Εάν σας είπαν ότι είστε -σωματικά- απόλυτα υγιής μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά εσείς συνεχίζετε να βιώνετε συμπτώματα, τότε αυτό είναι πραγματική ιατρική κατάσταση. Δεν σημαίνει ότι οι γιατροί δεν το γνωρίζουν, φυσικά και έχουν εκπαιδευτεί για όλες τις καταστάσεις. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι πως πολλές φορές η απλή πράξη δεν δικαιολογεί τα ψυχοσωματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό, πέρα από τις απαραίτητες απόψεις και ίσως και κάποια αγχολυτική αγωγή, να ακολουθήσετε και τα παρακάτω βήματα.
Γνωρίστε τον εαυτό σας
Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τις ασθένειες που επηρεάζουν συνήθως άτομα της ηλικίας, του φύλου, της φυλής, των συνηθειών του τρόπου ζωής και του σωματότυπού σας, τόσο το καλύτερο. Πριν προγραμματίσετε ένα επαναλαμβανόμενο ραντεβού, κάντε την έρευνα σας. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να μπορείτε να ψάξετε στις κατάλληλες ιατρικές πηγές και όχι σε διάφορα sites.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο για την υγείας σας
Το να αισθάνεστε κολλημένοι με έναν γιατρό που δεν σας πιστεύει είναι απογοητευτικό. Καθώς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι πραγματικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να βρείτε έναν άνθρωπο που θα εμπιστεύεστε και που θα ακούει όλες τις ανησυχίες σας. Έχετε την επιλογή να απευθυνθείτε απευθείας σε έναν ειδικό και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τον διαλέγετε με προσοχή.
Οργανώστε τα συμπτώματά σας
Οι μακροσκελείς λίστες των συμπτωμάτων μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Περιορίστε τα συμπτώματά σας σε μια λίστα των δέκα πρώτων, στη συνέχεια σε μια λίστα των πέντε κορυφαίων και, στη συνέχεια, οριστικοποιήστε ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Όταν διαπιστώσετε ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να πηγαίνετε στο ιατρείο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, φροντίστε να το έχετε ερευνήσει καλά. Ίσως αυτό βοηθήσει ψυχολογικά και εσάς πέρα από το γιατρό σας.
Κρατήστε σημειώσεις
Στο ραντεβού σας, μπορεί να ντρέπεστε ή να τρομάζετε να κρατάτε σημειώσεις. Είναι σοφό να το κάνεις ούτως ή άλλως. Συχνά οι ασθενείς περιμένουν ώρες για να δουν γιατρούς για λίγα μόνο λεπτά και μπορεί να προσπαθούν να εκφράσει όλες τις ανησυχίες τους μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα κάτι που τους κάνει να μη θυμούνται τα περισσότερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν πιστεύουν ότι είστε άρρωστοι. Κρατήστε ένα αρχείο με τα πάντα και θα δείτε πως αυτή η μειωτική πρακτική θα φέρει κάθε σας σκέψη λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα της.
Κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις
Ακόμη και αν όλα δείχνουν πως τα συμπτώματα σας είναι ψυχοσωματικά είναι απαραίτητο να εμπιστευτείτε αυτόν που έχετε απέναντι σας. Αφού έχετε ακούσει όλα όσα έχει να σας πει, έχετε καταγράψει τις δικές σας σκέψεις και έχετε βάλει σε μια σειρά το τι πραγματικά συμβαίνει, μην παραλείπετε ποτέ να κάνετε τα check up σας.
Δείτε κάτι εναλλακτικό
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι συχνά η θεραπεία εκλογής για μια ψυχοσωματική διαταραχή. Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να μάθουν νέους τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων τους καθώς αποκτούν βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης ή των συνθηκών τους. Εάν τελικά ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, με αυτό τον τρόπο θα μάθετε να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους ζωής και να εντοπίζετε ή να αλλάζετε συμπεριφορές ή σκέψεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή σας.
Εξετάστε σοβαρές αλλαγές στον τρόπο ζωής
Η ψυχοσωματική ασθένεια μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάνετε κάτι στη ζωή σας που είναι πολύ αγχωτικό. Υπάρχει κάτι από το οποίο θα θέλατε να μπορούσατε να ξεφύγετε; Θεωρήστε την ασθένειά σας ένα σημάδι ότι πρέπει σοβαρά να ξεφύγετε από αυτό. Μερικές φορές, το κλειδί για την επίλυση μιας ψυχοσωματικής ασθένειας μπορεί να είναι η εργασίας με χαμηλότερο άγχος, η αποκοπή ενός τοξικού ατόμου από τη ζωή σας, η δημιουργία μιας ομάδας που σας στηρίζει ή ακόμη και μερικά λεπτά διαλογισμού καθημερινά. Κάθε αλλαγή μπορεί να φέρει το δικό της θετικό αποτέλεσμα.