fbpixel

Search icon
Search
Πώς προστατεύουμε τα κατοικίδιά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες
HEALTH

Πώς προστατεύουμε τα κατοικίδιά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διευκολύνουμε τις μέρες τους στη ζέστη


Η διαχείριση των κατοικίδιων μας σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που βιώνουμε αυτήν την εποχή, απαιτεί καλό προγραμματισμό. Η παρακολούθηση των μετεωρολογικών προγνώσεων και η ανάπτυξη ενός πλάνου για ημέρες με υψηλές έως ακραίες θερμοκρασίες είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε ότι τα ζωάκια σας θα έχουν επαρκή σκιά, δροσερό περιβάλλον και κρύο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ακραία ζέστη προκαλεί σημαντικό στρες σε όλα τα ζώα, όπως και στους ανθρώπους. Υπάρχουν μερικές απλές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις τους. Είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ή των ατόμων που είναι υπεύθυνα γι' αυτά να είναι καλά προετοιμασμένοι για τα φαινόμενα καύσωνα, ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία των ζώων τους. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την παροχή σκιερών χώρων με καλό αερισμό ώστε να μεγιστοποιείται η απώλεια θερμότητας, αλλά και η τακτική πρόσβαση σε δροσερό νερό.

Don'ts

shutterstock-1914892462.jpg

1. Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας μόνο του σε κάποιο parking ούτε για ένα λεπτό! Ούτε καν με το αυτοκίνητο σε λειτουργία και το κλιματιστικό ανοιχτό. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό ενός οχήματος μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα. Το κατοικίδιό σας μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα όργανα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του.

2. Μην αγνοείτε την υγρασία. Η υψηλή υγρασία ενισχύει τον αρνητικό αντίκτυπο της υψηλής θερμοκρασίας στο κατοικίδιο ζώο σας - και σε συνδυασμό, αυτοί οι παράγοντες μεγεθύνουν τη ζώνη κινδύνου. Όταν τα ζώα λαχανιάζουν, η υγρασία από τους πνεύμονές τους εξατμίζεται και συμβάλλει στη μείωση της θερμότητας του σώματός τους. Αλλά οι συνθήκες υψηλής υγρασίας εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία και την ικανότητά τους να δροσίζονται και η θερμοκρασία του σώματός τους μπορεί να εκτοξευθεί - γρήγορα - σε επικίνδυνα ή και θανατηφόρα επίπεδα. 

3. Να είστε προσεκτικοί κατά την άσκηση του κατοικίδιου σας. Προσαρμόστε την ένταση και τη διάρκειά της ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τις πολύ ζεστές ημέρες, περιορίστε την στις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια με λευκά αυτιά, τα οποία είναι πιο επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος, και τα κατοικίδια με κοντή μύτη, τα οποία συνήθως δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Η άσφαλτος ζεσταίνεται πολύ και μπορεί να κάψει τις πατούσες του κατοικίδιου ζώου σας, γι' αυτό βγάλτε το σκύλο σας βόλτα στο γρασίδι, αν αυτό είναι δυνατόν. Έχετε πάντα μαζί σας νερό για να μην αφυδατωθεί ο σκύλος σας. 

4. Μην βασίζεστε σε έναν ανεμιστήρα. Τα κατοικίδια αντιδρούν διαφορετικά στη ζέστη από ό,τι οι άνθρωποι. (Τα σκυλιά, για παράδειγμα, ιδρώνουν κυρίως μέσω των ποδιών τους.) Και οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τα κατοικίδια ζώα τόσο αποτελεσματικά όσο τους ανθρώπους.

Dos 

shutterstock-2025132776.jpg

1. Παρέχετε άφθονη σκιά και νερό. Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας βρίσκεται έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο και άφθονο φρέσκο, κρύο νερό. Σε περιόδους καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό όταν είναι δυνατόν. Η σκιά των δέντρων και οι μουσαμάδες είναι ιδανικά, επειδή δεν εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Ένα σκυλόσπιτο δεν προσφέρει ανακούφιση από τη ζέστη -στην πραγματικότητα, την επιδεινώνει.

2. Δροσίστε το κατοικίδιό σας μέσα και έξω. Παρέχετε πάντοτε κρύο φρέσκο νερό, είτε τα κατοικίδια ζώα σας είναι μέσα είτε έξω μαζί σας.

3. Προστατέψτε το κατοικίδιό σας από την υπερθέρμανση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με ένα δροσιστικό body wrap, γιλέκο ή χαλάκι. Μουλιάστε τα σε δροσερό νερό και θα παραμείνουν δροσερά (αλλά συνήθως στεγνά) για έως και τρεις ημέρες. Αν το ζωάκι σας δεν βρίσκει τα μπάνια αγχωτικά, δείτε αν απολαμβάνει ένα δροσιστικό μπάνιο.

4. Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία. Ορισμένα σημάδια της είναι το έντονο λαχάνιασμα, τα μάτια που γυαλίζουν, ο γρήγορος καρδιακός παλμός, η δυσκολία στην αναπνοή, η υπερβολική δίψα, ο λήθαργος, ο πυρετός, η ζάλη, η έλλειψη συντονισμού, η άφθονη σιελόρροια, ο εμετός, η βαθυκόκκινη ή μωβ γλώσσα, η επιληπτική κρίση και η απώλεια των αισθήσεων.

Προσοχή: Τα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για θερμοπληξία εάν είναι πολύ ηλικιωμένα, πολύ νεαρά, υπέρβαρα, δεν έχουν συνηθίσει σε παρατεταμένη άσκηση ή έχουν καρδιακή ή αναπνευστική νόσο.

Πώς να θεραπεύσετε ένα κατοικίδιο ζώο που πάσχει από θερμοπληξία!  

Μετακινήστε το κατοικίδιό σας στη σκιά ή σε κλιματιζόμενο χώρο. Εφαρμόστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος του ή περάστε το με δροσερό (όχι κρύο) νερό. Αφήστε το να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψει παγάκια. Πηγαίνετε το ζώο απευθείας σε κτηνίατρο.

shutterstock-1820096747.jpg

Και να θυμάστε ότι και για τα αδέσποτα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, οπότε αφήνουμε σε διάφορες γωνίες τους δρόμου ή στην πυλωτή μας κουπάκια με κρύο νερό - και αν μπορούμε το ανανεώνουμε συχνά.