fbpixel

Search icon
Search
Anne Hidalgo: Η Δήμαρχος που μαγνητίζει τα βλέμματα στη Γαλλία και μεταμορφώνει το Παρίσι
PEOPLE & MOMENTS

Anne Hidalgo: Η Δήμαρχος που μαγνητίζει τα βλέμματα στη Γαλλία και μεταμορφώνει το Παρίσι

Οι αλλαγές στη γαλλική πρωτεύουσα, η πρωτιά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες


Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ήδη ξεκινήσει και οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου ετοιμάζονται για το μεγάλο «ραντεβού» στο Παρίσι, που θα αποτελέσει πόλο έλξης το επόμενο διάστημα. Η γαλλική πρωτεύουσα μαγνητίζει τα βλέμματα και μετά από καιρό, μοιάζει να ανακτά τη λάμψη της, την ώρα που υπάρχει ένα πρόσωπο που κρύβεται πίσω από όλο αυτό το glow up.

Η Anne Hidalgo, είναι μία γυναίκα που -αν μη τι άλλο- ξέρει να παλεύει και να δίνει τις δικές της μάχες σε όλα τα επίπεδα και είτε συμφωνεί κανείς με την ιδεολογία της, είτε όχι, είναι σίγουρο πως δείχνει το δρόμο κι αποτελεί πρότυπο για πολλούς λόγους. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε ποια είναι πραγματικά η Σιδηρά Κυρία του Παρισιού...

Ένα πρόσωπο με μεγάλη δυναμική!

Who is who

shutterstock-2467797735.jpg

Γεννήθηκε το 1959 στο Σαν Φερνάντο της Ανδαλουσίας κι όταν ήταν μόλις 1.5 ετών, η οικογένειά της πήρε την απόφαση να αφήσει την Ισπανία του Franco και να μετακομίσει στη Γαλλία, επιλέγοντας την εργατική συνοικία της Λιόν. Πήραν τη γαλλική υπηκοότητα το 1973, όταν η Anne ήταν 14 ετών και κάπως έτσι, έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Σε μία πιο αισιόδοξη επόμενη μέρα, σε ένα πιο λαμπερό μέλλον. «Δεν είμαι από εκείνους που γεννιούνται μέσα στα κέντρα της εξουσίας. Είχα την ευκαιρία να επωφεληθώ από τις υποσχέσεις της γαλλικής δημοκρατίας για πραγματική ισότητα μέσω των σχολείων. Σήμερα παρατηρώ με θλίψη μου ότι αν φθάναμε τώρα, υπό τις ίδιες συνθήκες στη Γαλλία, δε θα είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες», έχει πει σε συνέντευξή της. Αυτή είναι η δική της αλήθεια, η δική της πραγματικότητα.

Διαθέτει έντονο χαρακτήρα και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη, ενώ από νεαρή ηλικία έδειξε έτοιμη να κοιτάξει στα μάτια οποιονδήποτε βρισκόταν απέναντί της. Το 2001, εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χρίστηκε πρώτη αναπληρώτρια του σοσιαλιστή δημάρχου, Bertrand Delanoë. Μετά από δύο θητείες στο πλευρό του, τον διαδέχθηκε ως δήμαρχος το 2014 κι έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που ανέλαβε τη δημαρχία στο Παρίσι, ενώ συνέχισε να γράφει τη δική της ιστορία, καθώς το 2020 εξασφάλισε την επανεκλογή της, με τους Σοσιαλιστές να συνεργάζονται με τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές κι άλλους αριστερούς στο Παρίσι. Τίποτα -ωστόσο- δεν ήταν εύκολο γι' αυτήν... Θέλησε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές -και το έκανε- στην πόλη και βρήκε απέναντί της μία μερίδα του κόσμου που είχε υιοθετήσει πολύ συγκεκριμένες συνήθειες και αδυνατούσε να τις αποχωριστεί. Η Anne Hidalgo όμως επέμεινε και βήμα-βήμα η γαλλική πρωτεύουσα προχωρά και εξελίσσεται.

Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις

shutterstock-763701658.jpg

Υπάρχουν οι πολιτικοί που μοιάζουν έτοιμοι να σταθούν απέναντι από οποιονδήποτε, προκειμένου να υλοποιήσουν τις σκέψεις και τις υποσχέσεις τους και υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν ένα step back, όταν συναντούν στο δρόμο τους συγκεκριμένα εμπόδια - μικρά ή μεγάλα. Η Hidalgo είναι μία γυναίκα που έχει μία αρκετά μεγάλη ανησυχία για το περιβάλλον και πήρε την -δύσκολη- απόφαση να ακολουθήσει μία σειρά από αμφιλεγόμενες πολιτικές με φόντο το εν λόγω topic, όπως η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ εκμεταλλεύτηκε ακόμη και το lockdown του Covid19 για να εφαρμόσει τα σχέδιά της για νέους ποδηλατόδρομους στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ίδια κι οι συνεργάτες της περιόρισαν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα στο Παρίσι, αύξησαν το κόστος στάθμευσης για τα μη ηλεκτρικά σκούτερ και τις μοτοσικλέτες κι ανακοίνωσαν της απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν με πετρέλαιο μέχρι το 2024.

Οι παραπάνω αποφάσεις προκάλεσαν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις, με την ίδια να απαντά πως: «Με στιγματίζουν ως "πολέμια των αυτοκινήτων", όταν στην πραγματικότητα είμαι πολέμια της ρύπανσης». Προχώρησε σε αλλαγές που αφορούσαν τα ΜΜΜ του Παρισιού, τη στέγαση, τις θέσεις εργασίας και τον δημόσιο χώρο, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να ζουν χωρίς μεγάλες, ρυπογόνες μετακινήσεις και σε πολλές τοποθετήσεις της, στάθηκε στο γεγονός πως το Παρίσι ήταν η πόλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφόρηση στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο. Ωστόσο, οι Παριζιάνοι δεν ήταν έτοιμοι για όλο αυτό ή τουλάχιστον, αυτό αποδείχθηκε στην πορεία κι αρκετοί κατηγόρησαν την Hidalgo ότι έκανε την πρωτεύουσα λιγότερο εύχρηστη και τη διαβίωση σε αυτή, λιγότερο ευχάριστη. Το hashtag #SaccageParis εξελίχθηκε σε trend στα social media και χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αναδειχθεί η αποτυχημένη δενδροφύτευση κι η αποτυχία της δημιουργίας των ποδηλατοδρόμων, με την δήμαρχο να δέχεται ισχυρά χτυπήματα. Και πάλι όμως, η ίδια δεν άλλαξε τακτική. Ο στόχος της παρέμενε ίδιος. Το περιβάλλον και η ατμοσφαιρική ρύπανση την απασχολούν ιδιαίτερα και τώρα, το δείχνει ξανά...

Η υπόσχεση και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

shutterstock-2141940319.jpg


Το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήδη, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, πολλά βλέμματα στρέφονται στη γαλλική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, η Anne Hidalgo προσπαθεί να αποδείξει πως τα νερά του Σηκουάνα είναι καθαρά και κάπως έτσι, την είδαμε να δεσμεύεται δημόσια πως θα κολυμπήσει στα νερά του ποταμού. Αυτό επρόκειτο να συμβεί στις 23 Ιουνίου, ωστόσο, η προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών στη Γαλλία από τον πρόεδρο, Emmanuel Macron, έγινε η αιτία να αναβάλλει τη βουτιά στον Σηκουάνα η δήμαρχος του Παρισιού. «Θα αφήσουμε να περάσουν οι βουλευτικές εκλογές και είναι καλύτερα να το κάνουμε τον Ιούλιο, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε χαρακτηριστικά η Hidalgο.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, έχουν προσκληθεί για να βουτήξουν στον Σηκουάνα μαζί με την Hidalgo ο δήμαρχος της Αθήνας, ο δήμαρχος των Τιράνων, ο πρέσβης της Γερμανίας καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Παρισιού, όπως και ο νομάρχης της πόλης, αν και για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ανάλογη επίσημη ενημέρωση. «Έχω ένα όνειρο, γιατί γεννήθηκα στην Ανδαλουσία, όπου ο τρόπος ζωής είναι πολύ διαφορετικός. Όταν ήμουν μικρή, εμείς, τα παιδιά, οι παππούδες, όλοι, κατεβαίναμε στο δρόμο με τις καρέκλες μας και παίζαμε εκεί. Για μένα, αυτό είναι σαν ιδανικό», έχει σημειώσει στο παρελθόν η Hidalgo κι όπως λέει, η κάθε κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, την έκανε να θέλει να προχωρήσει παραπέρα, με φόντο μεταμόρφωση της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα. Μία γυναίκα με ιδανικά, με αξίες και ισχυρό χαρακτήρα. Μία γυναίκα που ενδιαφέρεται για το «καυτό» θέμα του περιβάλλοντος και για το «αύριο» αυτού του κόσμου και το δείχνει με πράξεις.