fbpixel

Search icon
Search
Ποιοι συνδυασμοί συστατικών είναι απαγορευτικοί στους κανόνες του skincare;
FACE & BODY

Ποιοι συνδυασμοί συστατικών είναι απαγορευτικοί στους κανόνες του skincare;

Η επιδερμίδα μας έχει όρια και δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε


Αν κάτι κάνει ξεκάθαρο τη νέα εποχή του skincare, είναι πως τα δραστικά συστατικά έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν αρκεί πια μια κρέμα «για όλους τους τύπους δέρματος» και η ρουτίνα γίνεται πιο στοχευμένη και προσωποποιημένη από ποτέ. Ρετινόλη, βιταμίνη C, νιασιναμίδη, οξέα - το skincare μετατρέπεται σε μικρό χημικό εργαστήριο. Το layering προϊόντων, έχει γίνει σχεδόν ιεροτελεστία. Όλοι θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δυνατά χαρτιά κάθε serum και κάθε essence, να στοχεύσουμε τα σημάδια, τα σπυράκια, τη θαμπάδα, τις ρυτίδες... τα πάντα. Όμως, στην προσπάθεια αυτή να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα, ξεχνάμε κάτι κρίσιμο: δεν ταιριάζουν όλα με όλα.

Σε ποιους συνδυασμούς λέμε αυτομάτως όχι;

Ρετινόλη και οξέα 

shutterstock-2599981261.jpg

ρετινόλη και τα οξέα (AHA/BHA) είναι δύο από τα πιο ισχυρά όπλα στην περιποίηση του δέρματος, αλλά μαζί δε λειτυοργούν σωστά. Η ρετινόλη επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων, μαλακώνει τις λεπτές γραμμές και βελτιώνει τη συνολική υφή της επιδερμίδας, ενώ τα AHA και τα BHA απολεπίζουν, καθαρίζουν τους πόρους και φωτίζουν τον τόνο του δέρματος. Όταν όμως συνδυάζονται στην ίδια ρουτίνα, το αποτέλεσμα είναι συχνά ένα δέρμα ταλαιπωρημένο, ερεθισμένο και με διαταραγμένο φραγμό. Ο λόγος; Και οι δύο ομάδες είναι εξαιρετικά δραστικές και μπορούν να «ξεγυμνώσουν» την επιδερμίδα όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Το πιο ασφαλές είναι να τις εναλλάσσετε: για παράδειγμα, ρετινόλη ένα βράδυ, οξέα το επόμενο. Ή, αν είστε πιο προχωρημένοι και το δέρμα σας το αντέχει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα οξέα το πρωί (πάντα με αντηλιακό) και τη ρετινόλη το βράδυ.

Βιταμίνη C και Νιασιναμίδη 

brands-cabana.jpeg
Photo: Pinterest

O συνδυασμός βιταμίνης C με νιασιναμίδη είναι ίσως ο πιο παρεξηγημένος του skincare κόσμου. Για χρόνια κυκλοφορούσε η άποψη ότι αυτά τα δύο συστατικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί, βασισμένη σε παλαιότερες έρευνες. Σήμερα όμως, με τις νέες τεχνολογίες και σταθεροποιημένες μορφές και των δύο, η προσέγγιση έχει αλλάξει. Όλο και περισσότερες φόρμουλες περιέχουν και τα δύο συστατικά. Πότε γίνεται πρόβλημα; Κυρίως όταν αναμειγνύετε μόνη σας προϊόντα με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ή ασταθείς μορφές βιταμίνης C (όπως καθαρό ασκορβικό οξύ) με νιασιναμίδη σε ποσοστά πάνω από 10%. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει ερεθισμός ή απλά η δράση να μην είναι αυτή που περιμένατε. Η λύση είναι να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά: αν η σύνθεση έχει σχεδιαστεί για να περιέχει και τα δύο, μπορείτε να την εμπιστευτείτε. Αν όμως χρησιμοποιείτε ξεχωριστά serums, φροντίστε να τα εφαρμόζετε με χρονική απόσταση ή σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας.

SPF και έλαια 

lipsi-2025-07-18t213329649.jpeg
Photo: Pinterest

Tα έλαια προσώπου έχουν κερδίσει φανατικό κοινό και όχι άδικα. Προσφέρουν άμεση ενυδάτωση, λάμψη και μια αίσθηση πολυτέλειας στη ρουτίνα. Όμως, όταν μπαίνουν πάνω ή κάτω από το αντηλιακό, τα πράγματα περιπλέκονται. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ο ερεθισμός ή η αλληλεπίδραση των συστατικών, αλλά η μηχανική αλλοίωση της αντηλιακής προστασίας. Τα περισσότερα SPF, ειδικά τα χημικά, είναι ευαίσθητα στη σειρά εφαρμογής και στη σταθερότητα του φιλμ που σχηματίζουν στην επιδερμίδα. Αν εφαρμόσετε λάδι πριν το αντηλιακό, μπορεί να μειωθεί η πρόσφυση και να «γλιστρήσει» το προϊόν από την επιφάνεια του δέρματος. Αν βάλετε λάδι από πάνω, διαλύετε το φιλμ προστασίας και ρισκάρετε άνισο ή μειωμένο SPF. 

Βιταμίνη C και AHA/BHA 

shutterstock-2456059997.jpg

H βιταμίνη C είναι από μόνη της ένα όξινο και δραστικό συστατικό, οπότε όταν μπαίνει στην ίδια ρουτίνα με AHA ή BHA, το αποτέλεσμα είναι συνήθως… too much. Αν και θεωρητικά δεν υπάρχει «χημική απαγόρευση» στον συνδυασμό τους, στην πράξη μπορεί να προκύψει υπερβολική απολέπιση, ερεθισμός, αίσθημα καύσου ή ακόμα και ξεφλούδισμα. Ειδικά σε δέρματα με ευαισθησία ή σε ρουτίνες που χρησιμοποιούνται καθημερινά, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε καθαρό ασκορβικό οξύ σε μορφή serum (που έχει ήδη χαμηλό pH), η προσθήκη και οξέων απολέπισης μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο την ισορροπία του δέρματος ή και να επηρεάσει τη σταθερότητα της βιταμίνης C.