fbpixel

Search icon
Search
Κατοικίδια & Διατροφή: Τι είναι οι κλινικές δίαιτες και σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστούν;
HEALTH

Κατοικίδια & Διατροφή: Τι είναι οι κλινικές δίαιτες και σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστούν;

Η εταιρία Josera δίνει την απάντηση και πληροφορεί τους pet parents για όσα οφείλουν τα γνωρίζουν


Τα κατοικίδια είναι η καλύτερη συντροφιά του ανθρώπου και η φροντίδα αυτών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η διατροφή τους είναι ένα μεγάλο ζήτημα από μόνο του κι εξαρτάται από διάφορα κριτήρια. Ποια είναι αυτά; Μεταξύ άλλων, το βάρος και το είδος του κατοικίδιου, την κατάσταση της υγείας τους και την ηλικία τους. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές του κτηνίατρου είναι πολύτιμες ώστε να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.

Και κάπως έτσι, πληροφορούμαστε για τον όρο που ακούει στο όνομα «κλινική δίαιτα». Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται για τα κατοικίδια; Απαντήσεις στα ερωτήματα των pet parents δίνει η Josera, η εταιρία που εξειδικεύεται στις τροφές των κατοικίδιων. Μάλιστα, η Josera Help, είναι η πρώτη σειρά με φυσικές κλινικές δίαιτες για κατοικίδια.

Τι είναι, τελικά, οι κλινικές δίαιτες;

211026-butkiewicz-57-1.png


Οι κλινικές δίαιτες είναι σχεδιασμένης για να καλύπτουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες για ορισμένες ιατρικές παθήσεις σκύλων και γατών. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να έχουν διαγνωστεί μ' ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή μια πάθηση πριν ο κτηνίατρος μπορεί, στο πλαίσιο του θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης, να συστήσει τη χρήση αυτών των διαιτών.

Η σωστή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των κατοικίδιων μας είναι σημαντική για την υγεία και την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους. Οι περισσότεροι κτηνίατροι υποστηρίζουν την εφαρμογή κλινικών διαιτών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι δίαιτες χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο λόγο, πάντα με τη συμβουλή των κτηνιάτρων, καθώς το κατοικίδιό σας μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή να αισθανθεί αδιαθεσία εάν τρέφεται με μια Κλινική Δίαιτα που δεν κρίνεται απαραίτητη για την υγεία του. Όλες τους έχουν βασιστεί σε επιστημονικά ευρήματα και μελέτες προκειμένου να προσφέρουν αποδεδειγμένα οφέλη στη ζωή των κατοικίδιων ζώων μας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές θεραπείες που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής.

Γιατί το κατοικίδιό μου μπορεί να χρειάζεται κτηνιατρική δίαιτα;

jos-cat-3.jpg


Οι κλινικές δίαιτες διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Τα είδη των καταστάσεων ή ασθενειών για τις οποίες θα μπορούσε να συσταθεί μια τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι μια παροδική γαστρεντορολογική διαταραχή, ευαίσθητα στομάχια ή ακόμα και χρόνια κολίτιδα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η υγεία του ουροποιητικού συστήματος, ιδίως σε γάτες που παρουσιάζουν διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος ή κρυστάλλους που μπορεί να συσσωρεύονται στο ουροποιητικό τους σύστημα. Αυτές οι δίαιτες είναι φτιαγμένες είτε για να διαλύουν αυτούς τους κρυστάλλους είτε για να βοηθούν στη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου υγιών μετάλλων κι ενός υγιούς pH.

Όταν το ζώο έχει νεφροπάθεια, θα χρειαστεί ειδικές διατροφικές απαιτήσεις που καλύπτονται από μια κλινική δίαιτα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νεφρά δεν εργάζονται υπερβολικά σκληρά και ότι οι πρωτεΐνες έχουν ρυθμιστεί για να υποστηρίζουν τη βέλτιστη νεφρική λειτουργία. Κάποιες Κλινικές Δίαιτες έχουν λειτουργίες υποστήριξης του ήπατος και αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλότερες σε ορισμένα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. 

Άλλες δίαιτες συστήνονται για απώλεια βάρους, αρθρίτιδα, ορισμένες μορφές δερματικών παθήσεων κι ευαίσθητα στομάχια. Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης, γι' αυτό μην αμελείτε τις τακτικές εξετάσεις κι επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Υπάρχει χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή τους;

190608-kretschmer-cooper-40.jpg


Οι κλινικές δίαιτες παρέχουν προσαρμοσμένη διατροφή για την υποστήριξη διαγνωσμένων ιατρικών καταστάσεων ή κατοικίδιων που αναρρώνουν από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κατοικίδιό σας μπορεί, πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας, να μη χρειάζεται να τις χρησιμοποιεί εφόρου ζωής. Ωστόσο, ορισμένα κατοικίδια έχουν υποκείμενες παθήσεις που απαιτούν δια βίου αλλαγές στη διατροφή τους. Κατόπιν σύστασης του κτηνιάτρου σας, συνδυάζοντας μια συνταγογραφούμενη δίαιτα μ' ένα σχέδιο ιατρικής διαχείρισης, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής του pet σας.

Info: Facebook: @josera.hellas, Instagram: @josera_petfood_gr