fbpixel

Search icon
Search
Η Hermès σημειώνει θρίαμβο στην δίκη των “MetaBirkin”
FASHION NEWS

Η Hermès σημειώνει θρίαμβο στην δίκη των “MetaBirkin”

Το πλήγμα των ψηφιακών καλλιτεχνών


Η ετυμηγορία είναι ομόφωνη: οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τάχθηκαν στο πλευρό της Hermès, στον παρατεταμένο δικαστικό της αγώνα με τον δημιουργό του MetaBirkin NFT, Mason Rothschild. Ο εν λόγω δημιουργός, ο οποίος ξεκίνησε να πουλάει ψηφιακές αποδόσεις τσαντών Birkin με γούνα ως NFTs τον Νοέμβριο του 2021, καλείται να καταβάλει στην πολυτελή μάρκα αποζημίωση αξίας 133.000$- ποσό που καθορίστηκε βάσει των προβλεπόμενων κερδών του από τα NFTs (110.000$) αλλά και του «cybersquatting» (23.000$). Ο τελευταίος όρος αναφέρεται στη μη εξουσιοδοτημένη εγγραφή και χρήση ονομάτων τομέα Διαδικτύου που είναι πανομοιότυπα ή παρόμοια με εμπορικά σήματα, σήματα υπηρεσιών, ονόματα εταιρειών ή προσωπικά ονόματα.

Οι πολύτιμες δερμάτινες τσάντες της Hermès πωλούνται σε τιμή δεκάδων χιλιάδων δολαρίων η καθεμία, ενώ η εταιρεία έχει πουλήσει Birkins αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

1-enhff.jpg

Ο Rothschild παρουσίασε τα MetaBirkins του στο «Opensea», μια διαδικτυακή αγορά NFT, σε τιμή εκκίνησης 0,1 ETH (περίπου 450 $ κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας τους). To luxury brand δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένο από την ιδιοποίηση της χαρακτηριστικής του τσάντας, η οποία θεωρείται ευρέως η «crème de la crème» των επώνυμων ειδών, και πέρυσι προχώρησε σε μήνυση κατά του Rothschild. Η υπόθεση τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε να διευκρινιστεί το πώς τελικά θα εφαρμοστεί η νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων στα NFT.

Η Hermès στην αγωγή της χαρακτήρισε τον Rothschild «ψηφιακό κερδοσκόπο» και τους NFTs ένα σχέδιο «γρήγορου πλουτισμού». Ακόμη το διάσημο Fashion House αναφέρει ότι ο Rothschild άρχισε να προσφέρει τα NFT στην έκθεση τέχνης Art Basel στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2021. Στην προκαταρκτική δήλωση του Rothschild, τονίζεται ότι οι τσάντες έχουν δημιουργηθεί από pixels, ενώ απεικονίζονται με γούνα και σχολιάζει το animal cruelty που κρύβεται πίσω από την παραγωγή των διάσημων Birkin bags.

2-a1zjU.jpg

Επιβεβαιώνοντας ότι τα ψηφιακά είδη και τα NFTs οφείλουν να σέβονται τα εμπορικά σήματα σε προϊόντα IRL ( In Real Life ), η νίκη της Hermès θέτει μια βάση για μελλοντικές περιπτώσεις παρόμοιας φύσης, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τους δημιουργούς που θέλουν να «ρίξουν» τα καθιερωμένα brands.

Ο Rothchild δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση σχετικά με το αποτέλεσμα της δίκης, στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή του: «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν λάθος. Αυτό που συνέβη σήμερα θα συνεχίσει να συμβαίνει εάν δεν συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Αυτό απέχει πολύ από το να τελειώσει».

2dafd565-4c7e-456b-b97b-0206895345af-e39a923e.webp

Ο επικεφαλής σύμβουλος του μηνυμένου δημιουργού προσθέτει: «Υπέροχη μέρα για τις μεγάλες μάρκες. Απαίσια μέρα για τους καλλιτέχνες και την Πρώτη Τροποποίηση (First Amendment)».

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η εν λόγω δίκη και τα αποτελέσματά της αναμφίβολα αποτελούν πλήγμα για τους νέους καλλιτέχνες των NFTs. Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης δεν καλείται να δημιουργήσει και να πρωτοτυπήσει με τα έργα του; Στο κάτω-κάτω ενδεχομένως αυτή να είναι και η ειδοποιός διαφορά του καλλιτέχνη με κάποιον που απλώς αντιγράφει. Η επιλογή των Birkins και η μετατροπή τους σε γούνινες ψηφιακές τσάντες σε συνδυασμό με το κέρδος, μάλλον αποτελούν αστοχία παρά τέχνη.