Κυτταρίτιδα. Ένα mainstream φαινόμενο που εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό κυρίως στο γυναικείο σώμα. Συλλογές λίπους πιέζουν τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μας και η όψη ενός ώριμου πορτοκαλιού σχηματίζεται κυρίως στο στομάχι, στους μηρούς και τους γλουτούς. Η κυτταρίτιδα είναι πολύ συχνή. Μεταξύ του 80% και 90% όλων των γυναικών, οι οποίες έχουν περάσει την εφηβεία, έχουν κυτταρίτιδα. Όσον αφορά τον ανδρικό πληθυσμό, λιγότερο από το 10% παρουσιάζει το συγκεκριμένο οργανικό ζήτημα. Αρκετοί είναι οι παράγοντες, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή της.
Η γενετική, το φύλο, η ηλικία, η ποσότητα λίπους στο σώμα μας και το πάχος του δέρματός μας καθορίζουν πόση κυτταρίτιδα είναι πιθανό να έχουμε, καθώς και το πόσο ορατή μπορεί αυτή να είναι. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητά του και είναι πολύ πιθανό να κάνει ακόμη πιο εμφανή την κυτταρίτιδα. Η αύξηση βάρους μπορεί επίσης να επιδράσει στην δημιουργία της. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν αφορά αποκλειστικά σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, στα οποία εκδηλώνεται με αρκετά έντονο τρόπο, αλλά και σε αρκετά αδύνατα σώματα.
Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς: Στον μηδενικό βαθμό, δεν υπάρχει κυτταρίτιδα στο σώμα μας. Στον βαθμό 1,Το δέρμα μας είναι λείο όταν είμαστε όρθιοι, κάτι που αλλάζει και μετατρέπεται σε ήπιο λακκάκι όταν καθόμαστε. Στον δεύτερο βαθμό, το δέρμα μας έχει μέτρια λακκάκια είτε όταν είμαστε καθιστοί, είτε όταν σηκωνόμαστε. Στον τρίτο και τελευταίο βαθμό, το δέρμα μας παρουσιάζει σοβαρά λακκάκια και στις δύο περιπτώσεις.
Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να εντοπίσουμε, αλλά και να υιοθετήσουμε τις κατάλληλες για εμάς πρακτικές σωματικής άσκησης, οι οποίες θα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην μείωση της εμφάνισής της. Πάντα κυριαρχεί η εξής ερώτηση: "Το περπάτημα ή το τρέξιμο μπορούν να διευκολύνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία;"
Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε τελείως από την κυτταρίτιδα, ξεκινάμε να ενισχύουμε και να δυναμώνουμε τους μύες μας μέσα από αερόβιες ασκήσεις. Μέσα από ένα καθημερινό πρόγραμμα περπατήματος, θα καταφέρουμε να την κάνουμε αισθητή. Ο καρδιακός μας δείκτης θα ανέβει στο 70 με 80%. Τρεις φορές την εβδομάδα για διάρκεια είκοσι λεπτών αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για να "χτίσουμε" τη συγκεκριμένη ρουτίνα γυμναστικής. Στη συνέχεια, μπορούμε είτε να αυξήσουμε την χρονική διάρκεια του περπατήματος, είτε να το εντάξουμε ως έναν διαλειμματικό τρόπο εκγύμνασης στο πλαίσιο μιας έντονης σωματικής άσκησης. Ό, τι και να επιλέξουμε, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να απευθυνθούμε στον γιατρό μας ώστε να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και προστατευμένοι.
Περνώντας στο τρέξιμο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα καρδιαγγειακής άσκησης και διευκολύνει στην διαδικασία διατήρησης των λιποκυττάρων, τα οποία με την σειρά τους συμβάλλλουν στην ελάττωση του αμυδρού και χαρακτηριστικού δέρματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης θα εξαφανίσει τελείως τα σημάδια κυτταρίτιδας, όμως θα παίξει κεντρικό ρόλο στα χαμηλά επίπεδα εμφάνισής της.
Όπως και να έχει, όμως, για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να μείνουμε μόνο εδώ. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση και να ακολουθούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, σε συνδυασμό με ένα ορθό χρονοδιάγραμμα ύπνου και μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά για τον οργανισμό μας.