fbpixel

Search icon
Search
Συνελήφθη ακτιβίστρια για επίθεση σε πίνακα του Claude Monet στο Μουσείο Orsay στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Συνελήφθη ακτιβίστρια για επίθεση σε πίνακα του Claude Monet στο Μουσείο Orsay στο Παρίσι

Η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της έρευνας, σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού


Η δράση της γυναίκας, μέλους της "Riposte Alimentaire" (Food Response) -μιας ομάδας περιβαλλοντικών ακτιβιστών και υπερασπιστών της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων- είναι η τελευταία σε μια σειρά διαμαρτυριών με στόχο να επιστήσει την προσοχή στην υπερθέρμανση του πλανήτη, «καταστρέφοντας» την τέχνη. Η ομάδα δήλωσε ότι σκοπός της είναι να δείξει πώς το πεδίο θα φαίνεται «κατεστραμμένο από τις φλόγες και την ξηρασία» το έτος 2100, εάν δεν ληφθούν περισσότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

monet-painting-poppy-fields-coquelicots-1873-dorsay-800-2x1.jpg


Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, η γυναίκα -που συστήνεται ως «στρατευμένη πολίτης»- φαίνεται να τοποθετεί μια κόκκινη αφίσα αίματος πάνω από τον πίνακα "Coquelicots" (Poppy Field) του Claude Monet, ενός Γάλλου ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη. Στο βίντεο εξήγησε πως η αφίσα που καλύπτει το έργο του Monet παραπέμπει «στην εφιαλτική εικόνα που μας περιμένει αν δεν τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτική λύση. Αυτός ο εφιαλτικός πίνακας μπροστά μας, αυτό μας περιμένει αν δεν εφαρμοστεί καμία εναλλακτική! Στους +4°C, είναι η κόλαση που μας περιμένει», φώναζε η ίδια.

une-militante-de-riposte-alimentaire-s-est-attaquee-ce-samedi-1er-juin-2024-a-un-tableau-de-claude-monet-au-musee-d-orsay-1874707.jpg


Ο πίνακας του Monet, που ολοκληρώθηκε το 1873, απεικονίζει ανθρώπους με ομπρέλες να περπατούν σε ένα ανθισμένο χωράφι γεμάτο παπαρούνες και αποτελεί μέρος μιας ειδικής έκθεσης του Musée d'Orsay που ονομάζεται "Paris 1874, Inventing Impressionism" που περιλαμβάνει 130 έργα 31 καλλιτεχνών. Ένας εμπειρογνώμονας αποκατάστασης εξέτασε τον πίνακα, ο οποίος δεν υπέστη μόνιμες ζημιές, δήλωσε στο AFP το Musée d'Orsay, προσθέτοντας ότι είχε τοποθετηθεί ξανά στον τοίχο. «Το μουσείο θα υποβάλει μήνυση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ποια είναι η Riposte Alimentaire;

1444x920-deux-activistes-qui-participent-a-la-campagne-riposte-alimentaire-ont-jete-de-la-soupe-sur-le-tableau-de-monet-au-musee-des-beaux-arts-a-lyon.webp

Η Food Riposte είναι μία από τις πολλές περιβαλλοντικές ομάδες ακτιβιστών που έχουν στόχο διάσημα έργα τέχνης και οργανώνουν διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη με εκκλήσεις για περιβαλλοντικές δράσεις και προστασία από περαιτέρω ζημιές. Η οργάνωση αγωνίζεται για την επίτευξη μιας οικολογικής και κοινωνικής νίκης μέσω της καθιέρωσης μιας βιώσιμης επισιτιστικής κοινωνικής ασφάλισης. Το Food Fight Back είναι μία από τις 12 καμπάνιες του διεθνούς δικτύου A22. Όλες οι εκστρατείες του δικτύου A22 λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους για προσλήψεις, κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για το Κλίμα.

Τον Ιανουάριο του 2024, ξεκίνησε η εκστρατεία Food Response για να αναγκάσει την κυβέρνηση να δράσει και να δημιουργήσει μια βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση τροφίμων. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι μια ζωτικής σημασίας κάρτα τροφίμων αξίας 150 ευρώ το μήνα ανά άτομο για αγορά εγκεκριμένων προϊόντων διατροφής, συμφωνίες προϊόντων κ.ά.

Όπως αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους, «Αυτό που θα κάνουμε τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα της ανθρωπότητας. Το γνωρίζουμε, το έχει πει η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος) και άλλοι όπως ο Sir David King. Αν δεν αρχίσουμε να δρούμε πραγματικά τώρα, τότε σε μερικές εκατοντάδες ημέρες το συλλογικό μας μέλλον δεν θα είναι πλέον στα χέρια μας. Θα εξαρτηθεί από κλιματικά φαινόμενα επί των οποίων δεν θα έχουμε πλέον κανέναν έλεγχο, και τα οποία θα καταστρέψουν δισεκατομμύρια ζωές και θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές των μελλοντικών γενεών».

Με πληροφορίες από: ripostealimentaire.fr