμώνα, όταν γυμνό από τα φύλλα του και μοιάζει σαν γλυπτό, όσο και όταν ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι», αναφέρει η σχεδιάστρια.

unnamed-2-Bch3d.jpg


Κάθε μέρος του σχεδιασμού εξετάστηκε προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της ανακαίνισής του. Διατηρήθηκε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αρχικής κατασκευής -συμπεριλαμβανομένου ενός γκαράζ που μετατράπηκε σε χώρο πισίνας-, ενώ προστέθηκαν ηλιακοί συλλέκτες και τοποθετήθηκαν δεξαμενές νερού στον κήπο.

Όλο και περισσότερο, αυτή η νοοτροπία (και η πρόσφατη ιδιότητα του αρχιτεκτονικού studio ως B-Corporation) είναι τόσο ελκυστική για τους πελάτες, ενώ παράλληλα βλέπουμε μια τάση στη zen, μινιμαλιστική όψη που εμπνέεται από τις παραθαλάσσιες κατοικίες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα παρατηρούμε και στο Alpha House.

unnamed-xa1qw.jpg


Με πληροφορίες από ELLE Decoration UK | Φωτογραφίες: Anson Smart