fbpixel

Search icon
Search
4 μοναδικές συνταγές που εξυμνούν την γευστική ταυτότητα της Μακεδονίας
MAGAZINE

4 μοναδικές συνταγές που εξυμνούν την γευστική ταυτότητα της Μακεδονίας

Παραδοσιακά πιάτα, με την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων ΝΩΜΑ από τη Lidl Ελλάς


Η μετάβαση των εποχών στη Μακεδονία έχει μια μοναδική γοητεία. Τα ζεστά μπαχαρικά, τα φρέσκα υλικά της εποχής και οι πλούσιες παραδοσιακές συνταγές ζωντανεύουν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, δημιουργώντας στιγμές που μένουν αξέχαστες. Απολαύστε αυθεντικά πιάτα της περιοχής, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση και φτιαγμένα με τα προϊόντα ΝΩΜΑ της Lidl Ελλάς, και αφήστε τη γεύση να σας ταξιδέψει στην πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της.

Γίγαντες πουρές με πιπεριά Φλωρίνης, λουκάνικο και κασέρι Μακεδονίας

glow-flavor-003.jpg

Φθινόπωρο στη Μακεδονία σημαίνει φαγητό που ψήνεται αργά στον φούρνο. Η αντίθεση γλυκού και πικάντικου στοιχείου στα καλύτερά της, σε μια συνταγή που αγγίζει την καρδιά κάθε μακεδονίτικου τραπεζιού.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
• 300 γρ. φασόλια γίγαντες
• 400 γρ. λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 καρότο ψιλοκομμένο
• 2 κλαδάκια σέλερι
• 4 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι & Πιπέρι
• 2 κ. σ. πελτές ντομάτας
• Kόκκινο κρασί 100 γρ.
• 100 γρ. κασέρι Μακεδονίας ΝΩΜΑ τριμμένο
• Φρέσκα μυρωδικά

glow-flavor-006.jpg

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπλένουμε και μουλιάζουμε τα όσπρια σε κρύο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Βράζουμε (σε νερό χωρίς να προσθέσουμε αλάτι) για περίπου 45'. Αλατίζουμε καλά και μαγειρεύουμε για ακόμη 20' ή μέχρι τα όσπρια να μαλακώσουν. Κρατάμε 500 γρ. από το νερό που βράσαμε τα όσπρια για το μαγείρεμα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά μέχρι να ψηθούν και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι. Αφαιρούμε τα λουκάνικα και βάζουμε
το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τις πιπεριές, το λάδι, αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά για περίπου 15' ή μέχρι τα λαχανικά να είναι έτοιμα. Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με κρασί. Θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο. Μεταφέρουμε τα όσπρια, τη σάλτσα με τις πιπεριές Φλωρίνης που ετοιμάσαμε, το νερό από το βράσιμο των οσπρίων και μαγειρεύουμε για ακόμη 40', στους 220 °C. Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το κασέρι Μακεδονίας και αλέθουμε σε πουρέ. Σερβίρουμε με τα λουκάνικα στην κορυφή.

Μυδοπίλαφο με νυχάκι Θεσσαλονίκης

glow-flavor-004.jpg

Τα μύδια Θερμαϊκού είναι φημισμένα, και αυτό είναι ένα κλασικό πιάτο της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να το σερβίρετε ως ένα πλούσιο κυρίως πιάτο, ως ορεκτικό ή ακόμη και για μεζέ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
• 1 κιλό μύδια καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα                                                                                                     • 300 γρ. ρύζι ΝΩΜΑ νυχάκι Θεσσαλονίκης
• 120 γρ. λευκό κρασί
• 800 γρ. νερό ζεστό
• 2 πιπεριές ψιλοκομμένες                                                                                                             • Φρέσκα μυρωδικά

glow-flavor-005.jpg

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Θα χρησιμοποιήσουμε μια άνετη κατσαρόλα για να ετοιμάσουμε το μυδοπίλαφο. Βάζουμε σε αυτήν το λάδι, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, με το καπάκι κλειστό για περίπου 10', μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και τα αφήνουμε για 3'-4', μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμισθεί. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 7'. Προσθέτουμε τα μύδια, τις πιπεριές, φρέσκα μυρωδικά και το αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 7' ή μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο στην κορυφή.

Μοσχαράκι σε Ξινόμαυρο με χυλοπίτες και φέτα Μακεδονίας

glow-flavor-002.jpg

Το κρασί κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινή τοπική γαστρονομία. Μια κλασική συνταγή όπου το κρέας λιώνει στο στόμα και οι χυλοπίτες απορροφούν κάθε σταγόνα της νοστιμιάς, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία σε κάθε μπουκιά.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
• 600 γρ. μοσχαράκι ψιλοκομμένο
•3+3 κ.σ.ελαιόλαδο
• 200 γρ. πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες                                                                                      • 2 καρότα τριμμένα
• 200 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο
• Αλάτι & Πιπέρι
• 100 γρ. πελτές ντομάτας
• 2 κ. σ. αλεύρι
• 750 ml κόκκινο κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 100 γρ. βούτυρο
• 300 γρ. χυλοπίτες
Για το σερβίρισμα

• 400 γρ. φέτα Μακεδονίας ΝΩΜΑ θρυμματισμένη

glow-flavor-007.jpg

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα για να ετοιμάσουμε το μοσχαράκι. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο(3κουταλιές)και,ότανζεσταθεί καλά, τοποθετούμε μέσα το μοσχαράκι
και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμο, αδειάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στο πλάι μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο ίδιο σκεύος. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πράσο, το σέλερι, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μοσχαράκι, το αλεύρι, μαγειρεύουμε για λίγο, προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης, κλείνουμε με καπάκι και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 2 ώρες.
Όταν το μοσχαράκι είναι έτοιμο, βράζουμε τις χυλοπίτες 2' λιγότερο από τον χρόνο που προτείνει η συσκευασία. Στραγγίζουμε, μεταφέρουμεστομοσχαράκικαι μαγειρεύουμε για ακόμη 10'. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα στην κορυφή.

Αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης με τσίπουρο Μακεδονίας

glow-flavor-001.jpg

Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη είναι γλυκό και καμιά συνταγή δεν το εκφράζει καλύτερα από το παλιό, καλό Αρμενοβίλ. Η μοναδική κρέμα, πλούσια και αφράτη, εμπλουτίζεται με το γευστικά εκρηκτικό τσίπουρο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
• 40 γρ. τσίπουρο Μακεδονίας ΝΩΜΑ                                                                                             • 500 γρ. φυτική σαντιγί (πολύ κρύα)
• 400 γρ. (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
• 100 γρ. μπεζέδες (τους αγοράζουμε έτοιμους από ζαχαροπλαστείο), σπασμένοι σε κομμάτια
• 2 παστέλια ψιλοκομμένα
• 200 γρ. γλυκό του κουταλιού σύκο σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα

• 1 παστέλι σε κομμάτια                                                                                                                    • Φρούτα του δάσους

glow-flavor-008.jpg

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε ένα μπολ βάζουμε το τσίπουρο, τη φυτική κρέμα, το ζαχαρούχο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία κρέμα σαν σφιχτό γιαούρτι. Προσθέτουμε το παστέλι, τους μπεζέδες, το γλυκό του κουταλιού σύκο, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σε φόρμα (προετοιμασμένη με λαδόκολλα) και αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

Σερβίρουμε το Αρμενοβίλ με το παστέλι και τα φρούτα του δάσους -κατά προτίμηση μπλε μύρτιλα- στην κορυφή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ - POV STUDIO

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025