fbpixel

Search icon
Search
Η Van Cleef & Arples ανοίγει τη δεύτερη Σχολή Κοσμήματος στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Η Van Cleef & Arples ανοίγει τη δεύτερη Σχολή Κοσμήματος στο Παρίσι

Το τελευταίο στολίδι της πολυτελούς εταιρίας κοσμημάτων πρόκειται για μία Σχολή αφιερωμένη στη Τέχνη του Κοσμήματος


Το τελευταίο στολίδι της Van Cleef & Arpels μετριέται σε τετραγωνικά πόδια και όχι σε καράτια, με το άνοιγμα μίας δεύτερης πανεπιστημιούπολης της L'École, Σχολής για την Τέχνη του Κοσμήματος στο Παρίσι.

"Θέλαμε να επεκτείνουμε τη Σχολή L'École επειδή είχε μεγάλη επιτυχία", δήλωσε η πρόεδρος της Σχολής Τεχνών Κοσμήματος Lise Macdonald, η οποία προηγουμένως διηύθυνε το τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς του κοσμηματοπωλείου μετά από εμπειρίες στην UNESCO και ως αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου ArtScience με έδρα τη Σιγκαπούρη.

4acdszfxxf84fsemwz59cu-1280-80jpg.webp
Image source: Van Cleef & Arples

Βρίσκεται στη διεύθυνση 16 bis Boulevard Montmartre, στην καρδιά της περιοχής Grands Boulevards που φημίζεται για τα θέατρα, τους εμπόρους πολύτιμων λίθων και τα κρυφά περάσματα, ένα όμορφο αρχοντικό του 18ου αιώνα, που είναι από τα παλαιότερα κτίσματα της περιοχής και ταίριαζε ιδανικά για αυτό το σχέδιο.

Η Van Cleef & Arpels δεν βρήκε απλώς ένα οποιοδήποτε σπίτι για αυτή τη νέα πανεπιστημιούπολη, αλλά ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει περισσότερα από 8.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων, αίθουσες διδασκαλίας και ακόμη και μια βιβλιοθήκη που ονομάζεται "L'Escarboucle", ένας παλιομοδίτικος όρος που παλαιότερα αποδιδόταν στα ρουμπίνια και τα σκούρα κόκκινα πετράδια και χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει στυλιζαρισμένους πολύτιμους λίθους.

960x0.webp
Image source: Van Cleef & Arples

Δεδομένου ότι το κτίριο είναι διατηρητέο μνημείο, η ανακαίνιση διήρκεσε μερικά χρόνια για να φθάσουν οι εγκαταστάσεις σε μουσειακά πρότυπα. "Η παρέμβαση όσον αφορά τον σύγχρονο σχεδιασμό, είναι πολύ ελαφρές πινελιές και πάντα ενσωματωμένη στο υπάρχον κτίριο χωρίς να αγγίζει κανενός είδους αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που αποτελούν μέρος του ιστορικού χώρου", δήλωσε η Macdonald.

Αυτός ο αντίποδας στα επιμελώς ανακαινισμένα μεγαλοπρεπή δωμάτια, με επιχρυσωμένα σαλόνια, ξύλινες επενδύσεις και μεγαλοπρεπή παράθυρα με θέα στην πολυσύχναστη παρισινή λεωφόρο, ανατέθηκε στη Γαλλίδα αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια Constance Guisset.

1500-lecole-school-of-jewelry-arts-55.jpg
Image source: Van Cleef & Arples

Για την πρώτη της έκθεση, η σχολή κάνει νεύμα στην τοποθεσία της στην καρδιά της θεατρικής συνοικίας με την έκθεση "Stage Jewels of the Comédie-Française". Την επιμέλεια έχει ο Agathen Sanjuan, πρώην διευθυντής του Μουσείου-Βιβλιοθήκης της Comédie-Française, και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό που μπορεί να εκπλήξει είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα κομμάτια του Van Cleef μεταξύ των 120 αντικειμένων που κυμαίνονται από σκηνικά αξεσουάρ, όπως ένα επίχρυσο μεταλλικό δάφνινο στέμμα που φορέθηκε για ένα ανέβασμα του "Britannicus" και δωρήθηκε από τον Napoléon Bonaparte, μέχρι μία καρφίτσα που έφτιαξε ο René Lalique προς τιμήν της διάσημης ηθοποιού Sarah Bernhardt.

"Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε τη σχολή είναι γιατί η ιστορία του κοσμήματος ξεκινά από την προϊστορία και φτάνει μέχρι σήμερα, είναι κάτι που μας διαπερνά και θέλουμε να προωθούμε πολύ μέσα από τη δική μας δουλειά. Πιστεύουμε ότι το κόσμημα είναι μια κατηγορία της ιστορίας της τέχνης, με μία εξαιρετικά πλούσια ιστορία, μία διαδοχική κληρονομιά και απήχηση μεταξύ περιόδων και σχεδιαστών", δήλωσε ο Nicolas Bos, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Van Cleef & Arpels.

960x0-1.webp
Image source: Van Cleef & Arples

Στη σκηνογραφία είχε ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να παραμείνουν ορατά τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Ο εκθεσιακός σχεδιασμός θα επιτρέπει πραγματικά στους επισκέπτες να βλέπουν την υπάρχουσα αρχιτεκτονική. 

Η σχολή υποδέχεται έως 12 άτομα ανά συνεδρία, συχνά με δύο καθηγητές, και μπορεί να φτάσει τα 25 άτομα για τα μαθήματα ιστορίας της τέχνης. Στόχος είναι να μην χαθεί η πολύ προσωπική αλληλεπίδραση που υπάρχει με την κοινότητά, επειδή είναι κάτι που αποτελεί το DNA της Van Cleef & Arpels και το δώρο της École όσον αφορά την εκπαίδευση και τη μετάδοση. Εκτός από τις πανεπιστημιουπόλεις στο Παρίσι, ο εκπαιδευτικός βραχίονας του κοσμηματοπωλείου έχει ανοίξει αρκετές μόνιμες σχολές στο Hong Kong, στο Dubai και, πιο πρόσφατα, στη Shanghai.