fbpixel

Search icon
Search
Jennifer Aniston: Η εξομολόγηση για τις διαταραχές ύπνου που μας έκανε να ταυτιστούμε
WELLNESS

Jennifer Aniston: Η εξομολόγηση για τις διαταραχές ύπνου που μας έκανε να ταυτιστούμε

Η ηθοποιός μοιράζεται τη δική της εμπειρία με απόλυτη ειλικρίνεια


Το άγχος, το στρες κι οι πολύ γρήγοροι, άκρως απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής μας, επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία και συχνά, δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στην καθημερινότητά μας. Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορες διαταραχές του ύπνου, που -ουσιαστικά- στερούν από τον οργανισμό τους την ξεκούραση που έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους με επιτυχία. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκει κι η Jennifer Aniston. Η ηθοποιός πήρε την απόφαση να μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια κι επηρεάζουν και τη ζωή της, με τη γνωστή ηθοποιό να μιλάει με ειλικρίνεια και να μοιράζεται τη δική της εμπειρία, θέλοντας -ενδεχομένως- να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Η Jennifer Aniston είναι πιο αληθινή από ποτέ!

Η εξομολόγηση της Aniston

shutterstock-1108078034.jpg

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλοι μία αλλαγή στην στάση αρκετών celebrities. Μέχρι τώρα, είχαμε συνηθίσει να θαυμάζουμε τη λαμπερή καθημερινότητά τους κι ουσιαστικά, τους βλέπαμε να δημιουργούν μία ιδεατή εικόνα, που όπως αποδείχθηκε, απείχε αρκετά από την πραγματικότητα. Η νέα τάξη πράγματων -ωστόσο- κι ίσως και σε κάποιο βαθμό η πανδημία, τους έκαναν κι αυτούς να αφήσουν στην άκρη τα πολλά... φίλτρα και να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο τον πραγματικό τους εαυτό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Jennifer Aniston. Η ηθοποιός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τον ύπνο της εδώ και πολύ καιρό και στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα, μίλησε ανοικτά για όλα. Για την αϋπνία από το στρες, που την ταλαιπωρεί σταθερά επί σειρά ετών, αλλά και η υπνοβασία.

«Νομίζω ότι ξεκίνησε κάπου στην ηλικία των 30 ετών, ίσως και νωρίτερα, αλλά όταν είσαι νεότερος, δεν παρατηρείς τα σημάδια που αφήνει στον οργανισμό σου η έλλειψη ύπνου. Ξεκίνησε σαν κάτι που απλά το αποδεχόμουν και ξαφνικά άρχισα να συνειδητοποιώ τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά μου, στη δουλειά μου, στο μυαλό, τη φυσική μου κατάσταση. Πήγαινα για ύπνο κι έφτανα να κοιτάω συνεχώς το ρολόι απέναντί μου, με αποτέλεσμα να σκέφτομαι συνεχώς πόσες ώρες ύπνου μου έχουν απομείνει», ανέφερε αρχικά η γνωστή ηθοποιός του Hollywood, μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια για την κατάστασή της. Η Aniston χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, ενώ εξήγησε πως ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί μερικές φορές να αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο της,. Μάλιστα, σε άλλες στιγμές της ζωής της, υπνοβατούσε το βράδυ, αλλά αυτό ανήκει -πια- στο παρελθόν.

«Κατέληξα να παλεύω με την αϋπνία μου διαρκώς. Πλέον, έχω βρει μια ρουτίνα που με βοηθά να χαλαρώνω. Δίνω χρόνο στον εαυτό μου και κάνω γιόγκα. Επίσης, ποτέ δεν παίρνω το τηλέφωνό μου στο υπνοδωμάτιο. Την έχω καταργήσει αυτή την κακιά συνήθεια», κατέληξε κι όπως είπε, σε όλη αυτή τη διαδικασία, σύμμαχός της είναι και τα σκυλιά της, που της κρατούν συντροφιά και τη βοηθούν να χαλαρώσει, όταν δεν έχει ένα πρόγραμμα γεμάτο με υποχρεώσεις και διαδοχικά ταξίδια.

Πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας

shutterstock-150745493.jpg

Δεν αποτελεί μυστικό, ότι ο ύπνος θεωρείται ζωτικό συστατικό της σωματικής και πνευματικής υγείας κι απαραίτητη προϋπόθεση για ευεξία και ποιότητα ζωής. Δυστυχώς όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τρεις ενήλικους εμφανίζει κάποια διαταραχή, με συχνότερες την αϋπνία, την ημερήσια υπνηλία ή τον ανήσυχο μη αναζωογονητικό ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διαταραχές, που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, αλλά ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά, ενώ αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διάφορες διαταραχές ύπνου.

Πρόκεται -συνεπώς- για ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πλέον taboo για κανέναν. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οποιαδήποτε διαταραχή κι αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να αντιμετωπίσει την αλήθεια με ειλικρίνεια. Η παγκόσμια εταιρία ύπνου (WSS) στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, όρισε την Παρασκευή πριν την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, θέλοντας να αναδείξει την αξία ενός ποιοτικού, επαρκούς ύπνου για την ποιότητα ζωής και τον ανθρώπινο οργανισμό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Η αϋπνία είναι μια συνήθης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία χαλάρωσης ή τη δυσκολία παραμονής σε κατάσταση ύπνου. Συνήθως, οφείλεται στο άγχος κι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σπάνιο φαινόμενο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

shutterstock-1549227515.jpg

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως όλοι και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τέτοιου είδους διαταραχές κι αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση! Τι μπορείτε να κάνετε; First things first, βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι άνετο και το στρώμα αναπαυτικό και παράλληλα, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήστε τα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως και ο θόρυβος. Αερίστε σωστά το χώρο και προτιμήστε μία θερμοκρασία περίπου στους 17-18 βαθμούς για το υπνοδωμάτιο.

Ακόμη πιο σημαντικό -ωστόσο- είναι να καθιερώσετε μία σταθερή βραδινή ρουτίνα, πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα περίπου κάθε βράδυ. Αυτό, ίσως είναι και το πιο σημαντικό tip, που θα κάνει μεγάλη διαφορά σε βάθος χρόνου και σίγουρα, θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Εξίσου σημαντικό, είναι να αποφύγετε την τηλεόραση, τη χρήση υπολογιστή ή κινητού μια ώρα πριν να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας κι αντί όλων αυτών, πείτε«ναι» σε ένα καλόβιβλίο, που θα σας χαλαρώσει και θα αφήσει το μυαλό σας να ταξιδέψει πολύ μακριά. Μην καταπιέζεστε, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διάθεση και την ψυχολογία σας και ξεκινήστε, αποδεχόμενοι ότι πρόκειται για διαταραχές που βασανίζουν πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά και μακριά σας. Ακόμη κι οι πιο λαμπεροί celebrities είναι στην ίδια ακριβώς θέση κι αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να δράσετε και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση όπως ακριβώς πρέπει!