fbpixel

Search icon
Search
Ένας σύνδεσμος μεταξύ δύο πόλεων: Στη νέα boutique της Hermès στο Manhattan, το Παρίσι συναντά τη Νέα Υόρκη
DESIGN NEWS

Ένας σύνδεσμος μεταξύ δύο πόλεων: Στη νέα boutique της Hermès στο Manhattan, το Παρίσι συναντά τη Νέα Υόρκη

Στο Upper East Side με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα, Denis Montel


Η Ηermès άνοιξε τις πύλες της νέας εντυπωσιακής boutique στο Upper East Side του Manhattan, στη γωνία της Madison Avenue και της 63ης οδού, μόλις ένα τετράγωνο από το Central Park και ακριβώς απέναντι από το προηγούμενο κατάστημά της, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2000 και είναι πλέον κλειστό. Η μεγάλη ναυαρχίδα σχεδιάστηκε ως «η αποτύπωση της Hermès στη Νέα Υόρκη, ένας σύνδεσμος μεταξύ των δύο πόλεών της, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού», όπως περιγράφει ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου. 

Η boutique αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία τώρα συνδυάζονται απόλυτα - το ένα είναι μια πρώην τράπεζα και ένα διατηρητέο κτίριο. «Υπήρχαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, οπότε τα κρατήσαμε και παίξαμε με αυτά», λέει ο Denis Montel του RDAI, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ανέλαβε το project, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Nicolas Karmochkine και τη Rena Dumas (μητέρα του Pierre-Alexis Dumas). «Δημιουργεί δύο ιστορίες», λέει για τις διχοτομίες του σχεδιασμού, «Paris meets New York, παρελθόν έναντι μέλλοντος, που "ζωντανεύουν" σε στοιχεία, όπως η σιδερένια σκάλα και το ρολόι της τράπεζας που έχουν αποκατασταθεί αλλά παραμένουν στον χώρο.»

Inside Hermès 706 Madison Avenue

1-aaqaj.jpg

Στο εσωτερικό, μια σειρά από δωμάτια που περνούν από «σαλόνι σε σαλόνι», ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε όλα τα 16 είδη του οίκου, από το beauty κομμάτι μέχρι τα γυναικεία ρούχα, τα παπούτσια και μέχρι τον εξοπλισμό ιππασίας, μαζί με καπέλα, design items, αρώματα, αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης, βρεφικά είδη και πολλά άλλα. Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αναδεικνύει τη δική του αισθητική και με σχολαστική λεπτομέρεια, κάθε υλικό είναι custom-made κι εντελώς μοναδικό: δάπεδο από τεράτζο, δερμάτινοi τοίχοι, ψηφιδωτά πλακάκια και πολυτελή χαλιά.

Ο Montel συνοψίζει με άνεση τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου τόσο μεγάλου, το οποίο είχε συνολική διάρκεια οκτώ χρόνια, «Έπρεπε να ξεκινήσω από το εξωτερικό και στη συνέχεια να αντιληφθώ τις σωστές αναλογίες και όγκους, ώστε να αξιολογήσω πώς είναι ο φωτισμός, που είναι τα παράθυρα και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, υπήρχε ένα δεύτερο στάδιο: να φανταστώ την ατμόσφαιρα και ποια αίσθηση θέλαμε να δημιουργήσουμε. Μετά, είναι θέμα χρωμάτων και υλικών. Έπειτα, έρχεται η επιλογή των λεπτομερειών.» 

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ζεστό και φιλόξενο, γι' αυτό και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γωνίες», συνεχίζει, δείχνοντας τα καμπυλωτά ντουλάπια από ξύλο και γυαλί, τα κομμένα με λέιζερ, ξύλινα πάνελ τοίχου με κυματιστές γραμμές από φύλλα χρυσού και την ογκώδη σκάλα από πορτογαλικό ασβεστόλιθο, η οποία, παρά το βάρος της, μοιάζει να αιωρείται στον αέρα. «Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να χτιστεί», αποκαλύπτει. «Κάθε γραμμή είναι καμπυλωτή, ώστε να δίνει αυτήν την αίσθηση ελαφρότητας.» 

