fbpixel

Search icon
Search
Πίνακες κλεμμένοι από τους Ναζί δόθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από τους Εβραίους ιδιοκτήτες του
ARTS & CULTURE

Πίνακες κλεμμένοι από τους Ναζί δόθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου από τους Εβραίους ιδιοκτήτες του

80 χρόνια μετά τη λεηλασία τους από μια εβραϊκή οικογένεια κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, δύο πίνακες του 17ου αιώνα έχουν επιστραφεί στους κληρονόμους των νόμιμων ιδιοκτητών τους


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί έκλεψαν δύο πίνακες του 17ου αιώνα από μια εβραϊκή οικογένεια στη Γαλλία. Αφού πέρασαν δεκαετίες στο Λούβρο, τα έργα τέχνης επιστράφηκαν πρόσφατα στους κληρονόμους των ιδιοκτητών - οι οποίοι αποφάσισαν να τα δωρίσουν πίσω στο μουσείο του Παρισιού. Τώρα εκτίθενται στο Λούβρο ως μέρος μιας νέας έκθεσης για τη λεηλατημένη από τους Ναζί, τέχνη.

Οι δύο πίνακες, "Still Life with Ham" του Ολλανδού καλλιτέχνη Floris van Schooten και "Food, Fruit and Glass on a Table" του Peter Binoit από τη Γερμανία, εκτίθενται μαζί με ιστορικά έγγραφα που δίνουν πληροφορίες για τους Javals - την οικογένεια που τους κατείχε μέχρι το 1944. Το 1944, οι Ναζί έκλεψαν τους δύο πίνακες από μια παριζιάνικη έπαυλη που ανήκε στη Mathilde Javal, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένα μέλη της οικογένειας Javal κρύφτηκαν ή πολέμησαν στην αντίσταση. Πέντε απελάθηκαν από τη Γαλλία και δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς.

still-life-with-ham-met-dt2130.jpg
Still Life with Ham


Η Mathilde Javal επέζησε του πολέμου και αργότερα υπέβαλε επίσημο αίτημα επιστροφής. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκών πληροφοριών σχετικά με την ιδιοκτησία, καθώς και τα λάθη στην ορθογραφία των ονομάτων και των διευθύνσεων, εμπόδισαν την επιστροφή των πινάκων, σύμφωνα με το Λούβρο. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, μια ομάδα επαγγελματιών γενεαλογίας συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για να διερευνήσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες έξι πινάκων στο πρόγραμμα ανάκτησης του Εθνικού Μουσείου – συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων έργων. Η έρευνα διεξήχθη δωρεάν.

Οι κληρονόμοι παρέδωσαν τα έργα στο Λούβρο σε μια τελετή στις αρχές Ιουνίου, στην οποία παρευρέθηκαν 48 από τους απογόνους των Javals. Είναι «καθήκον μνήμης απέναντι στην οικογένειά μου, που έπεσε θύμα ληστείας και δίωξης, η ιστορία της οποίας μιλάει στις σημερινές γενιές», δήλωσε μία από αυτές, η Μαριόν, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη.

Οι «χαμένοι» πίνακες των Ναζί

0000134989-og.jpg
Food, Fruit and Glass on a Table

Οι Ναζί έκλεψαν περίπου 650.000 έργα τέχνης μεταξύ 1933 και 1945, «πολλά από εβραϊκές οικογένειες που συνελήφθησαν και στη συνέχεια σκοτώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», όπως έγραψε πέρυσι ο Bobby Caina Calvan του Associated Press. «Μερικά από τα κλεμμένα κομμάτια δημιουργήθηκαν από μερικούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Van Gogh, Picasso και Chagall. Μετά το τέλος του πολέμου, περίπου 61.000 έργα ανακτήθηκαν από τη Γερμανία και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, 45.000 από τα οποία έχουν επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με το Λούβρο. Το AFP αναφέρει ότι το μουσείο εξακολουθεί να κατέχει περίπου 1.600 από αυτά τα έργα.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες προσπάθειες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από τους απογόνους εβραϊκών οικογενειών ήταν επιτυχείς. Πριν από λίγους μήνες, ένας πίνακας του 16ου αιώνα που είχε κλαπεί από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ναζί επιστράφηκε στον κληρονόμο του αρχικού ιδιοκτήτη, έναν Ολλανδοεβραίο έμπορο τέχνης.