fbpixel

Search icon
Search
Oι νέες πολυαναμενόμενες εκθέσεις τέχνης από τώρα μέχρι και τον χειμώνα στην Ευρώπη
ARTS & CULTURE

Oι νέες πολυαναμενόμενες εκθέσεις τέχνης από τώρα μέχρι και τον χειμώνα στην Ευρώπη

Μια ματιά στον artful κόσμο των μεγαλύτερων μητροπόλεων στον κόσμο


Στις καλύτερες γκαλερί και τους κορυφαίους δημόσιους χώρους της Ευρώπης, νέοι και σημαντικοί καλλιτέχνες προσελκύουν πρωτοφανή πλήθη, πυροδοτούν παθιασμένες συζητήσεις και προκαλούν virality στο διαδίκτυο. Έχοντας αυτό κατά νου, συγκεντρώσαμε μια συλλογή από τις πιο εξαιρετικές, can't miss εκθέσεις που θα γοητεύσουν τους λάτρεις της τέχνης από όπου και αν προέρχονται - από τώρα κι έως το τέλος του 2024.

Άμστερνταμ | Marina Abramović

marina-abramovic-the-house-with-the-ocean-view-2002.jpg

Η αναδρομική έκθεση της Marina Abramović στο Stedelijk Museum παρουσιάζει πάνω από 60 έργα που καλύπτουν πέντε δεκαετίες, παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτής της πρωτοπόρου της performance art. Χρησιμοποιώντας το σώμα της ως μέσο, η Abramović προσκαλεί τους επισκέπτες να ασχοληθούν με φωτογραφίες, βίντεο, γλυπτά και ζωντανές επανεκτελέσεις εμβληματικών έργων, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο από τις performances.

Info: Stedelijk Museum, έως 14 Ιουλίου 2024

Βαρκελώνη | The European Nomadic Biennial — Manifesta 15

3hsxicclqic54cijvjexkuiebvompg-metatwfuawzlc3rhihnldxmgmjaymy5wbmc.png

Η "Manifesta", που πραγματοποιείται φέτος στη Βαρκελώνη, σε διάστημα τριών μηνών, είναι μια ευρωπαϊκή μπιενάλε σύγχρονου πολιτισμού και ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά προγράμματα στην Ευρώπη. Θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών προσφορών σε όλη την πόλη, εστιάζοντας στην κοινωνική αλλαγή μέσω της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

Info: Various locations and exhibitions, 8 Σεπτεμβρίου με Νοέμβριο του 2024

Βασιλεία | When We See Us — A Century of Black Figuration in Painting

3-bn47J.jpg

Από το Zeitz MOCAA στο Cape Town της Νότιας Αφρικής, το Kunstmuseum της Βασιλείας παρουσιάζει μια πρωτοποριακή έκθεση με 156 καλλιτέχνες, αναδεικνύοντας έναν αιώνα μαύρης παραστατικής ζωγραφικής σε έξι θεματικές κατηγορίες. Εμπνευσμένη από την ταινία της Ava DuVernay «Όταν μας βλέπουν», η έκθεση μετατοπίζει την κοινή οπτική γωνία, δίνοντας έμφαση στη βιωμένη πραγματικότητα των καλλιτεχνών ως υποκειμένων της τέχνης τους, και φέρνει στο επίκεντρο τις ποικίλες αφηγήσεις εντός της μαύρης παραστατικής ζωγραφικής τα τελευταία 100 χρόνια.

Info: Kunstmuseum Basel, Έως 27 Οκτώβρη 2024

Βερολίνο | Nancy Holt — Circles of Light

nancy-holt-gropius-bau-berlin.jpg

Με το "Circles of Light", η Nancy Holt εργάζεται με φυσικό και τεχνητό φως για να διερευνήσει την προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας στη Γη. Η έκθεση καλύπτει 25 χρόνια κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, φωτογραφιών, ηχητικών έργων, ποίησης από σκυρόδεμα, γλυπτών, εγκαταστάσεων, σχεδίων και τεκμηρίωσης.

Info: Gropius Bau, Έως 21 Ιουλίου 2024

Κοπεγχάγη | Roni Horn

aka-roni-horn-1600x1200.jpg

Στην πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Roni Horn στις σκανδιναβικές χώρες, τα έργα του σημαντικού καλλιτέχνη παρουσιάζονται παράλληλα με εμβληματικές ταινίες, αποκαλύπτοντας διακριτικά κρυφά νοήματα, μυστικά μηνύματα και ερωτικά σήματα. Γνωστός για τους συμπαγείς γυάλινους κυλίνδρους του με τις στρογγυλεμένες άκρες, τα γλυπτά του Horn παίζουν με τη διαφάνεια, παρουσιάζοντας μια αλληλεπίδραση μεταξύ στερεότητας και απροσδιοριστίας ανάλογα με την οπτική γωνία του θεατή.

Info: Louisiana Museum of Modern Art, Έως 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λονδίνο | Yoko Ono — Music of the Mind

511b4zrhjl-ac-uf10001000-ql80.jpg

Η Tate Modern παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου με το πρωτοποριακό έργο της Yoko Ono. Με περισσότερα από 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων διδασκαλίας, illustration, ταινιών και φωτογραφιών, η έκθεση αποκαλύπτει τη ριζοσπαστική προσέγγιση της Ono στη γλώσσα, την τέχνη και τη συμμετοχή, που συντονίζεται με την παρούσα στιγμή.

Info: Tate Modern, Έως 1 Σεπτεμβρίου 2024

Μόναχο | Andy Warhol and Keith Haring — Party of Life

xoris-titlo-JRCss.jpg

Η πρωτοποριακή έκθεση "Party of Life" είναι η πρώτη παγκοσμίως ολοκληρωμένη παρουσίαση των Andy Warhol και Keith Haring. Εξερευνώντας τη φιλία τους, την καλλιτεχνική τους ταυτότητα και το περιεκτικό τους ήθος μέσα από τον φακό του MTV, των disco, του voguing, του hip-hop, του New Wave και του graffiti, η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 120 έργα, συνεργασίες και αντικείμενα από το πολιτιστικό τοπίο της δεκαετίας του '80.

Info: Museum Brandhorst, 28 Ιουνίου 2024 - 26 Ιανουαρίου 2025

Παρίσι | Le Monde comme il va

pinault-colletion-le-monde-comme-il-va-11h45-bd-14.jpg

Το Bourse de Commerce φιλοξενεί μια έκθεση με εμβληματικά έργα από τη συλλογή Pinault με θέμα "Le monde comme il va" (Ο κόσμος όπως πάει), αποτυπώνοντας την ταραχώδη φύση των σημερινών γεγονότων. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι Maurizio Cattelan, Cindy Sherman, Luc Tuymans και άλλοι, προσφέροντας μια βαθιά εξερεύνηση των κοινωνικών προκλήσεων και πολυπλοκότητας.

Info: Έως 2 Σεπτεμβρίου 2024


Κεντρική φωτογραφία: Roni Horn