hermes-madison-avenue-photo-kevin-scott-1.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκλειστικά fashion κομμάτια σχεδιάστηκαν για το νέο κατάστημα στη Madison, όπως οι διάσημες τσάντες Kelly, δύο νέα ρολόγια, ένα jukebox κι ένα ποδήλατο που φέρει τη διεύθυνση της boutique τυπωμένη στον σκελετό του. Πέντε εξειδικευμένοι τεχνίτες - άλλοι 6.000 απασχολούνται στη Γαλλία - θα βρίσκονται εκεί στο δικό τους ιδιωτικό ατελιέ και θα δουλεύουν επί τόπου πάνω στο δέρμα, τα κοσμήματα και την ωρολογοποιία.

Τhe Inspiration Behind 

Η Hermès εμπνέεται σταθερά από τη φύση. Το νέο κατάστημα «λούζεται» από το φυσικό φως στον τελευταίο όροφο, όπου ένα print από φυλλώδη κλαδιά «τυλίγει» με τέχνη ολόκληρο τον χώρο. Τα κλαδιά αποδόθηκαν από υαλοβάμβακα, ενώ η δημιουργία και η εγκατάστασή τους αποτέλεσε άθλο μηχανικής. Σε άλλα σημεία, κυριαρχούν wallpapers, ειδική παραγγελία από τον καλλιτέχνη κλωστοϋφαντουργίας Grethe Sorensen. 

hermes-madison-avenue-photo-kevin-scott.jpg

Μια προσαρμοσμένη φυσική κατασκευή τοίχου, στο σαλόνι γυναικείων παπουτσιών, δημιουργήθηκε από Linum, λινό και χαρτί, και στη συνέχεια βάφτηκε για να αναδείξει την καμπυλόγραμμη υφή και το μοτίβο φύλλων. Στον top floor, επίσης, τα μαρμάρινα κομμάτια σε ένα προσαρμοσμένο terrazzo έχουν τοποθετηθεί περίτεχνα για να δώσουν τη διακριτική εντύπωση «ριζών», που ξεδιπλώνονται στον χώρο από τον καταπράσινο υπαίθριο κήπο, τον οποίο σχεδίασε η Miranda Brooks. Η χρωματική παλέτα του περιλαμβάνει γήινα ροζ, απαλά μπεζ και ελεφαντόδοντο, μαζί με πιο ζωηρές αποχρώσεις της σκούρας σοκολάτας, του γαρύφαλλου και του πράσινου.

Η Hermès μπορεί να μην ασχολείται με τη φιλοξενία, αλλά την παίρνει στα σοβαρά... 

Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που μοιάζει περισσότερο με μια οικογενειακή κατοικία παρά με μια boutique: «Ένα ζωντανό, ζωηρό σπίτι με μεταδοτική ενέργεια», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Axel Dumas στην επιστολή του προς τα media. Το κατάστημα μάλιστα, διαθέτει θυρωρό, ειδική υπηρεσία μπάτλερ σε κάθε όροφο, coffee bar, champagne bar και cocktail bar. Πίσω από συρόμενες πόρτες αποκαλύπτονται μυστικά πολυτελή δωμάτια, στολισμένα με βελούδα και ζακάρ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν ή να επιδοθούν σε private shopping. 

hermes-madison-avenue-photo-kevin-scott-4.jpg

Έργα τέχνης και μεταξωτά φουλάρια με prints διακοσμούν τους τοίχους του. Η συνυφασμένη ιστορία του Παρισιού και της Νέας Υόρκης συνεχίζεται με την επιλογή 150 κομματιών που εκτίθενται: πίνακες του νεαρού σύγχρονου Γάλλου καλλιτέχνη Antoine Carbonne, του Γάλλου χαράκτη François Houtin και βιτρίνες του καλλιτέχνη Mike Perry από το Brooklyn και της Rosa Bonheur (η οποία θα έχει επίσης μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Musée d'Orsay που θα ξεκινήσει αργότερα αυτόν τον μήνα).

Infohermes.com, διεύθυνση: 706 Madison Avenue, New York, 10065

Πηγή: Wallpaper | Φωτογραφίες: Kevin Scott, courtesy of Hermes