fbpixel

Search icon
Search
5 βιβλία αρχιτεκτονικής για να κατακτήσετε τον τίτλο του design expert
DESIGN

5 βιβλία αρχιτεκτονικής για να κατακτήσετε τον τίτλο του design expert

Νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας


Η άνοιξη είναι η περίοδος των αλλαγών στη ζωή και στους προσωπικούς μας χώρους, γι' αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφεύγουν στη λύση που δίνουν τα top design books. Μέσα από τις σελίδες τους, αναδεικνύουν την έννοια του art of living, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές κατοικίες αλλά και θαυματουργά tips, που βοηθούν τον καθένα μας να μάθει διάφορα μυστικά ως προς τη διακόσμηση. Εάν επιλέξετε να τα εντάξετε στη βιβλιοθήκη σας, το μόνο σίγουρο είναι πως θα καταφέρετε να κατακτήσετε τον τίτλο του design expert, δημιουργώντας το πιο εντυπωσιακό και updated σκηνικό στο δικό σας σπίτι.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε!

Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική - Juhani Pallasmaa

0515946-1.jpg

Ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Juhani Pallasmaa έχει καθιερωθεί ως μια από τις σημαίνουσες μορφές στο πεδίο της αρχιτεκτονικής πράξης και θεωρίας. Τα Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) είναι μια συλλογή αντιπροσωπευτικών κειμένων του, που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα τεσσάρων δεκαετιών (1980–2018) και στα οποία αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες της σκέψης του: ο Pallasmaa γίνεται εισηγητής μιας φαινομενολογίας της αρχιτεκτονικής, ως ένα «κοίταγμα» της αρχιτεκτονικής μέσα από τη συνείδηση που τη βιώνει, ως μέθοδος που αναζητά την εσωτερική γλώσσα του κτιρίου. Πρεσβεύει μια αρχιτεκτονική που ο άνθρωπος τη βιώνει με όλες του τις αισθήσεις, και όχι μόνο με την όρασή του. Στην εθιστική και ηγεμονική λειτουργία τού ματιού αντιτάσσει μια ευρύτερη σωματική διάσταση, σύμφωνα με την οποία ακόμα και το βλέμμα αγγίζει, θωπεύει, αγκαλιάζει, συλλαμβάνει.


The Carlyle - James Reginato

carlyleflatfront-10-removebg-preview.png

Εάν υπάρχει ένα ορόσημο που περικλείει το πνεύμα της Νέας Υόρκης με όλη του τη γοητεία, τότε αυτό είναι το The Carlyle Hotel. Ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στην Upper East Side, που άνοιξε τις πύλες του το 1930 κι έπειτα έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας, του high class status και της ιδιαιτερότητας της φαντασμαγορικής πόλης όπου βρίσκεται. Οι σουίτες του έχουν στεγάσει προέδρους και πριγκίπισσες, δούκες και δούκισσες και τα μεγαλύτερα legends του Hollywood. Με αφορμή την πρόσφατη ανακαίνιση του ξενοδοχείου από τον interior designer Tony Chi, αυτή η έκδοση της Assouline εξερευνά την ιστορία αυτού του κτίσματος και τη σημαντική παρουσία του στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Private parties, λαμπερές δεξιώσεις, «χρυσές» εποχές και πρόσωπα όπου διέμειναν ανά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας.


Le Corbusier - Jean-Louis Cohen

91szxxmw1zl.jpg

Ελάχιστοι αρχιτέκτονες έχουν εκφράσει τα όνειρα και τις απογοητεύσεις της βιομηχανικής εποχής όσο ο Le Corbusier. Η ειρωνεία και η συκοφαντία συνόδευαν τον ίδιο, έναν αρχιτέκτονα που το όνομά του έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με την αρχιτεκτονική, καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ανάμεσα στη βίλα Fayet, της περιόδου 1906-07, και τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά τον θάνατό του, μεσολάβησαν έξι δεκαετίες ακατάπαυτης παραγωγικότητας. Ο Corbusier έφτιαξε 75 κτίρια σε 12 χώρες και ανέλαβε 42 σημαντικά πολεοδομικά έργα. Μας κληροδότησε 8.000 ιδιόχειρα σχέδια, πάνω από 400 πίνακες και εικόνες, 44 γλυπτά και 27 σκίτσα για ταπισερί. Έγραψε 34 βιβλία -όπως το παραπάνω από την Taschen-, ένα σύνολο 7.000 σελίδων, κι εκατοντάδες άρθρα, ενώ έδωσε διαλέξεις και άφησε πίσω του περίπου 6.500 προσωπικές επιστολές, αλλά και μια ογκώδη επαγγελματική αλληλογραφία.


Η σαγήνης της αρχιτεκτονικής - Sandrine Filipetti

44304973-uy1200-ss1200.jpg

Οι κατοικίες και όλα τα κτίρια αμιλλώνται μεταξύ τους ως προς τη λειτουργικότητα και τη μεγαλοπρέπεια τους, αποκρυσταλλώνουν όμως εξίσου και τα ανθρώπινα πάθη. Αυτή η ανθολογία κειμένων για την αρχιτεκτονική δεν έχει σκοπό να αμφισβητήσει τις δηλωμένες προθέσεις τους ούτε να καταστεί ευρετήριο αρχιτεκτονικών στυλ και τάσεων. Δεν αντιπαραθέτει θεωρίες ούτε αποτελεί πραγματεία περί αναλογιών η παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη. Θέλει να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω μιας ποικιλίας μαρτυριών, σε έναν κλάδο που επιβάλλεται με τα έργα στο βλέμμα μας. Το βιβλίο (εκδ. Άγρα) προτείνει έναν γενικότερο στοχασμό δομημένο γύρω από προσωπικές εντυπώσεις –χωρίς να παραλείψουμε και κάποια εμβληματικά κείμενα που αφορούν ονειρικά και φανταστικά κτίρια–, ευνοώντας μια ποικιλία τόνων και χρωματισμών, έναντι των στείρων δογματικών παρουσιάσεων, ακολουθώντας, θα μπορούσαμε να πούμε, τον Ρώσο ποιητή Ossip Mandelstam στην επιθυμία του να ακούσει «τον αχό και τη γέννηση της εποχής».


100 Interiors Around the World 

100-interiors-world-hc-ko-int-3d-45477-1507141629-id-964052.png

Ως απόλυτη έμπνευση για εσωτερικούς χώρους, το "100 Interiors Around the World" της Taschen εκτείνεται σε έξι ηπείρους και παρουσιάζει τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα για κάθε στιλ σπιτιού –από το πλέον minimal έως το eclectic που έχει έρθει για να μείνει. Ένα εικονογραφημένο ανάγνωσμα, που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο μερικών από τους πιο σπουδαίους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, που κατάφεραν μέσα από τη σχεδιαστική φιλοσοφία τους να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της υψηλής αισθητικής και του design εν γένει.